Close
7 párizsi látványosság, amelynek az utazós bakancslistádon a helye

7 párizsi látványosság, amelynek az utazós bakancslistádon a helye

Ahogy Audrey Hepburn mondta: “Párizs mindig egy jó ötlet!”

Az örök város, Párizs, a fény, a szerelem, a művészetek városa, ahol megelevenedik a történelem és az utcákon sétálva egyből az 1800-as évek végén érezzük magunkat. Olyan hely, ahol járva-kelve akarva-akaratlanul eszünkbe jutnak a nagy festők, mint Monet, Gauguin, Renoir, Toulouse-Lautrec. Nem is beszélve van Gogh-ról, Cézanne-ról vagy Picassóról. Természetesen nem csak a festőket ihlette meg ez a hely: Rousseau, Sartre, Balzac, Hugo, Zola és Hemingway is előszeretettel ragadott tollat és vetette papírra elképzelt vagy valós események által inspirált gondolatait.

A Montmartre-n sétálva sokkal könnyebb elképzelni azt a bohém, szabados és kreatív életet, amely inspirálta, ösztönözte és el is pusztította ezeket a nagy művészlelkeket.

Ha szeretnénk magunkba szívni a párizsi kulturális élet minden egyes kis rezdülését, nem is kell mást tennünk, mint ellátogatni a következő helyekre:

Montmartre

Párizs egyik leggyönyörűbb és leglátványosabb része, a 130 méter magas Montmartre, a tetején a híres Sacré-Cœur bazilikával. A kluboknak, éttermeknek köszönhetően mindig pezsgő éjszakai élet várja az idelátogatókat.

Moulin Rouge

Ha éjszakai élet, akkor Moulin Rouge! A kabaréműsorairól, ledér öltözékeiről híres színházról mindenkinek a kurtizánok és a kán-kán jut eszébe. Meglepő, hogy milyen sok alkotást megihletett ez a hely? Szerintünk nem. A híres vörös szélmalom Párizs egyik jelképe, megérdemelten.

Café de la Rotonde

Haladjunk tovább a Montmartre-ről. Párizs másik híres negyede a Montparnasse. Picasso és más nagy művészek és filozófusok egyik kedvenc kávézója, a La Rotonde is itt található, amely 1911 óta üzemel. Libion, a tulajdonos híresen elnéző volt az odajáró festőkkel szemben: megengedte, hogy akár órákig üljenek egy kávéval az asztaluknál vagy fizetés helyett festményt kért tőlük, amelyet megtartott addig, amíg nem tudtak fizetni – az akkoriban a falakon lógó festményekért ma bármilyen múzeum vagy galéria vagyonokat fizetne.

Le Rocher de Cancale

A Rotonde után jöjjön egy híres, 1804-ben alapított étterem, a Le Rocher de Cancale, ahol a 19. században 10 birkahúsos, 17 borjúhúsos, 11 marhahúsos, 22 baromfi előételből, 27 “entremet-ből” és 30 különböző desszertből lehetett választani. Meglepő, hogy az arisztokrácia és Párizs krémje szívesen tartózkodott az opera- és színházi előadások után a Rocher de Cancale-ben? Még olyan híres alkotásokban is szerepel az étterem, mint a Balzac által írt Emberi színjáték.

Notre Dame

Ha már művekben szereplő helyekről van szó, akkor nem hagyhatjuk ki a Notre Dame-ot, a világ talán leghíresebb székesegyházát, amely gótikus stílusban épült és monumentális méreteivel, díszitettségével könnyen elkápráztatja a látogatókat. 1163-ban kezdték meg az építését, amelyet 1345-ben fejeztek be. Sajnos 2019-ben tűzvész ütött ki az épületben, kigyulladt a felállványozott torony és a tetőszerkezet egy rövidzárlat következtében.

Louvre

A Notre Dame-tól alig 1.5 kilométernyire található egy másik híres épület, a Louvre, amely a világ egyik legismertebb múzeuma, és 1793 óta Párizs legnagyobb kiállítóhelye, amely nem is meglepő, hiszen 72,735 négyzetméter. A híres francia művészek mellett megtalálható egyiptomi, iszlám, római, görög, stb. alkotások is, körülbelül 460,000 mű.

Az egyik itt található leghíresebb festmény a Mona Lisa, de érdemes megtekinteni a Méloszi Aphrodité-t, Hermaphroditus márványszobrát, A kánai menyegző c. festmény és még sok más. Érdemes időben jegyet foglalni a Louvre múzeumba, hiszen Párizs egyik legnagyobb látványossága évente több 100,000 turistát vonz.

Eiffel torony

Ha már legnagyobb látványosságokról volt szó, akkor érdemes megemlíteni a híres-neves Eiffel-tornyot, amelyet 1887 és 1889 között építettek az 1889-ben megrendezett Világvásárra. A torony 324 méteres magasságával könnyen kiemelkedik Párizs épületei közül, hatalmas méretei igazán igéző látványt nyújtanak, éppen ezért nem meglepő, hogy 2015-ben az Eiffel torony lett a legtöbb látogatót vonzó fizetős emlékmű: 6.91 millióan keresték fel.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Úristen, ezeket a tengerparti esküvőket látnod kell!
Kötelező biztosítás útmutató kezdőknek
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom