A zöldségeket leggyakrabban főzzük vagy pároljuk, holott sütésükkel, grillrácson történő elkészítésükkel egészen különleges aromákat szabadíthatunk fel. Az ízük intenzív lesz, az állaguk pedig roppanós. Vannak azonban aranyszabályok, amiket érdemes ilyenkor betartani, hogy a végeredmény valóban olyan elképesztő ízvilágú legyen, mint amire vágyunk.
1. A zöldségek darabolása
A zöldségek felvágása során fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy egységes méretűek legyenek, hiszen ez biztosítja alapvetően azt, hogy mindegyik darab azonos ütemben süljön meg. Ha az egyik vékonyabb, a másik vastagabb, előbbi megég, mielőtt utóbbi elkészült volna. Ha szélesebb, de vékonyabb darabokra vágjuk, nagyobb felületen tud érintkezni a forró sütőlappal, így intenzívebb karamellizálódás megy végbe.
2. A tálca zsúfoltsága
Ha a zöldségeket egymásra halmozzuk, a sütés során kiengedett víz nehezebben párolog el, ráadásul a keletkező gőz is beszorul ahelyett, hogy eltávozhatna. Ennek eredményeként pedig a zöldség átázik ahelyett, hogy roppanósra sülne. Éppen ezért érdemes mindig úgy sütnünk őket, hogy legyen elegendő hely az egyes darabok között a megfelelő párolgáshoz.
3. Forgassuk őket!
Teljesen logikus, hogy a fémmel érintkező részen a zöldség gyorsabban sül, mint az a fele, amelyik a levegőnek van kitéve. A zöldségeket a grillezési folyamat során fontos, hogy mindenképpen megfordítsuk és lehetőleg egyenlő ideig süssük mindkét oldalát.
4. Magas hőmérsékleten süssük!
Az intenzív hőmérséklet azt garantálja, hogy a zöldségek nemcsak szépen megbarnulnak, de ropogósak is lesznek anélkül, hogy kiszáradnának vagy megégnének. A karamellizálódásukhoz szükséges úgynevezett Maillard-reakció 170-180 fokon indul be, így az annál alacsonyabb hőmérsékleten sült zöldségek nem a várt ízt hozzák majd.
5. Kulcs, a fűszerezés
A fűszerezés fontosságát nem lehet túlbecsülni. A sült zöldségek fűszerezéséhez a són kívül használjuk zöldfűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet. A sütés során erős ízű, aromás olajok szivárognak ki a fűszernövényekből, összetett ízvilágot adva az elkészült zöldségeknek.
6. A zöldségeket eltérő ideig kell sütni
Gyakran előfordul, hogy többféle feldarabolt zöldséget teszünk egy tálcára és ugyanakkor akarjuk megfordítani őket. Ekkor azonban azt tapasztalhatjuk, hogy egyik megsült, a másik azonban nyers maradt. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy mindegyik fajtának megvan a maga sütési, főzési ideje. Ezek figyelembevételével kell a grillre tennnünk őket. A legtovább a gyökérzöldségeket, például a répát sütjük. Közepes ideig kell a keresztes virágúakat, így a kelbimbót vagy a karfiolt. A legrövidebb ideig pedig a cukkinit vagy a zöldbabot.
7. Használjunk elegendő olajat!
Ha túl sok olajat használunk, a zöldségek eláznak, ha túl keveset, akkor letapadhatnak. Az optimális mennyiség sütőlaponként két evőkanál.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
grillezés | vegetáriánus | konyhai tanács | nagy sztori | grill | konyhai praktika
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!