Close
Olyan zakóval állt elő egy pesti szabóság, amilyen húsz éve nem készült itthon

Olyan zakóval állt elő egy pesti szabóság, amilyen húsz éve nem készült itthon

A vicuña a legdrágább szövet a világon, métere 1,3 millió forintnál kezdődik.

A Galamb szabóságról már nem egyszer írtunk itt, a Roadster virtuális hasábjain, most ismét megtesszük, ugyanis egy egészen különleges projektbe fogtak bele.

A dél-amerikai rezervátumokban található vicuña egy a tevék csoportjába sorolható páros ujjú patás állat. Egyedül a vicuña mellszőrét kefélik, abból készül a legnemesebb szövet. Egy állat nagyjából 250-350 gramm szőrt enged magából egy év alatt, így rendkívül ritka, nehezen hozzáférhető és különleges. A szövet finomságának titka – még a kasmírnál is finomabb – a szálakat fedő apró egymásba illő pikkelyek. A vicuña a legdrágább szövet a világon, métere négy-öt ezer eurótól kezdődik.

 

A vicuña szövet szabása rendkívüli pontosságot igényel, csak a legtapasztaltabb szabók mernek hozzáfogni. Megkértük Baranyi Csabát, a szabóság alapító-tulajdonosát, meséljen nekünk erről az anyagról.

„A vicuña az inkák egy ősi imádott állata, a láma miniatűr, fahéj árnyalatú rokona. Az őzszemű állatok, amelyek az andoki fennsíkon őshonosak, olyan finom gyapjút állítanak elő, hogy az ebből készült ruhákat aranyruhának tekintették. Egyedül az inka királyi család viselhette a különleges szövetet. Nagyjából hárommillió vicuña lakta az Andok sziklás területeit, egészen addig, míg spanyol telepesek érkeztek az új világ selyméért, melyet II. Fülöp király díványaihoz használtak fel. Ettől fogva a vicuña szövet számított a világ legnemesebb szövetének, természetvédelmi övezeteket nyitottak a faj fennmaradása érdekében. Ma az évente előállított vicuña gyapjú teljes mennyisége mindössze körülbelül 12 tonna – összehasonlításképpen a kasmíré például körülbelül 25 ezer tonna. A kezdetekben főként sálak és egyéb kiegészítők anyagaként használták – sokáig szinte lehetetlennek tűnt öltönyszövetnek megfelelő szövést alkalmazni, hiszen rendkívül finom és ritka anyagról van szó. 2008-ban mutatta be a Scabal a világ első száz százalékban fonott vicuña gyapjúból készült öltönyszövetét. Ami egykor az inka királyi család kiváltsága volt, mára – ugyan nem könnyen –, de elérhető vált a modern úriemberek számára is.”

Baranyi Csaba szerint húsz éve ők az elsők, akik vicuña zakót készítettek Magyarországon. A fotók alapján nyugodt szívvel állítjuk,  bármikor szívesen viselnénk egy ilyen anyagból készített zakót.

öltöny | galamb szabóság | vicuña | szövet | baranyi csaba

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram