Close
Egy életmódváltásnak köszönhetjük ezeket a csodás recepteket és képeket – Choco and Tahini

Egy életmódváltásnak köszönhetjük ezeket a csodás recepteket és képeket – Choco and Tahini

Nem vallja magát hagyományos értelemben vett “foodbloggernek”, inkább lelkes amatőrnek, aki – ha ideje engedi – nagyon szeret a konyhában tüsténkedni. Az már csak ráadás, hogy ha az elkészült ételek boldogsággal töltik el, ízletesek és átmennek az otthoni többedszűrőn is, akkor szívesen osztja meg másokkal. A mi szűrönkön rögtön átmentek a Choco and Tahinin látott elképesztően gyönyörű ételfotók, úgyhogy megkerestük a blog, Facebook-oldal és Instagram-feed mögött álló Dettit, hogy meséljen kicsit magáról, illetve receptjeiről, képeiről.

Civilben közbeszerzésekkel foglalkozik, méghozzá ajánlattevői oldalon. 2017 előtt egy több mint hét éven át tartó bőrbetegség keserítette a mindennapjait. Az orvosok éveken átnyúló hosszas vizsgálatai és kezelései ellenére sem tapasztalt semmi javulást, sőt, valójában azt vette észre, a fehér ruhás segítői értetlenül állnak a probléma fölött. Baráti javaslatra az alternatív megoldások felé fordult, és miután naphosszat az internetet kutatva arra a megállapításra jutott, hogy a különféle gyomor- és emésztési problémák szoros kapcsolatban állhatnak a bőrön jelentkező elváltozásokkal, felkeresett egy természetgyógyász szakembert, aki összeállított számára egy egyénre szabott diétát, azt ígérve, hogy a probléma legkésőbb fél éven belül megszűnik. Igaza lett.

“Nem volt azonban egyszerű menet, hiszen teljes egészében meg kellett változtatnom az étkezésemet, ezzel együtt az életmódomat, és elhagyni mind a glutén-, tej-, tojás-, cukor-, kávéfogyasztást. Meghatározott arányban ehettem szénhidrátokat, de még az sem volt mindegy, mikor, milyen mennyiségben eszem gyümölcsöt, zöldséget vagy húst. Pokoli volt az első hónap, aztán egyre könnyebb, majd a kezdeti kényszerűség életmóddá vált, és mostanában már határozott örömömet lelem az újabb és újabb receptek feltérképezésében.

Mindenmentes recepteket találni azonban egyáltalán nem egyszerű, hiszen, ha valami cukormentes, nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem tartalmaz glutént, tojást vagy tejet, és ugyanez fordítva is igaz. Így jött az ötlet, hogy belefogjak a blogolásba, mely egyrészt egyfajta receptgyűjteményként szolgál magam, és talán inspirációként mások számára. Igyekszem cukor-, tojás-, glutén- és tejmentesen étkezni, de nem jelenti, hogy nem bűnözök néha. Nem szeretem a szélsőségeket, próbálom egyensúlyban tartani a mindennapokat. Nem vagyok vegán, de drasztikusan csökkentettem a húsfogyasztást, hiszek a növényi alapú étrend pozitív hatásaiban, ennek ellenére néha a mai napig elcsábulok. Vallom, hogy mindent lehet, csak módjával” – avat be Detti az elmúlt évek megpróbáltatásaiba.

Mivel nem főállásban foglalkozik a bloggal, hanem csak hobbiként, előfordul, hogy éjszakába nyúlóan ír egy-egy bejegyzést, vagy hajnalban készíti el azt az ételt, amit munka előtt gyorsan lefotóz.

Vannak pillanatok, amikor úgy érzi, nem lehet két lovat egy fenékkel megülni, de amikor picit elbizonytalanodik, érkezik egy kedves e-mail vagy üzenet, ami arra ösztönzi, hogy még többet hozzon ki magából.

Nem csupán a pozitív visszajelzéseknek örül, hiszen akár pozitív, akár negatív a feedback, mindenképp értékes, csak ezek által tud az ember fejlődni.

Nem szükséges okleveles oknyomozó riporternek lenni ahhoz, hogy megfigyeljük, elsősorban a reggelikre koncentrál. A magyarázat roppant egyszerű: a reggel a kedvenc napszaka. “Lehetőséget adnak arra, hogy irányt szabjunk a napunk további alakulásának. Befolyással bírnak ránk, épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan indulnak. Gondolataink, viselkedésünk és napi tevékenységeink is függenek tőlük, így igyekszem minden reggelt jól indítani, és szokássá formálni az életemben. Ilyen például az ébredést követő meditáció után a korai félhomályban elfogyasztott reggeli, amikor mindenki még csak ébredezik, és nézegetem a szemközti ablakokban a pislákoló fények játékát. Néha elgondolkodom, mások éppen mit csinálnak, hogyan élnek, milyen a kedvük, hogyan indul a reggelük, vajon mik lehetnek a szokásaik. Jó egyszer-egyszer így csendesen elmélázni, s már a nap kezdetén feltenni a koronát, mondjuk egy szépen szervirozott, ízletes zabkásával.”

Számára sokkal inkább a hangulat fontos, mintsem maga az étel. Minden ételnek megvan a hangulata, és hogy milyen érzelmet vált ki belőlünk. “Ezért vágyunk télen inkább a melengető falatokra, és nyáron a hűsítőekre. A nyár egyértelműen a könnyű, színes ételek sajátja, ilyenkor leginkább a pezsdítő, energizáló gyümölcsöket választjuk. Míg ősszel, a hűvösebb napok beköszöntével a melengető fogásokra összpontosítunk, jólesik bármilyen frissen sült kelt tészta egy bögre forró kakaóval vagy teával. Természetesen az alapanyag mindig kulcskérdés. Ez minden étel lelke és alapja. Így azt mondanám, ha egészséges és illeszkedik az aznapi hangulathoz, már önmagában tökéletes.”

A szívéhez legközelebb egy rendhagyó recept áll, amely egyáltalán nem illeszkedik a diétájába, mégis ez az a falatnyi boldogság, amiért bármikor képes felrúgni a szabályokat. “A nagymamán készíti ugyanis a világ legfinomabb Ostoros rétesét, és ezért a vajas-kakaós krémmel töltött kelt tésztás csodáért már hosszú évek óta teljesen odavagyok. Eddig nem osztottam meg a receptet, mondván sem a glutén-, sem a tej-, sem a tojásmentes kategóriába nem sorolható (sőt: tartalmaz mindent bőven), de úgy voltam vele, hogy vétek lenne tovább rejtegetni. Reprodukálható ugyan mentes változatban is, de a közelébe sem ér a hagyományos verziónak. Egyetlen mentes receptet tudnék egy lapon említeni vele, a birsalmakrémmel töltött almáspitét.”

Dettit már egészen fiatalon lenyűgözte a gasztronómia sokszínűsége, rengeteg főzőműsort nézett otthon a családdal, és édesanyja is isteni fogásokat készített, a nagymamákról nem is beszélve. A könyvek mellett az internet világa jelenti fő inspirációforrását, az Instagram és Pinterest pedig egészen új távlatokat nyitott meg.

Nyitott szemmel jár, figyeli az aktualitásokat, de néha szeret a régmúltba veszve, nosztalgikus ízek után kutatni.

Az ételfotózásról azt vallja, hogy rendkívül komplex, speciális és bonyolult terület. “Eleinte azt gondoltam, erre az embernek születnie kell, nekem biztosan soha nem fog sikerülni, de szépen lassan, kellő odafigyeléssel és kitartással meg lehet ezt is tanulni. Valójában abszolút kezdő vagyok a témában, de amit mindenképpen ajánlok, hogy ne másokat akarjunk utánozni a képek készítése során. Nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy folyamatosan másokhoz hasonlítjuk magunkat, és ez elviszi a könnyedén jövő természetességet, ami elengedhetetlen momentuma az önkifejezésnek. Fontos megtalálni a fotózásban az egyensúlyt, és saját szűrőn keresztül közvetíteni a mondanivalónkat. Én a természetes fények híve vagyok, leginkább egy borongós, esős napon szeretek képeket készíteni, amikor lágyak a tónusok és finoman törnek az árnyak.”

Zárásként kedvenc budapesti helyei felől érdeklődtünk. “Az egyik kedvenc helyem a Lánchíd budai lábánál található Zhao Zhou teabolt és teaműhely. Augusztusban abban a kivételes megtiszteltetésben volt részem, hogy én készíthettem a havonta rendezendő, teakóstolással egybekötött reggelire szánt ételeket. Ági és Gábor nyitottsága, kedvessége és szakértelme szó szerint levett a lábamról, ritkán tapasztalok ilyen mélységes emberséget, professzionalizmust, mint amit azon a reggelen éltem át. Nagyszerű csapat gyűlt össze, és fantasztikusan éreztem magam.

Épp ennyire szeretek a Naspolya Nassoldába betérni. A Naspolya ízei és belső dizájnja ugyanazt üzeni: az egyszerűség szépségét. Semmi fakszni, semmi giccs, mégis magával ragadó. Egyszerűség, letisztultság, finom apró részletek teszik teljessé az élményt, a tökéletesen harmonizáló színekről és textúrákról már nem is beszélve. A kedvencem a gránátalmás tortaszelet, de a karobos pite és a sós karamellás cupcake sem elhanyagolható. Minden egy helyen, amire vágyom. Számomra a nyugalom szigete, egy igazi feltöltődős délutánon.”

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

Close