Close
A város, ahol nincs idő meglepődni – Négynapos túra New Yorkban

A város, ahol nincs idő meglepődni – Négynapos túra New Yorkban

Biztosan nem a bolygó legtisztább városa, de hogy mágnesként vonzza az embert, azt nem lehet elvenni tőle. New Yorkban jártunk, ahol felmásztunk a tetejébe, átléptük a határokat, megszólított minket az elnök, és még Carrie Bradshaw-hoz is bekopogtattunk volna, ha nincs lelakatolva a lakásának ajtaja. 

Először sétálva a világ egyik legnagyobb, de minden bizonnyal legfontosabb városában a szokatlanul nagy méretek mellett az akár egy utcán belüli kontrasztok tűnnek fel leginkább, majd miután felépülünk az enyhe lefolyású kultúrsokkból, máris érkezik a rácsodálkozás a sztereotípiákat cáfoló helyiek nyitottságára és kedvességére. Előbbiekre a filmekből és a fotókról úgy ahogy rá lehet készülni, utóbbiakat viszont abban az esetben tapasztalhatjuk meg, ha ízeset harapunk a nagy almába.

Fantasztikus és egyben megfoghatatlan érzés egy európainak andalogni a felhőket alulról karcoló gigantikus New York-i épületek között.

Igazi világpolgárnak érezheti magát az ember akkor is, ha nem tulajdonol saját ingatlant az Upper East Side-on, épp nem nyílik kiállítása West Village-ben, vagy ha nem bérel irodát a Wall Streeten.

A csak napokkal később leülepedő élmények gyorsvonati sebességgel váltják egymást a nyolc és fél milliós metropoliszban, az egyszerre nyolc kutyát sétáltató nő látványától kezdve az egy dollárért közös fotóra is kapható Donald Trump-alteregó kedélyes bájcsevegésén át a város tetején berendezett kilátó hetvenedik emeletén arcunkba csapó hűvös szél fuvallatáig.

New York egyik íratlan szabálya, hogy tilos meglepődni.

Ugyanúgy természetes része az utcaképnek a nemzeti színű kalapon és fürdőnadrágon kívül semmilyen más ruhadarabot nem viselő countryzenész, mint a hitetlenkedőknek Yes we deliver! felirattal bizonyító füves (mármint marihuánás) édességeket áruló zöld-sárga kisbusz.

Egyik pillanatban még a kínai negyed utcai árusainak mondjuk csípőből a nemeket a szerintük visszautasíthatatlan almástelefon-ajánlatra, míg a következő sarkon, Kína és Olaszország határán már az italo-amerikai étteremhívogató pacák javasolja maguk helyett a túloldali pizzériát, mert ott mégis csak maga Don Corleone rendelt a négysajtosból.

Talán New York a Föld a legtöbb látnivalót kínáló városa, ahol milliónyi inger éri a látogatót, és az intenzitás egy percre sem hagyja pihenni.

Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a kötelezőkön túl az underground finomságokra vadászóknak – a pihenőnapokat beiktatva – minimum két hetet el kell tölteniük a Hudson partján. Az elsőre közhelyesnek tűnő célpontok, mint a szépen gondozott, hatalmas Central Park, a felhőbe nyúló Empire State Building, a távolról egész picinek ható Szabadság-szobor, az öltönyösök által uralt Wall Street, a felhőkarcolók közé bújtatott templomaival meghökkentő üzleti negyed, vagy a környékével a hetvenes évekbe visszarepítő Madison Square Garden együtt legalább két napot elvisznek, történelmi jelentőségüket pedig leginkább akkor érezzük át, amikor ténylegesen ott tornyosulnak előttünk.

Erőltetett menetben négy-öt nap alatt végigjárhatóak a kihagyhatatlan és a kevéssé felkapott látnivalók. Autó helyett érdemes a metróközlekedést választani, mert – relatíve – gyorsan elszállít bárhová, sűrűn járnak a szerelvények, és a térképről is viszonylag könnyedén kiismerhető a rendszere. A gond egyedül hétvégén jelentkezik, akkor viszont duplán támad: több vonalat lezárnak, bizonyos szakaszokon négy-öt megállót kihagynak a vonatok, vagy rosszabb esetben el sem indulnak. Ilyenkor csak saját felelősségre és erős idegzetűeknek ajánlatos a föld alatt kalandozni.

A kötelező kilátók helyett – Top of the Rock

New York három nagy kilátója közül a legkevésbé felkapottnak, cserében a legjobbnak tartják.

Az Empire State Buildinghez és a One World Observatoryhoz képest kevesebben tobzódnak a Radio City Music Hall-lal szembeni bejáratánál, holott a kilátás tekintetében nem feltétlenül harmadik a rangsorban.

A Rockefeller Center részét képező 67. emeleti kilátóba nagyjából tizenkilenc másodperc alatt visz fel a lift, ahonnan érdemes rögtön még három emeletet megtenni gyalog, ugyanis ennyivel feljebb már nincsenek üvegfalak, így először az arcunkba vágódó szél, aztán a fél várost láttatni engedő brutális panoráma, végül meglepetésfagyi fogad. Kétszázhatvan méteren.

Amitől kitágul a pupilla – Brooklyn híd

Egészen különös élmény a világ nyolcadik csodájának tartott híd lábánál üldögélni a Roosevelt sugárút felőli oldalon, miközben a talpunk alatt érezni a fel-felcsapódó vizet, szemben pedig a képeslapokra rajzolt brooklyni látkép kel életre.

Az Államok legrégebbi hídjának látványa ilyen közelről egészen letaglózó, ami abból a szempontból persze nem meglepő, hogy egy két kilométer hosszúságú, nyolcvannégy méter hídoszlop-magasságú monstrumról beszélünk.

Békesség a zsibongó metropolisz közepén – Bryant Park

Ha egy helyet kellene választani, ami talán a legjobban reprezentálja a város változatosságát és kontrasztját, az a felhőkarcolók közé bújtatott kicsiny zöld oázis.

A híres Közkönyvtár mögött található park a többihez hasonlóan rendezett és tiszta, viszont kevésbé zsúfolt.

A New York-i XXL-méretekhez képest S-es terület dél környékén telik meg igazán élettel, amikor a közeli irodisták itt fogyasztják el ebédjüket, de a könyvekkel és magazinokkal feltöltött szabadtéri olvasóterem, a játékra csábító sakktáblák, és a street foodot kínáló árusok által körbevett családias hangulatú park minden napszakban vonzó alternatíva.

Csak pár lépés kis Kínából – Little Italy

Furcsán hangozhat nyugisként beállítani egy nagyváros olasz negyedét, de New York Little Italyjával nagyjából ez a helyzet. Chinatown zsizsegését egy sarokkal magunk mögött hagyva a Mulberry Streeten és az azt keresztező mellékutcákban a kínai negyedhez képest csendesebb kocsmákat, bárokat, éttermeket és pizzériákat találunk.

Kis Itáliában a klasszikus piros kockás terítős Mulberry Street Barban, filmes ereklyék által körülvett asztalok (állítólag forgattak itt A Keresztapá-ból) egyikéhez érdemes leülni egy pizzára. A papírvékony olasz pizzához képest itt valamivel vastagabbra sütik a tésztáját, ami csak úgy ropog, ha beleharapunk, az ízvilágát tekintve – és ez egyébként szinte mindenhol jellemző – kicsit édesebbre számítsunk a megszokotthoz képest.

A művészek és a hamburgerek otthona – West Village

Madárcsicsergős kertvárosi hangulatával Budapest Zuglójára emlékeztet – a hagyományos lépcsős sorházak miatt persze valódi amerikai életérzést közvetít. Nem véletlenül pötyögte ezen a környéken egy egész generációt meghatározó kolumnáit Carrie Bradshaw a Szex és New York sorozatban, és gyűjtötte errefelé az ihletet a ténylegesen itt élő Woody Allen, de maradva a filmes-sorozatos vonalon, a világ legnépszerűbb szitkomjának, a Jóbarátok-nak az ikonikus háza is errefelé rejtőzik.

Csendes, békés művésznegyed, ahol a nyüzsgő Washington Square Parkban pihenhetünk, de ha megéhezünk, Barack Obama kedvenc hamburgerezőjéből, a Five Guysból is találunk legalább egyet. A fiúk nem fogják vissza magukat a húsadagolást illetően: egy sima sajtburgerbe is duplát pakolnak, a többi hozzávalót pedig mi magunknak válogathatjuk össze. Ha már hamburger, az egyszerűségével kiemelkedő Shake Shack szendvicsével sem lehet mellé lőni, főleg azoknak, akik az édeskésebb bucik közé pakolt burgerekre buknak.

A kívülről félelmetesnek tűnő New York kellemes csalódás lesz a várost sztereotípiákból megítélőknek.

Az emberek barátságosak, mosolygósak, segítőkészek, és keresik az interakciót, legtöbbjük arcáról nyomban le lehet olvasni a híres-neves tengerentúli pozitív életfelfogást. New York másodpercekre sem lassít le, és ha egyszer beszippant, azt végleg megteszi. Folyton a Lost sorozat egyik kultikus mondatát juttatja eszünkbe, azaz:

We have to go back.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: a szerző, Hegedűs Nóra, unsplash.com)

FOLYTASD EZZEL
Így alakulnak a nyáron a repülőjegyárak a Ryanair szerint
Jövő hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés az izraeli repülőjáratokon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom