Egyetlen lépcső sincs ebben a tizenhat szintes oszakai házban

Három emeleten tizenhat szintet alakítottak ki ebben az enyhén szólva is szokatlan japán otthonban, lépcsőt viszont nem tettek bele.

Könyvespolcok, fadobozok és mindenféle bútorok alkotják a lépcsőket ebben a rendhagyó takacuki épületben. A Tato Architects által tervezett ház kilencvenhat négyzetméter, tehát közel sem egy ipari épületből átalakított loft, és mégis: háromemeletes, emeletenként pedig körülbelül öt kis szintje van az otthonnak.

„Szerettük volna a folyamatos expanzió érzését kelteni egy apró házban. Hogy egyik pillanatban a tetőn lehess, aztán a másik percben már a padló alatt. Ahelyett, hogy falakkal és emeletekkel osztjuk el a tereket és a hozzájuk tartozó funkciókat, minden lazán kapcsolódik egymáshoz, eltűnnek és feltűnnek a terek.”

– magyarázza Simada Jo, a Tato Architects alapítója és hozzáteszi, az enteriőr szerinte olyan, mint egy funkcionális barlanglabirintus, miközben a belsőépítészeti tervezés és elrendezés nagyon szigorú geometriát követ.

A háromszögletű és négyszögletű szintek finoman, spirál formában emelkednek, egyszerű bennük közlekedeni. A terveken az épület maga háromszög alakú, kilenc méter széles, öt és fél méter mély, viszont két sarka hiányzik.

A belső falak mindenhol negyvenöt fokos szögben csatlakoznak a külső falakhoz; így jönnek létre a három- és négyszögletű belső terek.

Számos bútor mérete is meghatározza a szintek közti váltásokat: például a konyhai étkezőasztal pontosan egy vonalban van a fölötte lévő emelet aljával, másutt ezt egy dolgozóasztallal vagy épp kanapéval teszi a tervező. Érdemes még megnézni a többi furcsaságot is, például a konyhaszekrényből könyvespolccá változást vagy a padlóra tett mosdótálat. A tárolóegységek nagy részét pedig a padló alatt, a szintek közt alakították ki.
Simada már eddig is kísérletezett ilyesmivel – azaz amikor a bútorok mint lépcsők funkcionálnak egy házban , például a 2013-as House in Itami projektjével, valamint a szintén szintezéssel játszó House in Mijamotónál is, amivel a Dezeen-nél elnyerte az év háza díjat 2018-ban.

A házban három hálószoba, dolgozószoba, étkező, nappalirész, valamint egyszerre beltéri és kültéri fürdőszoba található, az épület tetején pedig egy többszintes tetőterasz. Kívülről a házat szenesített fával burkolták, bejárata egy háromszöget formáz, a fa pedig az épület belsejében is nagyon fontos szereplő, a padlóban, bútorokban, felületekben és a szabadon hagyott épületszerkezeti elemekben is. Az biztos, hogy nem mindenki tudna egy ilyen épületben elképzelni egy életet, a stílusosság és ez az építészeti játékosság viszont, ahol a szigorú geometria és a határtalan kreativitás kéz a kézben találkozik, tagadhatatlanul lenyűgöző.

(Fotók: Sinkenciku Sa)

lépcső | japán | nagy sztori | ház | oszaka

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom