Close
Négy magyar étterem is megkapta a világ egyik legrangosabb díját

Négy magyar étterem is megkapta a világ egyik legrangosabb díját

Az éttermen belül is a magyar éttermek borlapjait díjazta a sokmillió olvasójú Wine Spectator, ami a borok Michelin-csillaga. Óriási gratuláció, mondjuk, kik a díjazottak!

Csodás hírt kapott ma a magyar gasztroszcéna: először díjazta négy magyar – három budapesti és egy miskolci – étterem borlapját is a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.

A számonként hárommillió olvasót megszólító, amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben – a Michelin-csillagokhoz hasonlóan – három szinten díjazza a világ legizgalmasabbnak ítélt borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva.

A budapesti Felix Kitchen & Bar először két évvel ezelőtt nyerte el az egypoharas minősítést, amelyet tavaly is megtartott, most pedig már két pohárral díjazta a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját a Wine Spectator.

Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a dinamikusan változó, mintegy ötszáz tételes borlapot, számos Magyarországon máshol nem elérhető tételt is felsorakoztatva – közölte a Felix Kitchen & Bar.

A miskolctapolcai Avalon Park Hotelhez tartozó Avalon ristorante és Vino Salone – a szálloda honlapja szerint – hat kontinens tizenhárom országának borait és pezsgőit kínálja, összesen mintegy kétszáz címke 2500 palackját. Az Egri Katalin sommelier által összeállított borlap először szerepel a Wine Spectator listáján, rögtön kétpoharas minősítést kiérdemelve.

Első alkalommal díjazza az amerikai szaklap – egy pohárral – a budapesti Arany Kaviár éttermet is.

“Ezt a kiadványt havonta hárommillióan olvassák, ha lehet ilyet mondani ez a borlapok Michelin-csillaga. Mérhetetlen büszkeséggel tölt el ez az eredmény!”

– idézi az étterem közleménye Varga Ákos sommelier-t.

Az Arany Kaviár mintegy négyszáz magyar és külföldi bort kínál vendégeinek, különösen gazdag az étterem champagne-válogatása. A tavalyi év után másodszor kapott egypoharas minősítést a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Az általuk összeállított borlap a magyar borokra fókuszál, erős kitekintéssel az olasz, spanyol és francia címkékre: a teljes kínálat több mint négyszáz borból áll, a bár pincéjében háromezer palack várja a vendégeket – közölte a Winescape Budapest.

Emeljük borospoharainkat a győztesekre!

(Forrás: MTI, fotók: Felix, Avalon, Arany Kaviár hivatalos Facebook oldalak)

díj | Felix Kitchen & Bar | michelin-csillag | sommelier | Wine Spectator

FOLYTASD EZZEL

Popcornból készít whisky-t egy kreatív apa-fia páros

Úgy veszik ezt az itthon is kedvelt italt Amerikában, mintha nem lenne holnap

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom