Close
Hat pazar reggeliző, ahol a jó ízlés is harapható

Hat pazar reggeliző, ahol a jó ízlés is harapható

Sokan vallásszerűen hisznek benne, hogy a napot indító reggeli kulcsfontosságú a nap további részének alakulásában. Márpedig, ha ez így van, akkor nem mindegy, mivel is indítunk, legyen szó egy frissen pörkölt kávéról vagy a sütőből forrón érkező, omlós, krémes vagy kiadós péksüteményekről.

Nem rég Tel-Avivban fedeztük fel a 0–24-ben nehezen feledhető reggeliélményt nyújtó Benedictet, ami csak tovább ösztönzött minket, hogy utánajárjunk, hol érdemes elkezdeni a napot a világ nagyvárosaiban.

Leckerbaer – Koppenhága

Koppenhágában szinte minden sarkon a skandináv dizájn jegyében kialakított kávézókba, pékségekbe vagy éttermekbe botlunk, a Leckerbaer mégis megér egy külön kitérőt.

A kifejezetten édesszájúaknak ajánlott gourmet cukrászda és kávézó az Østerbro kerületben található, a kínálatban szereplő klasszikus édességek modern interpretációi pedig a Michelin-csillagos séf házaspár, Jakob Mogensen és Gabi Bär Mogensen művészeti alkotásnak is beillő kreálmányai.

A kávézó felé haladva már az utcáról beleshetünk a konyhába, ahol minden frissen és a legjobb minőségű alapanyagokból készül. Mindennap nyolcféle sütemény kerül a pultba, de a kínálat szezonálisan változik. A legszimpatikusabb színes, csokimázas vagy habos sütiket érdemes helyben megkóstolni egy kávé vagy tea mellé, a maradékot pedig akár egy stílusos dobozban is haza vihetjük.

Q Le Baker – Melbourne

A francia születésű pék, Quentin Berthonneau péksége, a Q Le Baker egy új fejezetet akar nyitni a város pékségeinek történetében.

A Melbourne az első számú gasztrocélpontjának számító Prahran Marketon található, a kovászos kenyérre specializálódott kézműves pékségben a kenyerektől a húsos pitén át a croissant-ig és a briósig mindent megtalálunk. A minőséget a Q Le Baker szakértelme mellett a friss helyi alapanyagok biztosítják.

A különleges és egyedi ízvilág a melbourni dizájner, Adele Bates által tervezett enteriőrrel párosul, de már a pékség előtt elsétálva is beleshetünk a konyhába a két nagy ablakon. A kicsit hipszteres belső térben az egyszerűség dominál: a szürke, fekete és fémes színek indusztriális hangulatát csak a zöld növények és a pultban sorakozó péksütemények törik meg.

Noglu – Párizs

Bár Párizs konyháira nem jellemző, hogy bármilyen újhullámos szeszélyre csipőből felülnek – főleg, ha ételallergiáról van szó –, a Noglu mégis ennek ellenkezőjéről árulkodik. A gluténmentes-étterem és -pékség a két párizsi üzlet mellett egy New York-i testvérrel is rendelkezik, ahol organikus alapanyagokból, gluténmentes verzióban kóstolhatjuk meg a francia péksütemények legjavát.

A különleges falatokat mindkét párizsi Noglu esetében a híres enteriőrdizájner, Mathieu Lehanneur által megálmodott tér teszi teljessé. A briós, kalács, mazsolás kenyér vagy répatorta mellé frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, arabika kávét vagy organikus teát kortyolhatunk. Akit ezek után elkap a Noglu-életérzés és gluténmentesen akar főzni, akár a ház receptkönyvét is megvásárolhatja…

Benk + Bo – London

London egyébként sem szűkölködő kávé- és pékségtérképének üde színfoltja a Benk + Bo, amely a kávé és péksütemények mellett közösségi munkatérként és jógastúdióként is működik. A különleges fúziónak otthont adó, 1960-as években épült háromemeletes brutalista épületet az alapoktól álmodta újra a két tulajdonos, Antony Burger és Mariell Lind Hansen.

Így született meg a skandináv minimalizmust és a századközepi modern stílus elemeit ötvöző belső tér, mely nap mint nap számos kreatív és szabadúszó számára biztosítja a kellemes munkakörnyezetet – és a helyben készült péksüteményeket, vegán tálakat és friss, helyben sütött kenyérből készült melegszendvicseket. A magas minőségű termékek a Savoy Hotel volt vezető pékje, Julien Valmier kezei közül kerülnek ki.

Ha pedig már Londonban járunk, akkor ejtsük útba a Borough Marketet is  ahol gyümölcsárusok, pékségek, felvágottas és sajtos bódék között sétálva akkor is elcsábulunk, ha épp teli hassal érkezünk.

Orwasher’s Bakery – New York

New York egyik legrégebbi péksége az Upper East Side-on található Orwasher’s, melyet 1916-ban egy magyar család alapított. A magyar gyökerek ugyan egy évszázad alatt talán már nem érezhetők, a jelenlegi fantáziadús kínálat annál kevésbé feledhető.

A Keith Cohen által vezetett pékségben ugyanis a kézműves kenyereket gyakran különböző borokkal, illetve stout vagy ale variációkkal párosítják. A Chardonnay Rustica vagy a kézműves Ale kenyér mellett a Orwasher’s egyik specialitása a fekete zabkenyér, de a lekváros vagy cukormázas fánk, a csokis croissant, a bagel vagy a hamburgercipó is megér egy próbát – és mivel New York egyik legjobb pékségéről van szó, érdemes korán kelni a választékért.

Po’s Atelier – Hongkong

A Po’s Atelier egy igazi francia-japán fúzió Hongkong Sheung Wan-negyedének aprócska, eldugott utcájában.

Az art director, Vincent Cheng és a fotós, Jonathan Leijonhufvud által megálmodott butikpékség minimalista belső tere az alapítók ízlését tükrözi, a helyben készült francia-japán kézműves kenyerek pedig az ismert japán pékmester, Masami Asano nevét dicsérik.

A kenyér-, baguette- és cipókínálat pedig csak a kezdet: a pultban mindig friss gyümölcskenyerek, izgalmas péksütemények és bagelek árulkodnak a fúziós pékség mesteri ízpárosításairól.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: a reggelizők saját fotói, Michel Giesbrecht)

Close