Close
A 19. században színházként funkcionált, most varázslatos otthonná alakították

A 19. században színházként funkcionált, most varázslatos otthonná alakították

Mindig ámulattal tekintünk az ehhez hasonló projektekre, amikor egy több száz éves épületet értelmeznek újra úgy, hogy közben megőrzik patinás külső jegyeit és szellemiségét.

Ezúttal egy korábban színháznak otthont adó épületből varázsoltak páratlan hangulatot árasztó otthont a Cadaval & Solà-Morales építészei Barcelonában.

A katalán dizájnstúdió munkatársai zseniális munkát végeztek, a szó szerint drámai helyszínből pompás életteret alakítottak ki. Az 1800-as évek végén épült ingatlan egyébként Barcelona központjához igen közel fekszik, és nemcsak színházként, hanem később pajtaként majd raktárként is funkcionált.

A közelmúltban lezajlott átalakítás során nagyon ügyeltek rá, hogy minél több elemet őrizzenek meg az épület eredeti adottságaiból.

Megőrizték és kiemelték például a jól láthatóan több száz éves téglafalat, illetve a mennyezeti fagerendákat, miközben a földszint első felét két különálló stúdióvá alakították,

amelyek egy központi parkolóhelyet fognak közre, ahol a ház tulajdonosa közszemlére bocsáthatja az autóját, akár egy szobrot.

A hatalmas belmagasságú nappalit ízlésesen rendezték be azzal a céllal, hogy minél otthonosabbá tegyék. Nyilván ez nem egyszerű feladat egy ilyen rendhagyó ingatlan esetében. A bútorok és kiegészítők között találhatunk könyvespolcokat, színes puffokat, egy jókora, narancssárga színben pompázó kanapét és számos modern képet a falakon.

A nappalival ellentétben a konyha kevés árnyalattal dolgozik, a konyhaszekrény és az étkezőasztal is matt fekete, mint ahogyan az ablakainak a kerete is. Egy jókora üveg tolóajtón keresztül juthatunk ki a kis zárt belső udvarra, ahol cserepes növények, pár függőágy és egy picike medence fogad.

Hálószobából összesen három található a házban, kettő az első emeleten, egy a másodikon. Ez utóbbihoz saját terasz is tartozik. Mindent összevetve minket megvett a projekt, le a kalappal a katalán építészek előtt!

Ez is érdekelhet:

(Képek: Dezeen)

építész | ház | otthon | színház | barcelona

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram