Close
Így lehet kimászni a téli búskomor hangulatból

Így lehet kimászni a téli búskomor hangulatból

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a téli hónapok a legtöbb embert testileg-lelkileg megviselik. A hiányzó napsütés, rövidülő nappalok, szürke idő, évzárás előtti hajtás a munkahelyen mind-mind kivesznek belőlünk. Az immunrendszer félgőzzel működik, hajlamosabbak vagyunk megfázni, megnövekszik az étvágy, és csökken a fizikai aktivitásra való kedv is. Raktározunk, nassolunk, de csak nem lesz jobb. Van viszont pár olyan dolog, amitől derűsebbé válhatnak a téli hónapok. 

Tudatos táplálkozás

Pocsék az idő, még a konyhai munkálatok is nehezebben mennek, ezért is automatikusan szénhidrátban gazdag, gyors felszívódású és kicsit sem egészséges élelmiszerekre vágyunk. Egy jó olasz tésztára, omlós süteményre, melegszendvicsekre, fánkokra. Lehet, hogy rövidtávon feldobnak, de a gubbasztás közben betermelt gofri csak pillanatnyi mámort okoz.

Az alacsony glikémiás indexű, tápláló, rostgazdag, fehérjedús táplálkozás viszont hosszútávon segít, hogy energikusabbak legyünk, leküzdve a stresszt, a szorongást. Ha mindezt jó társaságban tesszük, az plusz pontot ér. Hétvégén közös főzés a családdal, barátokkal, vagy laza vacsora egy zöldség/hal/húsközpontú/nemzetközi konyhás helyen már eleve örömteli elfoglaltság.

Elfogadás, kedvesség önmagunk felé (is)

Dr. Norman E. Rosenthal pszichiáter, egyetemi tanár és kutató, a Winter Blues című könyvét többnyire az úgynevezett SAD-ről (Seasonal Affective Disorder – szezonális affektív zavar) és a lehetséges megoldásairól írta. Rosenthal szerint a legfontosabb, hogy ebben a szó szerint sötét időszakban legyünk önmagunkhoz is kedvesek, kíméletesek, viselkedjünk türelmesen.

Ne okoljuk magunkat, hogy egy ilyen semmiség miatt rosszabbul teljesítünk, negatívabbak a gondolataink. Sokan küzdünk ezzel, itt az idő kibeszélni, és nem magunkban fortyogni. Fontos a társaság is, a magányos kuckózás nem segít.

Környezetünk komfortossá tétele

A skandináv életvezetések, életérzések (hygge, lagom, sisu…) egyik alapköve, hogy olyan környezetben töltsük a mindennapokat, ami kedves a szívünknek. Ezt a legkisebb dolgok is megadhatják: egy új, kellemes ágyneműhuzat, egy puha, meleg pléd, duci párna sokat dobhat az esti komfortérzeten.

Próbáljunk kialakítani a lakásban egy úgynevezett hyggekrogot, vagyis elvonulós sarkot, zugot, ahol mehet az olvasás, filmnézés, keresztrejtvényfejtés, sudokuzás, bármi ami kikapcsol.

Fényes pillanatok

Ha már természetes fényből vajmi kevés jut, űzzük művészeti szinten az életterünk bevilágítását! A hálóban télen semmiképp ne használjuk a sötétítőfüggönyt! Ha behúzzuk, esély sincs rá, hogy legalább a hajnali fényt észlelje a pihenő idegrendszerünk.

Otthonunkban használjunk környezettudatos, de melegebb fényű izzókat, karácsonyi szezon előtt és után is bánjunk bőkezűen a hangulatvilágítással, fényfüzérekkel, LED-sorokkal. Persze egy pillanatra se gondoljuk, hogy az instás beállításokat kell követni, és a ránk tekert pokrócra még az füzér is kell majd… de dekoráljunk, és szép, meleg fényekkel vegyük körbe magunkat! Gyertya és mécses is jöhet.

Testmozgás

Nem is biztos, hogy szükség van rá, hogy leírjuk az “ép testben…” kezdetű mondatot, de a rendszeres sportolás talán ebben az időszakban a legfontosabb. A testmozgás során felszabadult energia, előcsalogatott flow-élmény átlendít a búskomorabb napokon. Mindegy, hogy a jóga, a biciklizés, a kistermi foci, a konditermi edzés vagy a futás a kedvenc vagy a leendő kedvenc, sokat segíthetünk a lelkiállapotunkon egy kemény edzéssel.

Válasszuk ki, hogy mi az ideális egészségügyi állapotunk, erőnlétünk függvényében, és fogjunk hozzá, ha eddig még nem tettük volna. Kulcsfontosságú lehet itt is a társaság, egy jó edző, netán a zene is. Szellemet és fizikumot egyszerre dolgoztatunk ilyenkor.

Kirándulás, természetjárás, utazás

Egy ideális világban bármikor, amikor elnyomna a sötétség és a stressz, hideg lennne és erőtlennek éreznénk magunkat, két sarokösszecsapással már egy egzotikus helyen lehetnénk. Fehér homok perzselné a talpunkat, és ha megszomjaznánk, már ott is teremne a frissen vágott kókuszdió.

Ennyire messzire nem kell szaladni, de a hétvégéket, szabadnapokat remekül ki lehet használni, míg világos van. Irány a természet, egy könnyed túrára, kirándulásra! Ha pedig pénztárcánk engedi, iktassunk be egy kis környezetváltozást is: már pár nap is feltölthet egy közeli városban. Nem kell feltétlenül menekülni a hideg elől, a havas erdők, jeges tavak is elbűvölhetnek.

Ez is érdekelhet:

mindfulness | wellness | slow life | depresszió | életmód

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ennél jobb hírt aligha kaphattunk, akár hatnapos hosszú hétvége is várhat ránk jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram