Close
Négy csodás európai sziget, ahol a turista hiánycikknek számít

Négy csodás európai sziget, ahol a turista hiánycikknek számít

Két tábor feszül egymásnak, amióta világ a világ. Vannak a krónikus UV-sugárzás hívők, a Nap szerelmesei, a verejtéket hideg italokkal pótló nyári gyerekek. Velük szemben pedig a havas hegycsúcsokat, a vastag takarót, a tűzre dobott fa pattogó hangját imádó téliek.

Utóbbiaknak lassan itt a kánaán, előbbiek viszont már most súlyos elvonási tünetektől szenvednek. Sokakat ismerünk, akik épp ezért a téli hónapokra Thaiföld, Bali vagy Amerika felé veszik az irányt, de szerencsére nem kell napokat utazni egy kis feltöltődésért – bőven találunk Európán belül is gyönyörű lokációkat úgy, hogy közben a sziget-életérzésről sem kell lemondanunk.

Jöjjön négy európai sziget, Ibizán, Máltán és Krétán túl!

Hydra, Görögország

A Szaróni-szigetekhez tartozó Hydra meglehetősen kiesik a külföldi turisták látóköréből, pedig dúsgazdag athéniak is előszeretettel vásárolnak villát ott. A helyben a legérdekesebb, hogy teljesen környezetbarát: nincsenek robogók, autók és motorok – csak a szemétszállításhoz használnak motoros járművet, minden mást szamarakkal és vízitaxikkal oldanak meg. Meredek, keskeny utak, macskaköves utcácskák és sziklás part adja Hydrának rusztikus és vad báját – nem csoda, hogy paradicsomi szigetre hírességek és művészek is előszeretettel mennek a világ minden tájáról. Leonard Cohennek például ez volt a kedvenc helye, és sokáig villát is tartott fenn Hydrán.

Juist, Németország

Németország nem az a tipikus hely, amiről mesebeli szigetek jutnak eszünkbe. Juist tizenhét kilométer hosszú, homokos strandját a Watt-tenger és az Északi-tenger határolja. A sziget nyugalom oázisa, az UNESCO világörökség részének is jelölték 2009-ben. Hydrához hasonlóan teljesen szennyezésmentes – nincsenek autók, és a terv szerint az első szénmentes turisztikai célpont lesz 2030-ra –, számos fesztivált és vásárt rendeznek.

Az első települések már az 1400-as években megjelentek a szigeten, és a 20. század elején a németek körében különösen népszerű üdülőhelynek számított. Ma azontúl, hogy az egyik legtisztább sziget, számos különleges növény- és madárfaj otthona.

Formentera, Spanyolország

Formenterában a kék ég, a kristálytiszta víz és a sárga homokos strand tökéletes hely egy nyugodt, csendes pihenéshez, de akár egy komolyabb bulihoz is. A sziget ugyanis kizárólag Ibizáról, hajóval közelíthető meg, éppen ezért jóval nyugodtabb, csendesebb, mint a három kilométerre fekvő partikánaán. A jó hír, hogy mindeközben a kulturális és gasztronómiai élvezetekről nem kell lemondanunk – mondjuk a spanyol vendéglátásban még sohasem csalódtunk.

Colonsay, Skócia

Olyan nagyobb és népszerűbb szigetek között található, mint az Islay, a Jura, a Mull és a Treshnish. A helyi közösség meglepően kicsi: három apró faluban összesen százharmincöt ember él. Ennek ellenére van ott iskola, szálloda, két templom, bolt, posta és még golfpálya is. Meglepő lehet, de a tizenhárom kilométer hosszú és közel öt kilométer széles szigeten a turizmus a fő bevételi forrás.

És hogy miért érdemes még felkeresni Colonsay szigetét? Például az elképesztő biológiai diverzitás, a bámulatos sziklaszirtek, a buja erdők vagy a hosszan elnyúló strandok miatt.

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom