Close
2022-ben euróra nyomtatják a Festetics-kastélyt

2022-ben euróra nyomtatják a Festetics-kastélyt

Fizetni viszont ne is próbálj vele.

A keszthelyi Festetics-kastélyt ábrázolja majd az új nulla eurós bankjegy, amelyet februártól lehet megvásárolni. Fókás Andor Zalán rendezvényszervező elmondta, hogy a keszthelyi műemléképület Magyarország egyik leglátogatottabb kastélya.

A nyári szezonban rekordot döntöttek: augusztusban 71 ezer látogatót fogadtak.

Varga Diana, az Euro Souvenir program munkatársa hozzátette, hogy a projekt a turizmus támogatására jött létre. Magyarországon az első Euro Souvenir – mely a lillafüredi Hunguest Hotel Palotát ábrázolja – október elején jelent meg. Ősszel a Magyarország főbb nevezetességeit bemutató Visit Hungary bankjegyeket is kinyomtatták, amelyeken Győr, Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest, Eger és Hollókő látképét jelenítik meg. A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából négy ország – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – együttműködésével adtak ki nulla eurós bankjegyeket.

A következő esztendőben Benyovszky Móricot ábrázoló nulla eurós bankjegyet adnak ki, a híres utazó Magyarország, Szlovákia és Lengyelország történelmében is jelentős szerepe játszott.

A projekt célja az idegenforgalom támogatása, a kulturális és történelmi emlékek népszerűsítése Európa országaiban, valamint Európa kulturális örökségének megőrzése, ezért szeretnék, ha minél több magyar nevezetesség és turisztikai helyszín bekapcsolódna a programba.

A nulla eurós bankjegyek kibocsátásának koncepciója Franciaországból származik. Az emlékpénz 2015-ben, az Európai Központi Bank engedélyével, a Francia Nemzeti Bankkal együttműködésben jött létre.
Az Euro Souvenir ma már Európa 27 országában megtalálható.

A nulla eurós bankjegy a valódi euró előállításához használt, száz százalék pamutpapírból készül. Ugyanazokat a biztonsági elemeket – köztük a vízjel, a mikroírás, az illeszkedőjel, a hologramfólia, az UV-biztonsági elemek, a vakjel, a sorozatszám – tartalmazza, amelyeket a hagyományos euró.

Az Euro Souvenir a gyűjtők és a turisták számára is értékes ajándéktárgy, melynek ára az idő múlásával emelkedni fog: az egyes kiadások alacsonyabb sorozatszámú példányai akár száz százalékkal is növelhetik értéküket. Külföldön gyakori példa, hogy a gyűjtők egymás között egyes darabokat akár kétszáz euróért értékesítenek, míg az 1500 forintos (darabonkénti) eladási ár szigorúan őrzött.

(Fotók: Getty, forrás: MTI)

kastély | euró | nulla euró | pénz | festetics

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram