Close
Ilyennek látta Hortobágyot egy berlini gasztroblogger

Ilyennek látta Hortobágyot egy berlini gasztroblogger

Mit egyek reggelire? Talán a mit vegyek fel ma? után a második legnépszerűbb örök kérdés, melyre sokszor gondterhelt fejvakarás a válasz konkrét ötlet helyett. Van azonban egy Berlinben élő lengyel foodblogger, aki megpróbálja megkönnyíteni az ébredés utáni, olykor kaotikus perceket: a világjáró Marta Greber nem csupán a reggelik, hanem az inspirációval teli utazások elkötelezett híve, legjobb pillanatait az Instagramon osztja meg What should I eat for breakfast? nevű oldalán.

Utóbbit kis túlzással egy szerencsétlen véletlennek köszönheti. Történt, hogy egy dél-amerikai utazása alatt ételmérgezést kapott, ennek következtében pedig szigorú diétát kellett tartania. Rengeteg ételről kénytelen volt lemondani, barátjának – későbbi férjének –, Tomasznak viszont elkészítette a kívánt fogásokat. Martának maradtak a gondosan összerakott reggelik, és mivel bevallottan függője a korai étkezéseknek, a tökéletesség határát súroló ételkölteményeit felrakta az Instagramra.

A többi pedig – ahogy mondani szokták – történelem. Egymás után érkeztek a pozitív visszajelzések a gyors, egyszerű, egészséges és kreatív receptjeire, így napjainkra az egyik legsikeresebb németországi foodblogger lett a maga négyszázezres követőbázisával.

Az ügyvédként végzett Marta néhány évvel ezelőtt feladta a praxisát, miután férje munkát kapott Sydneyben és követte őt Ausztráliába. Mivel mindig is szeretette volna bejárni a déli kontinenst, nem volt kérdés számára, elköltözik-e a világ másik végére.

Együtt bejárták egész Ausztráliát és Új-Zélandot, felkerekedtek Ázsia felé is, ezek a tripek pedig olyan hatással voltak rá, hogy alapjaiban változtatták meg a világhoz és az utazáshoz való hozzáállását.

Kislányuk, Mia születését követően Marta azt gondolta, a kalandjaik véget értek. Tévedett. A gyermek pár hónapos kora óta Hongkongtól Kenyáig velük járja a világot, mostanság Európa útjait falják egy lakóbuszban. Azaz csak falnák, ha nem romlott volna el a guruló otthonuk, úgyhogy egy másik járgánnyal utazgattak az elmúlt hetekben Lengyelországban. Hamarosan visszatérnek Ausztráliába, hogy nekivágjanak egy újabb lakóbuszos felfedezőútnak.

A közelmúltban egy rapid látogatás erejéig nálunk is jártak. “Romániába tartottunk, úgyhogy odafelé megálltunk Magyarországon, ahol kivételes élményekben lehetett részünk, és nagyon finomakat ettünk. Sajnos akadt némi gondunk a busszal, ezért nem tudtunk hosszabb időre maradni, de mindenképpen visszatérünk majd, mert gyönyörű ország, és imádom a magyar konyhát! – meséli lelkendezve Marta a Roadsternek, majd így folytatja: – Jó lett volna Budapestet is útba ejteni, de ahhoz, hogy igazán megismerjek egy nagyvárost, legalább négy-hét ott eltöltött napra van szükségem, erre pedig most nem volt lehetőség. Hollókőre és a Hortobágyra jutottunk el, mert mindkettőről csupa szépet hallottam – utóbbi kapcsán főleg a csikósokról és a lovakról. Mindkét hely fantasztikus volt.”

Arra a kérdésre nem igazán tudott válaszolni, pontosan mennyi időt tölt egy évben utazással, mert nagyjából egész évben úton van, és úton is lesz, amíg a kislánya el nem éri az iskoláskort. “Rengeteg inspirációt merítek ezekből a túrákból. Olyankor jövök rá, milyen csodálatos az élet és a világunk, pedig hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, mert a munka, a család és az egyéb kötelezettségek túlságosan lefoglalnak minket. Van egy szokásom, hogy bárhol is vagyunk éppen, kora hajnalban fölkelek, hogy megnézzem a napfelkeltét. Készítek egy csésze kávét, kimegyek a szabadba, és figyelem, ahogyan lassan ébredezik a világ. Ez a kedvenc pillanatom.”

Az utazásaik során úgymond átlagos családi életet élnek, leszámítva persze, hogy majdnem minden nap máshol ébrednek. “Imádok úton lenni és egy ilyen kis helyen élni a családommal. Ráébreszt arra, valójában milyen kevés dologra van szükségünk a mindennapokhoz, gondolok itt például ruhákra vagy egyéb használati tárgyakra. Elképesztően sokat tanultunk arról, hogyan használjuk, amink van. Hogyan ne pazaroljuk az ételt, vagy a vizet a mosogatáshoz és a fürdéshez, hogyan termeljünk minél kevesebb szemetet. A vándorlét alatt rengeteget megtanultunk saját magunkról is, például rájöttünk, hogy a problémákat azonnal meg kell beszélni, mert ilyen kis helyen igen kellemetlen perceket okozhat, ha mérgesek vagyunk a másikra.”

Nagyjából tíz éve állt rá a reggelikre, melyek elkészítéséhez komoly inspirációforrást jelentenek számára az utazások.

Új ízeket és fűszereket ismer meg, új emberekkel és reggelivel kapcsolatos történetekkel találkozik. Azt mondja, az inspiráció olykor a legváratlanabb pillanatban érkezik.

Legtöbben az időhiányt nevezzük meg kifogásnak, amiért kihagyjuk vagy összecsapjuk a nap legfontosabbnak tartott étkezését. Marta erre azt szokta mondani, hogy ha előző este előkészítjük a másnapi reggelinket, ébredés után már csak nagyjából két percet kell szánnunk rá. Például, ha egy tányér rizstejbe chia magot teszünk, az egészet berakjuk éjszakára a hűtőbe, akkor reggel csupán néhány szem gyümölcsöt kell hozzátennünk, és máris kész a finom, egészséges reggelink.

“Hogy milyen számomra a tökéletes reggeli? Könnyű elkészíteni, finom. és nem utolsósorban legyen hozzá jó társaság. Rendkívül fontos számomra a reggelizés, és imádok mindent, ami hozzá kapcsolódik. Újságot lapozgatni, forró kávét kortyolgatni vagy csak a családdal beszélgetni, mielőtt elindul a nap.”

Kimondott kedvence vagy legjobbnak tartott reggelije viszont nincs, egészen pontosan úgy fogalmazott, lehetetlen egyet is kiemelni közülük. Egyszer-kétszer megtette, de aztán később mindig meggondolta magát, úgyhogy azóta inkább kikerüli az ilyen jellegű kérdésekre adott választ, és viccesen elnavigálja a kérdezőt, hogy nyugodtan nézzen szét a több mint négyszáz receptet tartalmazó blogján.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Marta Greber, Unsplash)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom