Close
A galambriasztó ölyvtől a több tonnányi eperig: 9+1 érdekes tény Wimbledonról

A galambriasztó ölyvtől a több tonnányi eperig: 9+1 érdekes tény Wimbledonról

A wimbledoni tenisztorna a legrégebbi és legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny az egész világon, amelyet évről évre millióan követnek figyelemmel. A füves pályás Grand Slam-torna azonban nemcsak hagyományokban, hanem érdekes tényekben is bővelkedik.

A legtöbbek által ismert teniszversenynek London egyik külvárosi negyede, Wimbledon ad otthont. Ott alapították az All England Lawn Tennis and Croquet Clubot 1868-ban, az első megmérettetésre azonban csak pár évvel később került sor.

1. A kezdetek

Az első tornát 1877-ben rendezték, megteremtve ezzel a világ legrégebbi teniszversenyét. Akkor még csupán férfi egyesben mérkőzhetett meg egymással a huszonkét induló, akik közül Spencer Gore lett az első bajnok.

2. Ahol a fű mindig zöldebb

Egyértelmű, hogy a világ legkényesebb és legaprólékosabban karbantartott gyepszőnyege a wimbledoni, a gyep karbantartását annak idején 33 oldalas kézikönyvben rögzítették.

A verseny ideje alatt a fűszálak magassága szigorúan 8 milliméteres lehet.

Amint lezajlott a verseny utolsó napja, máris elkezdik a talaj előkészítését a következő évre.

3. Maratoni mérkőzés

A valaha lejátszott leghosszabb teniszmeccset is Wimbledonban rendezték. A rekordhosszúra nyúlt, háromnapos mérkőzést John Isner és Nicolas Mahut játszották. Egészen elképesztő, de a két teniszező 11 óra 5 percen keresztül gyűrte egymást a füvön. Végül Isner győzött 6:4; 3:6; 6:7; 7:6; 70:68 arányban.

4. A csemege is hozzátartozik

A torna két hete alatt rengeteg gyümölcs és finomság fogy el.

Eperből például több tonnányi a fogyasztás minden évben,

amelyet tejszínnel öntenek nyakon. Az eper mellett a fish & chips, a jégkrém, a sör, a bor és persze a tea is bőven fogy az All England Club területén.

5. Egy furcsa rekord

Marija Sarapova az utóbbi időben hiányzik a teniszpályákról, pedig annak idején ő is rendszeresen tiszteletét tette Wimbledonban. Még egy érdekes rekord is kötődik a nevéhez. Az ő nyögése volt a leghangosabb, amelyet valaha mértek ezen a Grand Slam-tornán. Ez az ominózus nyögés elérte a 105 decibelt, ami megegyezik egy légkalapács hangerejével.

6. A szabály, az szabály

Wimbledon híres a szigorú előírásokról, amelyek a teniszezők öltözékére vonatkoznak. A szabályok egyértelműen kimondják, hogy csupa fehérben kell pályára lépniük. Ha ezt valaki nem tartja be, a főbíró felszólíthatja az átöltözésre.

Néhány évvel korábban, 2013-ban Federernek sem engedték, hogy olyan cipőben játsszon, amelynek narancssárga a talpa.

7. A kitiltott

A mai napig Tim Henman az egyetlen játékos, akit kizártak a versenyről. Az angol teniszező 1995-ben elveszítette a fejét egy páros meccsen, és idegességében nekilőtte a labdát egy labdaszedő lánynak. Habár Henman később bocsánatot kért és virágot is ajándékozott a lánynak, a játékost mégis kizárták.

8. A labdák

A verseny ideje alatt nagyjából 42 ezer labdát használnak el. További érdekesség, hogy korábban fehér színű labdákat használtak. Ezeket 1986-ban cserélték le sárgákra, hogy a tévéközvetítéseken jobban látszódjanak.

9. A nézősereg

Nem volt mindig ennyi néző a lelátón. Manapság a wimbledoni tenisztorna az egyik legnézettebb sportesemény az egész világon. Persze nem volt ez mindig így.

A kezdetek kezdetén mindössze kétszáz néző követte figyelemmel a meccseket.

+1 Rufus, a Harris-ölyv

Wimbledonnak saját galambriasztó ölyve is van. Mivel az aréna népszerű fészekrakó helye a galamboknak, szükség van valakire, aki távol tartja őket. Erre a feladatra már hosszú évek óta egy ragadozó madarat használnak, aki a Rufus névre hallgat.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

tény | labda | tenisztorna | legrégebbi | grand slam

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram