Sorozatban harmadjára kapott rangos elismerést a Wizz Air

Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága harmadik alkalommal is elnyerte a Legfenntarthatóbb Diszkont Légitársaság címét a World Finance Sustainability Awards 2023-as díjátadóján.

A döntőbizottság méltatta a Wizz Air fenntarthatósági eredményeit és azzal kapcsolatos elkötelezettségét, hogy az évtized végéig további huszonöt százalékkal tervezi csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátási intenzitását. A World Finance ugyancsak elismerte a légitársaság folyamatos beruházásait a legújabb technológiákba, a repülőgépflotta megújítását, az üzemanyag-hatékonysági kezdeményezéseket, a fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) kapcsolatos együttműködéseket, beleértve a légitársaság kutatás-fejlesztési beruházásait, köztük a WIZZ és az Airbus közös kutatását a hidrogénüzemű repülőgépekről.

Az immár ötödik éve megrendezett World Finance Sustainability Awards azokat a vállalatokat ünnepli, amelyek működésük fókuszába helyezik a fenntarthatóságot és a zöld megoldásokat. A díjkategóriák harminc iparági szegmensre terjednek ki, az egészségügytől a digitális valután át egészen a légi közlekedésig.

A Wizz Air a 2023-as pénzügyi évben a valaha volt legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitását érte el, amely utaskilométerenként számítva 53,8 grammra tehető – ez a szám hat százalékos csökkenést jelent a Covid előtti szinthez képest. Ennek elérése érdekében a légitársaság jelentős beruházásokat hajtott végre flottájában, és folyamatosan az új Airbus A321neo repülőgépekre cseréli a flottáját, mely típus jelentős környezetvédelmi előnyöket kínál a zajcsökkentés és az üzemanyag-megtakarítás tekintetében, és jelenleg akár ötven százalékos SAF keverékkel is repülhet. Az új „neo” technológiájú Airbus A320-as családba tartozó repülőgépek aránya mára meghaladta a Wizz Air flottájának ötven százalékát.

Mindemellett a Wizz Air a fenntartható repülőgép-üzemanyaghasználatra (SAF) vonatkozóan is kidolgozta a stratégiáját, amely magában foglalja a beszállítókkal kötött jövőbeli átvételi megállapodásokat és a már megkötött partnerségeket olyan vállalatokkal, mint a Mabanaft, a Neste, az OMV vagy a Cepsa. 2023 áprilisában a Wizz Air bejelentette első tőkebefektetését egy bioüzemanyaggal foglalkozó vállalatba, a Firefly Green Fuels-be, mellyel célja a SAF fejlesztésének támogatása az Egyesült Királyságban. 2023 májusában a légitársaság az Indigo Partners részeként befektetett az amerikai székhelyű Clean Joule SAF start-up vállalkozásba.

Yvonne Moynihan, a Wizz Air Corporate & ESG Officer-e úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számukra, hogy a World Finance immár harmadik éve elismerésben részesíti a fenntartható légi közlekedés iránti rendíthetetlen elkötelezettségüket. Hozzátette: a Wizz Air-nél gőzerővel dolgoznak a szén-dioxid-kibocsátás intenzitásának csökkentéséért és az úttörő gyakorlatok elfogadásáért.

Kiemelte: olyan stratégiai kezdeményezéseket fogadtak el, mint a legújabb repülőgépekbe és innovatív alternatív üzemanyag-technológiákba való beruházás, valamint a hidrogénüzemű, zéró károsanyag-kibocsátású repülőgépek lehetőségeinek feltárása. Meglátása szerint ez a díj a WIZZ csapatának kemény munkáját és eltökéltségét igazolja, akik nemcsak hisznek a csoport környezetvédelmi felelősségvállalásában, de biztosítják is, hogy ezen a téren vezető szerepet tölthessenek be az iparágban.

Monika Wojcik, a World Finance speciális projektekért felelős vezetője rámutatott arra: a Finance Magazine olyan vállalatokat ismer el, amelyek aktívan elkötelezettséget mutatnak a környezetvédelem, a társadalom és a vállalatirányítás területén történő jelentős változások iránt. A bolygónk állapotából ítélve a fenntarthatóság iránti elkötelezettség egyre fontosabbá válik.

"Különösen nagy hatással volt ránk a Wizz Air azon teljesítménye, hogy olyan piacvezető légitársasággá vált, amely a fenntarthatóság tekintetében kiemelkedő referenciákkal rendelkezik, hiszen folyamatosan a legmodernebb technológiába fektet, és folyamatosan csökkenti utaskilométerenként számított ökológiai lábnyomát" - húzta alá. Hozzáfűzte: eEmellett a világ egyik legfiatalabb repülőgépflottáját üzemelteti, amely folyamatosan a legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitási teljesítményt nyújtja egész Európában. A Firefly Green Fuels kutatás-fejlesztésébe való beruházás pedig csak tovább növelte a vállalat ESG-referenciáit.

wizz air | repülőgép | légitársaság | fenntarthatóság | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom