Close
Hét aranyszabály, amire érdemes odafigyelni, ha zöldségeket grillezünk

Hét aranyszabály, amire érdemes odafigyelni, ha zöldségeket grillezünk

A zöldségeket leggyakrabban főzzük vagy pároljuk, holott sütésükkel, grillrácson történő elkészítésükkel egészen különleges aromákat szabadíthatunk fel. Az ízük intenzív lesz, az állaguk pedig roppanós. Vannak azonban aranyszabályok, amiket érdemes ilyenkor betartani, hogy a végeredmény valóban olyan elképesztő ízvilágú legyen, mint amire vágyunk.

1. A zöldségek darabolása

A zöldségek felvágása során fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy egységes méretűek legyenek, hiszen ez biztosítja alapvetően azt, hogy mindegyik darab azonos ütemben süljön meg. Ha az egyik vékonyabb, a másik vastagabb, előbbi megég, mielőtt utóbbi elkészült volna. Ha szélesebb, de vékonyabb darabokra vágjuk, nagyobb felületen tud érintkezni a forró sütőlappal, így intenzívebb karamellizálódás megy végbe.

2. A tálca zsúfoltsága

Ha a zöldségeket egymásra halmozzuk, a sütés során kiengedett víz nehezebben párolog el, ráadásul a keletkező gőz is beszorul ahelyett, hogy eltávozhatna. Ennek eredményeként pedig a zöldség átázik ahelyett, hogy roppanósra sülne. Éppen ezért érdemes mindig úgy sütnünk őket, hogy legyen elegendő hely az egyes darabok között a megfelelő párolgáshoz.

3. Forgassuk őket!

Teljesen logikus, hogy a fémmel érintkező részen a zöldség gyorsabban sül, mint az a fele, amelyik a levegőnek van kitéve. A zöldségeket a grillezési folyamat során fontos, hogy mindenképpen megfordítsuk és lehetőleg egyenlő ideig süssük mindkét oldalát.

4. Magas hőmérsékleten süssük!

Az intenzív hőmérséklet azt garantálja, hogy a zöldségek nemcsak szépen megbarnulnak, de ropogósak is lesznek anélkül, hogy kiszáradnának vagy megégnének. A karamellizálódásukhoz szükséges úgynevezett Maillard-reakció 170-180 fokon indul be, így az annál alacsonyabb hőmérsékleten sült zöldségek nem a várt ízt hozzák majd.

5. Kulcs, a fűszerezés

A fűszerezés fontosságát nem lehet túlbecsülni. A sült zöldségek fűszerezéséhez a són kívül használjuk zöldfűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet. A sütés során erős ízű, aromás olajok szivárognak ki a fűszernövényekből, összetett ízvilágot adva az elkészült zöldségeknek.

6. A zöldségeket eltérő ideig kell sütni

Gyakran előfordul, hogy többféle feldarabolt zöldséget teszünk egy tálcára és ugyanakkor akarjuk megfordítani őket. Ekkor azonban azt tapasztalhatjuk, hogy egyik megsült, a másik azonban nyers maradt. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mindegyik fajtának megvan a maga sütési, főzési ideje. Ezek figyelembevételével kell a grillre tennnünk őket. A legtovább a gyökérzöldségeket, például a répát sütjük. Közepes ideig kell a keresztes virágúakat, így a kelbimbót vagy a karfiolt. A legrövidebb ideig pedig a cukkinit vagy a zöldbabot.

7. Használjunk elegendő olajat!

Ha túl sok olajat használunk, a zöldségek eláznak, ha túl keveset, akkor letapadhatnak. Az optimális mennyiség sütőlaponként két evőkanál.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

zöldség | konyhai tanács | nagy sztori | grill | vegetáriánus

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram