Close
Úri huncutság a zakózsebben, avagy a díszzsebkendő reneszánsza

Úri huncutság a zakózsebben, avagy a díszzsebkendő reneszánsza

Még ha nem is mindennapi viselet az öltöny, minden férfi ruhatárában lapul legalább egy-két bombabiztos darab, ami elegáns alkalmakra bármikor bevethető. Meg persze egy pár bőrcipő, egy fehér ing és a jól bevált nyakkendő. Van azonban egy kis, mérete ellenére talán sokak által alábecsült kiegészítő, ami képes az egész öltözékünket magasabb szintre emelni. Úgy is mondhatnánk, olyan, mint a bors – kicsi, de erős.

Ez pedig nem más, mint a díszzsebkendő, melynek története az ősi Egyiptomig nyúlik vissza.

A díszzsebkendő eredetét tekintve sokan, sokféle legendát ismernek, egy viszont közös: ugyan különböző formában és funkciót ellátva, de a férfiak zsebében már évszázadok óta ott lapult egy misztikus kendő. Az ókori Egyiptomban egy kis vászonból készült anyag az étkezés utáni tisztálkodásra szolgált,

a rómaiaknál Cézár egy fehér vászonzsebkendő leejtésével jelezte a római Colosseumban a gladiátorjátékok kezdetét,

a középkori lovagok pedig gyakran egy kis zsebkendővel indultak harcba, mely szívük választottjának szerelmét jelképezte.

A díszzsebkendő valódi ősének tartott kendő azonban csak az 1400-as években indult hódító útjára, II. Richárd révén. Az angol király tisztálkodási céllal mindig tartott magánál egy vászonkendőt – és ahogy az lenni szokott, a király hóbortját követve a zsebkendő rövidesen a nemesek körében is teret hódított.

A vászont lassan felváltották a selyemből és egyéb, egzotikusabb anyagokból készített kendők, díszítésként pedig megjelent a hímzés

– így szép lassan az egykor egyszerű és praktikus vászonzsebkendő státuszszimbolummá vált.

A legjobb minőségű díszzsebkendők – nem meglepő módon – Olaszországban készültek az 1500-as években, ahonnan hamarosan Franciaországot is meghódították. Ezek a zsebkendők már olyan magas minőséget képviseltek, hogy gyakran egy-egy családon belül generációról generációra szálltak. És bár lassan az alacsonyabb társadalmi rétegek körében is elterjedt a textil zsebkendő használata, akkor még csak a nadrágzsebben lapultak a szebbnél szebb családi ereklyék – ami nem is csoda, ha belegondolunk, hogy még mindig az orr és az arc tisztításának szerepét töltötték be.

A 19. században, a kétrészes öltöny megjelenésével a zsebkendő végre egy új szintre – pontosabban zsebbe – emelkedett, és megszületett a valódi díszzsebkendő.

A higiéniai normák változásának köszönhetően a második világháború után egyre inkább elterjedt az eldobható papír zsebkendő, így a bal oldali zakózsebben hordott kendő – elvesztve eredeti funkcióját – belépett a divatkiegészítők világába. Innentől kezdve a finom anyagú, különböző mintázatú kendők olyan világhírű stílusikonok gardróbjának váltak elengedhetetlen darabjaivá, mint Fred Astaire, Cary Grant, Steve McQueen vagy Frank Sinatra (akinek impozáns autógyűjteményéről már korábban írtunk).

A praktikus funkció eltűnésével és a kevésbé formális mindennapi öltözet megjelenésével a díszzsebkendő egy időre kikerült a reflektorfényből, az ezredforduló azonban – köszönhetően James Bondnak, és az olyan 1950-es években játszódó sorozatoknak, mint például a Mad Men – elhozta a zakózsebben hordott kiegészítő újjászületését.

Mára a kínálat a kis kézműves manufaktúráktól egészen a világmárkákig tartogat épp elég anyag-, szín- és mintalehetőséget, innentől már csak rajtunk múlik,  mennyire akarunk kitűnni egy esküvőn vagy egy rendezvényen az öltönyök tömegéből. De ha díszzsebkendő-választásra adjuk a fejünk, egy íratlan aranyszabályt azért nem árt betartanunk: a kendő színe és mintázata sosem passzolhat teljesen a nyakkendővel.

Egy biztos, mi, amikor csak lehet, tartjuk magunkat Sinatra mondásához:

a díszzsebkendő opcionális, de én mindig viselek egyet.

FOLYTASD EZZEL
Elképesztő sikert arattak a hazai tervezők a Budapest Central European Fashion Weeken
A Budapest Fashion Week második napja is pazar bemutatókat hozott
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom