Nem vagyok én nyúl! Hányszor hallottuk már a dühítő mondatot, amikor növényalapú, esetleg nyers fogással szerettünk volna kedveskedni a vendégeknek. Igaz, a magyar konyha klasszikusan nem salátázós, ideje lenne méltó helyükre tenni a tartalmas, ízgazdag, tápláló és változatos salátákat. Ha ezt nem is mi tesszük meg, azért megosztjuk a legkedvesebb receptjeinket.
Pekándiós-szőlős zöldsaláta, csirkével (kb. négy adag)
Roppanós zöldségek, a frissen sütött/hűtőből mentett/grill csirkével és hangsúlyos dresszinggel. Az édes és a sós megfelelő haromóniájára épül, és nagyon jól áll neki a pekándió is.
Hozzávalók:
- 40 dkg sült csirke (hűtőben megmaradt, esetleg grill, de ha frissen készül, akkor csíkokra vágva, joghurtban-mézben és kis curryben pácolva, 20 perccel készítés előtt)
- 1 szál angolzeller
- 15 dkg jégsaláta
- 20 dkg szőlő, félbevágva
- fél bögre durvára tört pekándió (pirítva még ízletesebb!)
A dresszinghez:
- 1/2bögrényi frissen készített majonéz
- 1/2 bögrényi görög joghurt
- 1 ek. dijoni mustár
- 1 ek. méz
- 1 tk. friss citromlé
- só
- frissen őrölt bors
Mandarinos-bébispenótos tésztasaláta, terijaki szósszal (kb. négy adag)
A Creme de la Crumb elég bombabiztos receptoldal, ha nem idegenkedünk a kicsit extrásított kényelmi ételektől. Ez a saláta az oldal ötletgazdájának, Tiffanynak a kedvence, és mi is rajongunk érte. Tápértékét illetően szépen kilép a saláta skatulyából, az ízei pedig visszatapsolósak. Fontos, hogy a dresszinget mindig étkezés előtt öntsük rá, mert a savak hamar megmarják a spenótleveleket, és össze is esnek.
Hozzávalók:
- 12 dkg farfalle tészta
- 4 bögrényi bébispenót
- 1/2 bögrényi aszalt vörösáfonya
- 1/2 bögrényi kesudió
- 4 db közepes mandarin
- 1/3 bögre frissen aprított koriander
A dresszinghez:
- 1/3 bögre terijaki szósz, lehetőleg a sűrűbb állagú
- 1/3 bögre rizs/almaecet
- 1/2 tk. fokhagymagmapor
- 1 ek. barnacukor
- 1/2 bögre növényi olaj (pl. fele-fele arányban olíva és szőlőmag)
- só
- frissen őrölt bors
Mediterrán saláta, valahol a Caesar és a Nicosiai között (kb. négy adag)
Ez a mennyei hibrid rengeteg ízzel, nyári emlékekkel teli, és elsősorban azokhoz szól, akik rajonganak a halételekért, és keresik az umamit. Tálaláskor a dresszinggel gondosan nyakon öntött kaprikra és salátára teszük a félbevágott tojásokat, erre kerül még egy kis szardella és parmezánforgács. Mellé pedig opcionálisan a pirított rusztikus péksütemény.
Hozzávalók:
- 3 db salátaszív
- 2 ek. kapribogyó
- 3 db főtt tojás
- ízlés szerint pirított rusztikus ciabatta
- 3-4 darab egész szardella
- parmezán
A dresszinghez:
- 1/3 bögrényi nagyon jó minőségű olívaolaj
- kb 2 ek. szardellapaszta
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 tojássárgája
Ez is érdekelhet:
(A képek illusztrációk. Forrásuk: Getty Images, Unsplash, Pxhere)
receptek | recept | zöldségek | bowl | saláta
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!