Close
Sztárséf kóstolta meg Budapesten Mautner Zsófi főzelékeit

Sztárséf kóstolta meg Budapesten Mautner Zsófi főzelékeit

A legnagyobb amerikai filmes díjátadó gáláját követő fogadás menüjét évtizedek óta jegyző  Wolfgang Puck ismét a fővárosban járt és a magyar gasztronómiával ismerkedett.

A sztárséf, aki a világ tíz leggazdagabb séfjének egyike, nem először találkozik hazánk legismertebb gasztrobloggerével. Wolfgang Puck a Matild Palotával való gasztronómiai együttműködése miatt időről-időre ellátogat Magyarországra, ilyenkor pedig nem mulasztja el, hogy valami újat tanuljon a magyar gasztronómiáról.

Tavaly nyáron Zsófi egy paprikafarmot mutatott a híres séfnek, az akkori találkozás pedig egy érdekes felismerést hozott: Wolfgang Puck, ahogy oly sok külföldi, nem tudja, mit is jelent a főzelék.

A főzelékre nincs szó más nyelvben 

Zsófi szerint a főzelék igazi magyar specialitás. Még lefordítani is nehéz, hogy pontosan micsoda is ez, mert nem létezik rá angol kifejezés.

Valahol a pörkölt és a leves között helyezkedik el a palettán.

Zsófi egy gasztronómiához értő ismerőse – aki egyébként a UCLA-n tanít professzorként –, egy új kifejezést is alkotott rá a ’stew’ és a ’soup’ szavakból, így született meg a ’stoup’, melyet most Zsófi is továbbadott Wolfgangnak, amikor főzelékeit prezentálta.

A kóstoláshoz csatlakozott Szántó István, a Spago Budapest vezető séfje és Tetsu Yahagi, Wolfgang Puck jobbkeze.

– Lenyűgöz a vitalitása, a profizmusa, a valódi érdeklődése, nyitottsága és a derűje – mesél a találkozásról Mautner Zsófi.

– Már második alkalommal volt alkalmam a magyar konyhából mutatni neki egy – ezúttal számára teljesen ismeretlen – szegletet. A főzelékek, melyeket vittem neki: medvehagymás zöldborsó grillezett gombával, sáfrányos sárgarépa sült kelbimbóval, répazölddel, és kovászos uborkás krumplifőzelék lágytojással, kaporral. Nekem úgy tűnt, hogy nem csupán udvariasságból dicsérték a főzelékeket. Boldog voltam, hogy éppen a nemzeti ünnepen valósult meg ez a találkozás. Én ezen az ünnepen ennél hazafibb nem is lehettem volna. Nem tudom, hogy ezek után legyen-e az a küldetésem, hogy az Oscar-gálán egyszer szolgáljanak fel főzeléket. Remélem, hogy találkozunk majd még Wolfganggal, és akkor előhozakodok neki az ötletemmel.

kóstoló | mautner zsófi | főzelék | sztárséf | wolfgang puck

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Egyetlen trükkel olyan lesz a sült csirke, mintha egy Michelin-csillagos étteremben készült volna

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom