Close
Hat pazar reggeliző, ahol a jó ízlés is harapható

Hat pazar reggeliző, ahol a jó ízlés is harapható

Sokan vallásszerűen hisznek benne, hogy a napot indító reggeli kulcsfontosságú a nap további részének alakulásában. Márpedig, ha ez így van, akkor nem mindegy, mivel is indítunk, legyen szó egy frissen pörkölt kávéról vagy a sütőből forrón érkező, omlós, krémes vagy kiadós péksüteményekről.

Nem rég Tel-Avivban fedeztük fel a 0–24-ben nehezen feledhető reggeliélményt nyújtó Benedictet, ami csak tovább ösztönzött minket, hogy utánajárjunk, hol érdemes elkezdeni a napot a világ nagyvárosaiban.

Leckerbaer – Koppenhága

Koppenhágában szinte minden sarkon a skandináv dizájn jegyében kialakított kávézókba, pékségekbe vagy éttermekbe botlunk, a Leckerbaer mégis megér egy külön kitérőt.

A kifejezetten édesszájúaknak ajánlott gourmet cukrászda és kávézó az Østerbro kerületben található, a kínálatban szereplő klasszikus édességek modern interpretációi pedig a Michelin-csillagos séf házaspár, Jakob Mogensen és Gabi Bär Mogensen művészeti alkotásnak is beillő kreálmányai.

A kávézó felé haladva már az utcáról beleshetünk a konyhába, ahol minden frissen és a legjobb minőségű alapanyagokból készül. Mindennap nyolcféle sütemény kerül a pultba, de a kínálat szezonálisan változik. A legszimpatikusabb színes, csokimázas vagy habos sütiket érdemes helyben megkóstolni egy kávé vagy tea mellé, a maradékot pedig akár egy stílusos dobozban is haza vihetjük.

Q Le Baker – Melbourne

A francia születésű pék, Quentin Berthonneau péksége, a Q Le Baker egy új fejezetet akar nyitni a város pékségeinek történetében.

A Melbourne az első számú gasztrocélpontjának számító Prahran Marketon található, a kovászos kenyérre specializálódott kézműves pékségben a kenyerektől a húsos pitén át a croissant-ig és a briósig mindent megtalálunk. A minőséget a Q Le Baker szakértelme mellett a friss helyi alapanyagok biztosítják.

A különleges és egyedi ízvilág a melbourni dizájner, Adele Bates által tervezett enteriőrrel párosul, de már a pékség előtt elsétálva is beleshetünk a konyhába a két nagy ablakon. A kicsit hipszteres belső térben az egyszerűség dominál: a szürke, fekete és fémes színek indusztriális hangulatát csak a zöld növények és a pultban sorakozó péksütemények törik meg.

Noglu – Párizs

Bár Párizs konyháira nem jellemző, hogy bármilyen újhullámos szeszélyre csipőből felülnek – főleg, ha ételallergiáról van szó –, a Noglu mégis ennek ellenkezőjéről árulkodik. A gluténmentes-étterem és -pékség a két párizsi üzlet mellett egy New York-i testvérrel is rendelkezik, ahol organikus alapanyagokból, gluténmentes verzióban kóstolhatjuk meg a francia péksütemények legjavát.

A különleges falatokat mindkét párizsi Noglu esetében a híres enteriőrdizájner, Mathieu Lehanneur által megálmodott tér teszi teljessé. A briós, kalács, mazsolás kenyér vagy répatorta mellé frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, arabika kávét vagy organikus teát kortyolhatunk. Akit ezek után elkap a Noglu-életérzés és gluténmentesen akar főzni, akár a ház receptkönyvét is megvásárolhatja…

Benk + Bo – London

London egyébként sem szűkölködő kávé- és pékségtérképének üde színfoltja a Benk + Bo, amely a kávé és péksütemények mellett közösségi munkatérként és jógastúdióként is működik. A különleges fúziónak otthont adó, 1960-as években épült háromemeletes brutalista épületet az alapoktól álmodta újra a két tulajdonos, Antony Burger és Mariell Lind Hansen.

Így született meg a skandináv minimalizmust és a századközepi modern stílus elemeit ötvöző belső tér, mely nap mint nap számos kreatív és szabadúszó számára biztosítja a kellemes munkakörnyezetet – és a helyben készült péksüteményeket, vegán tálakat és friss, helyben sütött kenyérből készült melegszendvicseket. A magas minőségű termékek a Savoy Hotel volt vezető pékje, Julien Valmier kezei közül kerülnek ki.

Ha pedig már Londonban járunk, akkor ejtsük útba a Borough Marketet is  ahol gyümölcsárusok, pékségek, felvágottas és sajtos bódék között sétálva akkor is elcsábulunk, ha épp teli hassal érkezünk.

Orwasher’s Bakery – New York

New York egyik legrégebbi péksége az Upper East Side-on található Orwasher’s, melyet 1916-ban egy magyar család alapított. A magyar gyökerek ugyan egy évszázad alatt talán már nem érezhetők, a jelenlegi fantáziadús kínálat annál kevésbé feledhető.

A Keith Cohen által vezetett pékségben ugyanis a kézműves kenyereket gyakran különböző borokkal, illetve stout vagy ale variációkkal párosítják. A Chardonnay Rustica vagy a kézműves Ale kenyér mellett a Orwasher’s egyik specialitása a fekete zabkenyér, de a lekváros vagy cukormázas fánk, a csokis croissant, a bagel vagy a hamburgercipó is megér egy próbát – és mivel New York egyik legjobb pékségéről van szó, érdemes korán kelni a választékért.

Po’s Atelier – Hongkong

A Po’s Atelier egy igazi francia-japán fúzió Hongkong Sheung Wan-negyedének aprócska, eldugott utcájában.

Az art director, Vincent Cheng és a fotós, Jonathan Leijonhufvud által megálmodott butikpékség minimalista belső tere az alapítók ízlését tükrözi, a helyben készült francia-japán kézműves kenyerek pedig az ismert japán pékmester, Masami Asano nevét dicsérik.

A kenyér-, baguette- és cipókínálat pedig csak a kezdet: a pultban mindig friss gyümölcskenyerek, izgalmas péksütemények és bagelek árulkodnak a fúziós pékség mesteri ízpárosításairól.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: a reggelizők saját fotói, Michel Giesbrecht)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom