5 dizájntipp, amivel nagyobbá tehetjük egyszobás lakásunkat

Habár az egyszobás lakásunk erősen korlátozza a lakberendezési lehetőségeinket, szerencsére így is van pár trükk a tarsolyunkban, hogy otthonunk valóban tágasnak tűnjön és kényelmes legyen. Hogyan varázsoljuk nagyobbá a lakásunkat? Íme 5 bevált dizájntipp!

1. Amire nincs szükségünk, szabaduljunk meg tőle!

Az első és talán legfontosabb lépés a szortírozás. Mely bútorokra van valójában szükségünk? Melyek azok a tárgyak, amelyek már csak porfogóként állnak a szekrényünkön? Amire nincs szükségünk, bátran távolítsuk el a lakásból – legyen szó kanapéról, fotelről vagy éppen szekrénysorról.

Ne féljünk megválni a régóta dédelgetett tárgyaktól és berendezésektől, hiszen amint eltávolítjuk őket a lakásunkból, végre szó szerint fellélegezhetünk. Semmiképp ne folytassunk “gyűjtögető életmódot”, hanem minden egyes tárgynak legyen szerepe a lakásunkban.

Amire elsőre azt mondjuk, hogy “majd jó lesz az még valamire”, azok a tárgyak még hosszú évek múlva is csak a helyet fogják foglalni, ezért amint csak tehetjük, adjuk el vagy tároljuk őket máshol.

2. Szerezzünk be egy nagyméretű szőnyeget!

Egy igazán nagy szőnyeg sokkal tágasabbá varázsolja a nappalinkat. Pláne akkor, ha csak egy asztal foglal rajta helyet, és nem kell kisebb-nagyobb akadálypályán átverekednünk magunkat, ha a nappali egyik sarkából a másikba tervezünk átmenni.

Akár egyszínű vagy színes szőnyeg mellett tesszük le a voksunkat, ha kellően nagy méretet választunk, egyikkel sem lőhetünk mellé. Csupán a személyes ízlésünkön múlik, hogy az egyszerűséget vagy éppen az összetett mintázatokat választjuk. Válogassunk bátran a szőnyegek között, és hallgassunk a szívünkre.

3. Helyezzünk egy mutatós tükröt a falra!

A tükrök rendkívül hatékonyan növelik a nyitottság érzetet, ezért egy stílusban hozzánk illő darabot mindenképpen szereljünk fel a szobában. Válasszunk egy nagy, de nem túlságosan nagy darabot, amely még a munka és a találkozók előtti készülődés során is a segítségünkre lesz.

A tükör nyújtotta optikai csalódásnak köszönhetően jóval kiterjedtebb teret fogunk érzékelni, mint amekkora valójában körülvesz minket. Így még az egyszobás lakásunk is tágasnak tűnhet, és úgy érezhetjük, sőt tudhatjuk is, hogy van mozgásterünk a nappaliban.

4. Teremtsünk nyílt utat a helyiségekhez!

Akár a konyhába vagy a fürdőszobába szeretnénk eljutni, a legfontosabb elv, hogy semmi ne álljon az utunkba. Próbáljuk meg úgy berendezni a lakásunkat, hogy soha ne kelljen bútorokat vagy növényeket kerülgetni. Igyekezzünk rendszert vinni a lakberendezésünkbe, hogy minden helyiséghez egy tiszta folyosó vezessen.

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a nappaliba kinyitható kanapét, a konyhába pedig összecsukható asztalt választunk. Mivel szűkös helyen kell gazdálkodnunk, ezért a kompakt bútorok jelentik a legkézenfekvőbb választást. A lakberendezés során számoljunk azzal is, ha két-három vendég átjönne hozzánk, de elsősorban a saját, mindennapi kényelmünket tartsuk szem előtt.

5 Törekedjünk a minimalista stílus követésére!

A minimalista lakberendezés valódi reneszánszát éli napjainkban. A letisztult, sima formák és színek pedig szorosan összefüggenek a tágasság érzetével. A minimalizmus elve kifejezetten egyszerű: a szükségesnél ne legyen több a birtokunkban. Lakásunkban tehát kizárólag annyi bútor legyen, amennyit ténylegesen használunk.

Ha pedig túl szürkének és egyhangúnak tarjuk az egyszínű, teljesen letisztult dizájnt, akkor egy színes szőnyeg lefektetésével vagy LED-szalag segítségével lelket önthetünk az otthonunkba. Merítkezzünk bátran a saját stílusunkból, és ne kövessük túl szigorúan a lakberendezési magazinok által előírtakat. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat, ha hazaérünk.

A fenti dizájntippek segítségével még az egyszobás lakásunk is kellő teret biztosíthat a kényelmes mindennapokhoz. Először is gondoljuk végig alaposan, hogy mire és mire nincs szükségünk, majd szerezzünk be egy kellően nagy szőnyeget és tükröt a nappaliba, végül pedig nyissunk könnyen járható utat a helyiségekhez. Ha mindezekre odafigyelünk, valóban kihozhatjuk a maximumot az otthonunkból!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom