Hét kérdés és válasz a koronavírusról, ami mindenkit foglalkoztat

A CNN úgy döntött, közzéteszi a hozzájuk legsűrűbben beérkezett koronavírus-kérdéseket, és legjobb tudásuk szerint válaszolják meg azokat.

Ha repülővel kell utaznom, hogyan maradhatok védett a vírustól?

Nem az utastérben cirkuláló levegőtől kell félni, sokkal inkább a kezek megfelelő fertőtlenítése a kulcs. Gyakorlatilag minden nagyon piszkos, amit a reptéren és a fedélzeten megfoghatunk, a kilincsektől a fedélzeti mosdóig. Ez nem azt jelenti, hogy semmihez sem szabad hozzáérni, csupán ügyeljünk a kézmosásra, fertőtlenítő gél vagy kiskendő használatára. Ezek az intések járványtól függetlenek persze, mindig így kéne eljárnunk.

Jó ötlet áttörölni a karfát és a lehajtható asztalkát is.

Hogy lehet, hogy nem fertőz a kabinban lévő levegő?

A legtöbb vírus nehezen terjed ilyen környezetben, mivel a levegő speciális módon cirkulál, ráadásul meg is szűrik azt. A modern utasszállítók a benti levegő tíz-ötven százalékát keringetik, a többit a kinti levegővel pótolják, és óránként húsz-harminc alkalommal szűrik meg. Ettől függetlenül a cseppfertőzés köhögéssel és tüsszentéssel ugyanúgy jelen van, erre figyelni kell. De mi magunk is figyeljünk oda, ha köhögnénk vagy tüsszögnénk: ha kell,

inkább a könyökhajlatunkba tegyük, így a tenyerünket sem szennyezzük be.

Egészen pontosan mit jelent az, hogy az idősebbek vannak a legnagyobb veszélyben? Mi lehet az életkorlimit?

Általános a kijelentés, hogy az idősebb és krónikus betegségekben szenvedő felnőttek a leginkább veszélyeztetettek a koronavírus-járványban. A hatvan év fölötti és egészségügyi problémákkal küzdő embereknek tényleg jobban oda kell figyelniük, kerülniük kell a tömegrendezvényeket, egy időre lemondaniuk a színházról, moziról, koncertekről.

A vírus halálozási meridiánja nyolcvan év, ennek ellenére a hatvan fölöttiekre jobban oda kell figyelni.

El kell kerülni a kínai, koreai, iráni, olasz embereket?

Nem. Az ilyen szociális stigmák több rosszat okoznak, mint jót. Akkor sem kell átmeni az út túloldalára, ha egy olasz szót hallunk, és az egészségügyi dolgozókra sem szabad gyanakodva nézni.

Emberek vagyunk, egy közösség vagyunk, kár volna tájékozatlanság miatt bárkit megbélyegezni.

El lehet kapni a koronavírust ételen keresztül?

Ez az új vírus ember-ember kapcsolat folytán jön létre az esetek nagy százalékában. Eddig nem tudnak a COVID–19 étellel való terjedéséről.

Felületeken kevés a vírus túlélési esélye, pláne csomagolt, hűtött, mélyfagyasztott tárgyakon.

Hajóútra készülünk. Le kéne mondani, vagy át kéne tenni az időpontot máskorra?

Betegesen semmiképp nem jó ötlet most hajóra szállni. Több hajós tragédiáról és gócpontról is tudunk, ilyenkor zárt térben, hetekig utazva sokkal nagyobb az esély a vírus megszerzésére.

Ráadásul a tenger- és óceánjárókat üzemeltető társaságok variálhatóvá tették az átfoglalásokat és lemondásokat is.

Mit tegyek, ha le van gyengülve az immunrendszerem? Inkább ne utazzak mostanában?

A gyengébben védekező emberek ugyanúgy jobban ki vannak téve a COVID–19-nek, mint például egy sima influenzának is. Nem a vírus elkapása a kérdés, hanem a lefolyása, a komplikációk, hogy a gyengébb szervezet hogyan birkózik meg vele.

Érdemes inkább nem kockáztatni.

Ez is érdekelhet:

Az amerikaiak nem törődnek a vírussal, óceánjárókra szállnak

Amerikában éppen az úgynevezett Spring Breakre készülnek, és rengetegen szállnak óceánjárókra, az intelmek ellenére is.

utazási szokások | orvosi tanácsok | biztonságos utazás | koronajárvány | korona

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom