Close
A galambriasztó ölyvtől a több tonnányi eperig: 9+1 érdekes tény Wimbledonról

A galambriasztó ölyvtől a több tonnányi eperig: 9+1 érdekes tény Wimbledonról

A wimbledoni tenisztorna a legrégebbi és legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny az egész világon, amelyet évről évre millióan követnek figyelemmel. A füves pályás Grand Slam-torna azonban nemcsak hagyományokban, hanem érdekes tényekben is bővelkedik.

A legtöbbek által ismert teniszversenynek London egyik külvárosi negyede, Wimbledon ad otthont. Ott alapították az All England Lawn Tennis and Croquet Clubot 1868-ban, az első megmérettetésre azonban csak pár évvel később került sor.

1. A kezdetek

Az első tornát 1877-ben rendezték, megteremtve ezzel a világ legrégebbi teniszversenyét. Akkor még csupán férfi egyesben mérkőzhetett meg egymással a huszonkét induló, akik közül Spencer Gore lett az első bajnok.

2. Ahol a fű mindig zöldebb

Egyértelmű, hogy a világ legkényesebb és legaprólékosabban karbantartott gyepszőnyege a wimbledoni, a gyep karbantartását annak idején 33 oldalas kézikönyvben rögzítették.

A verseny ideje alatt a fűszálak magassága szigorúan 8 milliméteres lehet.

Amint lezajlott a verseny utolsó napja, máris elkezdik a talaj előkészítését a következő évre.

3. Maratoni mérkőzés

A valaha lejátszott leghosszabb teniszmeccset is Wimbledonban rendezték. A rekordhosszúra nyúlt, háromnapos mérkőzést John Isner és Nicolas Mahut játszották. Egészen elképesztő, de a két teniszező 11 óra 5 percen keresztül gyűrte egymást a füvön. Végül Isner győzött 6:4; 3:6; 6:7; 7:6; 70:68 arányban.

4. A csemege is hozzátartozik

A torna két hete alatt rengeteg gyümölcs és finomság fogy el.

Eperből például több tonnányi a fogyasztás minden évben,

amelyet tejszínnel öntenek nyakon. Az eper mellett a fish & chips, a jégkrém, a sör, a bor és persze a tea is bőven fogy az All England Club területén.

5. Egy furcsa rekord

Marija Sarapova az utóbbi időben hiányzik a teniszpályákról, pedig annak idején ő is rendszeresen tiszteletét tette Wimbledonban. Még egy érdekes rekord is kötődik a nevéhez. Az ő nyögése volt a leghangosabb, amelyet valaha mértek ezen a Grand Slam-tornán. Ez az ominózus nyögés elérte a 105 decibelt, ami megegyezik egy légkalapács hangerejével.

6. A szabály, az szabály

Wimbledon híres a szigorú előírásokról, amelyek a teniszezők öltözékére vonatkoznak. A szabályok egyértelműen kimondják, hogy csupa fehérben kell pályára lépniük. Ha ezt valaki nem tartja be, a főbíró felszólíthatja az átöltözésre.

Néhány évvel korábban, 2013-ban Federernek sem engedték, hogy olyan cipőben játsszon, amelynek narancssárga a talpa.

7. A kitiltott

A mai napig Tim Henman az egyetlen játékos, akit kizártak a versenyről. Az angol teniszező 1995-ben elveszítette a fejét egy páros meccsen, és idegességében nekilőtte a labdát egy labdaszedő lánynak. Habár Henman később bocsánatot kért és virágot is ajándékozott a lánynak, a játékost mégis kizárták.

8. A labdák

A verseny ideje alatt nagyjából 42 ezer labdát használnak el. További érdekesség, hogy korábban fehér színű labdákat használtak. Ezeket 1986-ban cserélték le sárgákra, hogy a tévéközvetítéseken jobban látszódjanak.

9. A nézősereg

Nem volt mindig ennyi néző a lelátón. Manapság a wimbledoni tenisztorna az egyik legnézettebb sportesemény az egész világon. Persze nem volt ez mindig így.

A kezdetek kezdetén mindössze kétszáz néző követte figyelemmel a meccseket.

+1 Rufus, a Harris-ölyv

Wimbledonnak saját galambriasztó ölyve is van. Mivel az aréna népszerű fészekrakó helye a galamboknak, szükség van valakire, aki távol tartja őket. Erre a feladatra már hosszú évek óta egy ragadozó madarat használnak, aki a Rufus névre hallgat.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom