Magyarország az egyetlen anomália, ha a vendégéjszakákat nézzük

2023-ban egészen új szintre emelkedett az európai turizmus: a vendégéjszakák száma az év első felében rekordot döntött az Eurostat adatai szerint.

Az első hat hónapban összesen 1,19 milliárd vendégéjszakát regisztráltak, ami 11 millióval több, mint 2019 azonos időszakában volt, 136 millióval több 2022-höz, 786 millióval 2021-hez és 718 millióval 2020-hoz képest.

Az eltöltött éjszakák száma minden országban nőtt, kivéve Magyarországot, ahol 0,3 százalékos csökkenést láthatunk 2022 azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékben ezzel szemben Cipruson, Máltán és Szlovákiában nőtt a vendégéjszakák száma, 39,3, 30,5 és 28,7 százalékkal, az uniós országok mintegy fele azonban még nem érte el a 2019-es szintet:  Lettország 23.8, Szlovákia 16, Magyarország 12.2, Litvánia pedig 11.7 százalékkal maradt el.

A külföldi vendégéjszakák száma 22,5 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben, míg a belföldi turizmus 5,8 százalékkal nőtt. Az előbbiek száma az első félévben elérte az 545 milliót, ami az összes vendégéjszaka 46 százalékát jelenti.

2023 legkedveltebb úti célja Olaszország lehet, amit Franciaország és Spanyolország követ. Franciaországban és Olaszországban egyaránt tizennégy százalékkal nőttek a foglalások, míg Spanyolországban két százalékkal.

A csökkenés valószínűleg a belföldi turizmus visszaesésének köszönhető, amelyről eddig több statisztika is született.

(Forrás: Schengen Visa Info, Eurostat, képek: Getty Images)

turizmus | magyarország | eurostat | vendégéjszakák

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom