Close
Olyan zakóval állt elő egy pesti szabóság, amilyen húsz éve nem készült itthon

Olyan zakóval állt elő egy pesti szabóság, amilyen húsz éve nem készült itthon

A vicuña a legdrágább szövet a világon, métere 1,3 millió forintnál kezdődik.

A Galamb szabóságról már nem egyszer írtunk itt, a Roadster virtuális hasábjain, most ismét megtesszük, ugyanis egy egészen különleges projektbe fogtak bele.

A dél-amerikai rezervátumokban található vicuña egy a tevék csoportjába sorolható páros ujjú patás állat. Egyedül a vicuña mellszőrét kefélik, abból készül a legnemesebb szövet. Egy állat nagyjából 250-350 gramm szőrt enged magából egy év alatt, így rendkívül ritka, nehezen hozzáférhető és különleges. A szövet finomságának titka – még a kasmírnál is finomabb – a szálakat fedő apró egymásba illő pikkelyek. A vicuña a legdrágább szövet a világon, métere négy-öt ezer eurótól kezdődik.

 

A vicuña szövet szabása rendkívüli pontosságot igényel, csak a legtapasztaltabb szabók mernek hozzáfogni. Megkértük Baranyi Csabát, a szabóság alapító-tulajdonosát, meséljen nekünk erről az anyagról.

“A vicuña az inkák egy ősi imádott állata, a láma miniatűr, fahéj árnyalatú rokona. Az őzszemű állatok, amelyek az andoki fennsíkon őshonosak, olyan finom gyapjút állítanak elő, hogy az ebből készült ruhákat aranyruhának tekintették. Egyedül az inka királyi család viselhette a különleges szövetet. Nagyjából hárommillió vicuña lakta az Andok sziklás területeit, egészen addig, míg spanyol telepesek érkeztek az új világ selyméért, melyet II. Fülöp király díványaihoz használtak fel. Ettől fogva a vicuña szövet számított a világ legnemesebb szövetének, természetvédelmi övezeteket nyitottak a faj fennmaradása érdekében. Ma az évente előállított vicuña gyapjú teljes mennyisége mindössze körülbelül 12 tonna – összehasonlításképpen a kasmíré például körülbelül 25 ezer tonna. A kezdetekben főként sálak és egyéb kiegészítők anyagaként használták – sokáig szinte lehetetlennek tűnt öltönyszövetnek megfelelő szövést alkalmazni, hiszen rendkívül finom és ritka anyagról van szó. 2008-ban mutatta be a Scabal a világ első száz százalékban fonott vicuña gyapjúból készült öltönyszövetét. Ami egykor az inka királyi család kiváltsága volt, mára – ugyan nem könnyen –, de elérhető vált a modern úriemberek számára is.”

Baranyi Csaba szerint húsz éve ők az elsők, akik vicuña zakót készítettek Magyarországon. A fotók alapján nyugodt szívvel állítjuk,  bármikor szívesen viselnénk egy ilyen anyagból készített zakót.

FOLYTASD EZZEL
Olyan, mint egy gyönyörű népvándorlás ez az olasz imázsfilm
A Louis Vuitton négy keréken guruló üzletével házhoz viszi a luxust
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom