Close
Egyetlen lépcső sincs ebben a tizenhat szintes oszakai házban

Egyetlen lépcső sincs ebben a tizenhat szintes oszakai házban

Három emeleten tizenhat szintet alakítottak ki ebben az enyhén szólva is szokatlan japán otthonban, lépcsőt viszont nem tettek bele.

Könyvespolcok, fadobozok és mindenféle bútorok alkotják a lépcsőket ebben a rendhagyó takacuki épületben. A Tato Architects által tervezett ház kilencvenhat négyzetméter, tehát közel sem egy ipari épületből átalakított loft, és mégis: háromemeletes, emeletenként pedig körülbelül öt kis szintje van az otthonnak.

„Szerettük volna a folyamatos expanzió érzését kelteni egy apró házban. Hogy egyik pillanatban a tetőn lehess, aztán a másik percben már a padló alatt. Ahelyett, hogy falakkal és emeletekkel osztjuk el a tereket és a hozzájuk tartozó funkciókat, minden lazán kapcsolódik egymáshoz, eltűnnek és feltűnnek a terek.”

– magyarázza Simada Jo, a Tato Architects alapítója és hozzáteszi, az enteriőr szerinte olyan, mint egy funkcionális barlanglabirintus, miközben a belsőépítészeti tervezés és elrendezés nagyon szigorú geometriát követ.

A háromszögletű és négyszögletű szintek finoman, spirál formában emelkednek, egyszerű bennük közlekedeni. A terveken az épület maga háromszög alakú, kilenc méter széles, öt és fél méter mély, viszont két sarka hiányzik.

A belső falak mindenhol negyvenöt fokos szögben csatlakoznak a külső falakhoz; így jönnek létre a három- és négyszögletű belső terek.

Számos bútor mérete is meghatározza a szintek közti váltásokat: például a konyhai étkezőasztal pontosan egy vonalban van a fölötte lévő emelet aljával, másutt ezt egy dolgozóasztallal vagy épp kanapéval teszi a tervező. Érdemes még megnézni a többi furcsaságot is, például a konyhaszekrényből könyvespolccá változást vagy a padlóra tett mosdótálat. A tárolóegységek nagy részét pedig a padló alatt, a szintek közt alakították ki.
Simada már eddig is kísérletezett ilyesmivel – azaz amikor a bútorok mint lépcsők funkcionálnak egy házban , például a 2013-as House in Itami projektjével, valamint a szintén szintezéssel játszó House in Mijamotónál is, amivel a Dezeen-nél elnyerte az év háza díjat 2018-ban.

A házban három hálószoba, dolgozószoba, étkező, nappalirész, valamint egyszerre beltéri és kültéri fürdőszoba található, az épület tetején pedig egy többszintes tetőterasz. Kívülről a házat szenesített fával burkolták, bejárata egy háromszöget formáz, a fa pedig az épület belsejében is nagyon fontos szereplő, a padlóban, bútorokban, felületekben és a szabadon hagyott épületszerkezeti elemekben is. Az biztos, hogy nem mindenki tudna egy ilyen épületben elképzelni egy életet, a stílusosság és ez az építészeti játékosság viszont, ahol a szigorú geometria és a határtalan kreativitás kéz a kézben találkozik, tagadhatatlanul lenyűgöző.

(Fotók: Sinkenciku Sa)

ház | nagy sztori | japán | lépcső | oszaka

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Mintha csak a táj emelte volna ki magából ezt a meseszép mexikói kőházat

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram