Close
Tíz világörökségi helyszín, amit nem lenne szabad elveszíteni

Tíz világörökségi helyszín, amit nem lenne szabad elveszíteni

Évente egyszer dönt az UNESCO Világörökség Bizottsága, mely helyszínek kerüljenek fel a Világörökségi Listára, hogy aztán az emberiség számára megóvják, megvédjék ezeket a kulturális és természeti értékeket. Az alábbiakban tíz csodálatos, védett helyet mutatunk be a kambodzsai templomkolosszustól a zöld vizű új-zélandi tavon át a chilei kráterig. 

St. Kilda, Skócia

A földrajzilag Skóciához tartozó, az óceánra pazar kilátást nyújtó Saint Kilda szigetcsoportja a Külső-Hebridáktól nyugatra fekszik, és több, vulkanikus eredetű szigetből áll. Érdekesség, hogy a hűvös nyarak és az olykor durva viharok miatt egyáltalán nincsenek fák, a növényzetet sovány gyep, moha és törpecserje alkotja. A szigetcsoport szárazföldi területe már 1986-ban a Világörökség védelme alá került, amit 2003-ban kiterjesztettek a körülötte fekvő vizekre.

Tongariro Nemzeti Park, Új-Zéland

Az Északi-szigeten található Tongariro Új-Zéland legrégebbi nemzeti parkja. Természeti és kulturális örökségként is elismeri az UNESCO a majdnem nyolcszáz négyzetkilométernyi területet, melyen három működő vulkán és egy gyönyörű, zöld vizű tó fekszik – utóbbi a parkon át vezető tizenkilenc kilométeres lenyűgöző túraútvonal legnépszerűbb helye.

Angkor, Kambodzsa

Angkor, a khmer templomok ősi települése a kilencedik században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt. A világ legnagyobb vallási épületkomplexumába évente egymillió látogató érkezik. Homokkőből építette fel harminc év alatt ötvenezer munkás és ötezer szobrász. A régészeti park nyolcvankét hektáros területén áll Angkorvat, a ma is működő vallási központ. A grandiózus műalkotás az elmúlt évtizedekben Kambodzsa jelképévé vált.

Vulingjüan Nemzeti Park, Kína

Egy újabb nemzeti parkban járunk, ezúttal Kínában, Pekingtől ezerötszáz kilométerre, Hunan tartományban. A hatalmas ország első nemzeti parkjában felhőkarcoló méretű mészkőhegyek tornyosulnak. 1992 óta tartozik a Világörökség részéhez. Évszaktól függően gyakran ködbe burkolózik, ezért érdemes úgy időzíteni a látogatást, hogy lássunk is valamit a misztikus sziklákból, például a világ legmagasabban fekvő természetes hídját.

Yosemite Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államok történetének második nemzeti parkja – 1890-ben alapították – a kaliforniai Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin terül el. A túrázók és a sziklamászók Mekkájának számít, ahol duzzadó vízesésekbe, mamutfenyőkbe és havas hegycsúcsokba egyaránt belefuthatunk az ezer kilométer (!) hosszan kanyargó túraútvonalakon. Leglátogatottabb része a Merced folyó völgye, amely eredetileg egy hatalmas gleccsertó volt.

Ha Long-öböl, Vietnám

Vietnám, és egész Délkelet-Ázsia egyik leghíresebb látnivalója 1994 óta a Világörökség része. Maradva a legeknél, a föld egyik legnagyobb és legszebb természeti csodájaként tartják számon az ezerötszáz négyzetkilométernyi területet, ahol közel kétezer mészkőszikla emelkedik ki a vízből. A különös képződmények kisebb tavakat fognak közre, amelyekbe szűk alagutakon át lehet eljutni, kivéve dagálykor, mert olyankor megközelíthetetlenek. A mészkősík, amelyen az öböl található, süllyed.

Rapa Nui Nemzeti Park, Chile

A Húsvét-szigetek tájegységének majdnem felét öleli fel a park, ott lehet megcsodálni a jól ismert moai szobrokat. A sziget belsejében, az ősi hegyek gyomrában pedig sziklarajzok rejtőznek, mint ahogy a közel egy kilométer széles, kialudt vulkáni kráter alja, illetve az alatta lévő lávaalagút is egészen páratlan látványt ígér.

Pamukkale, Törökország

Földfelszín alól feltörő, 35 fokos forrásvíz által létrehozott hófehér mészkőmedencékben gyönyörködhetünk Denizli városától tizenhét kilométerre. Pamukkale, vagyis törökül gyapotvár, a modern gyógyturizmus egyik célpontja és Eger testvérvárosa is egyben. Sajnos a csodás természeti képződményt tápláló vízforrás egyre csak apad, negyven éven belül akár teljesen eltűnhet.

Canaima Nemzeti Park, Venezuela

Rózsa György ide is intézhetett volna forgatási engedélyt a Leg…leg…leg… című műsorával, ugyanis a föld legmagasabb vízesését lehet ebben a Venezuela keleti részén fekvő nemzeti parkban lefilmezni. Az Angel-vízesés, vagyis a Kerekupai-Merú az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba, megszakítás nélkül mintegy 807 métert. Onnan egy szikla peremén átbukva további 172 métert hull a hegy lábáig egy hatalmas sziklamedencébe.

Bryggen, Norvégia

Bergen régi rakpartja az egyetlen megmaradt üzleti negyed a Hanza-városok virágkorából. A fából eszkábált épületekben a mai napig működnek üzletek, éttermek és irodák, annak ellenére, hogy a történelem folyamán számos tűzvész pusztított ott. 1979 óta része a Világörökségnek.

unesco | ENSZ | nagy sztori | világörökség

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram