Close
Három pazar tavaszhívó kirándulóhely, tavakkal, túraútvonalakkal

Három pazar tavaszhívó kirándulóhely, tavakkal, túraútvonalakkal

Három olyan kirándulóhely, ahol igazán kikapcsol a természet közelsége, naphosszat kémlelhetjük a víztükröt és a magával ragadó tavakat körülölelő hegyeket. 

Bukura-tó, Románia

(Budapesttől 500 km, körülbelül 6,5 óra autóval)

Erdély legnagyobb tengerszeme a Bukura-tó, glaciális eredettel, a Retyezát hegységben. Tengerszint feletti magassága meghaladja a kétezer métert. A Déli Kárpátok legmagasabb gerinceit találjuk itt, ezen a rendkívül sokféle vidéken, mely régóta a túrázók favoritja. A Bukura mellett legalább nyolcvan kisebb tengerszemet is fel lehet fedezni az út során, de csúcsokban sem fukarkodik a Retyezát: kilencven körül jár a kétezer méter fölötti csúcsok száma.

Igazi, civilizációtól mentes élményre készüljünk, olyan közel az anyatermészethez, amennyire csak lehet.

Útunk során több lesz a zerge, mint az ember, de pásztorokba azért bele-bele lehet futni, akik tejet és sajtot is árulnak a túrázóknak. Néha még mormotákkal is találkozni.

A nemzeti park területén csak kijelölt helyeken szabad sátrat verni, erre nagyon alkalmas a Bukura partja, ahol egyszerre több tábor is állomásozhat. A tó vize mindig hűsítő, tekintve, hogy tizenöt-húsz méteres mélységgel kell számolnunk.

Érdemes kifejezetten erre a környékre specializálódott hegyi menetre jelentkezni, a sokat látott túravezetők tenyerükként ismerik a Retyezátot és a kis tengerszemeket, többféle nehézségű utat is tudnak mutatni.

A tóhoz eleve túraútvonal vezet, akik odalent maradnának, menedékházban hajthatják álomra fejüket… de mi egyértelműen a sátras, tóparti szállást ajánljuk.

Bohinji-tó, Szlovénia

(Budapestről 537 km, körülbelül 5,5 óra autóval)

Szintén egy gleccservájta völgyben járunk, Szlovénia legnagyobb kiterjedésű és egyik legszebb tavánál. A terület neve szlovénul Gorenjska, ez magyarul nemesen egyszerűen hegyvidéket jelent, és az ország alpesi fekvésű régióját jelöli. Az Isten szláv nyelven Boh – sokan etimológiailag ide társítják a Bohinj nevet, a legenda szerint pedig a Teremtő valahogy megfeledkezett a szlovénokról, és ezért ajándékkénk adta nekik a tavat, hogy örökké emlékezzenek rá: a világ egyik legszebb helyét kapták.

Igazi négyévszakos kirándulóhely, ahol körülbelül húsz kilométeres körtúrát is tehetünk, megfigyelve a vizet minden szögből, felfedezve a Bohinj-tó flóráját és faunáját.

Túracipő ajánlott, de azoknak is ígéretes a terep, akik nem akkora serpák. A Júliai-Alpok legmagasabb vízesését találjuk ott: a Savica vízesés a Száva folyó születési helye, bámulatosan szép zuhatag.

Felülről is megvizsgálhatjuk a Bohinj-tavat, hiszen Ukancból a Vogel hegyre felvonóval is fel lehet jutni, gyorsan és könnyedén.

A keményebbek persze egy félnapos túra alatt kapaszkodhatnak fel a több mint ezerötszáz méteres hegyre. A látvány páratlan, az Alpok ezen részének legszebb panorámája. A mélykék színben pompázó tó egyik legkedvesebb települése Ribčev Laz, kőhídjával és templomával mindig felkapott fotóstéma volt, annyira takaros és megkapó.

Halas-tó, Lengyelország

(Budapestről 350 km, körülbelül 5 óra autóval)

Szintén glaciális tó a Lengyelország területén terül el a Halas-tó (Morskie Oko), mely csaknem ezernégyszáz méterre a tengerszint felett található. Nevét egykori pisztrángpopulációjáról kapta. Egyike a Tátra kétszáz tengerszemének, egyben a Magas-Tátra legnagyobb tava. Igen romantikus módon is meg lehet közelíteni: első állomásként például Zakopanéban időzhetünk kicsit, ami egy közkedvelt téli célpont, mi több, a régió síközpontja. Utána irány Łysa Polan határátkelő, utána kicsivel eljutunk a parkolóba.

Innen két lehetőségünk van: vagy gyalog indulunk útnak az aszfaltúton és a rövidítéseken, vagy az említett romantikusabb módon, a kilenc kilométert lovas kocsival (télen lovas szánnal!) megtéve.

Mindenképp belefutunk a sebes vízű Mickiewicz-vízesésekbe, megcsodálhatjuk a buja fenyőerdőt, és olyan tiszta levegőt szippanthatunk a tüdőnkbe, amilyen még Zakopanéban sem volt.

Ha lovaskocsiztunk, az utolsó másfél-két kilométer akkor is gyalogtúra lesz.

Bámulatos a katlan, ahol a Halas-tavat találjuk, csipkés hegyek szegélyezik, aligha lehet betelni a látvánnyal: a Menguszfalvi-csúcsok, a Barát sziklacsúcs és a Csubrina vigyázzák a Halas-tó békéjét. Barátságos, és egész évben nyitva tart az ott található menedékház is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay, PxHere) 

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom