Close
Középkori kolostorok, égig érő sziklaoszlopok: gyönyörű képeken a Meteorák

Középkori kolostorok, égig érő sziklaoszlopok: gyönyörű képeken a Meteorák

Athénban az Akropoliszhoz mászunk, Mükénében az Oroszlánkaput látogatjuk meg, Delphoi az amfiteátrum miatt híres, Krétán a Knósszoszi Palotát rengetegen látogatják, hogy csak néhány varázslatos görög nevezetességet említsünk. A felsoroltak azonban mind az ókorból ittmaradt emlékek, ami Görögországra, minden kultúra bölcsőjére a leginkább jellemző. A Pindosz-hegység különös sziklái azonban középkori titkokat rejtenek, csúcsukra összesen huszonnégy bizánci kolostort építettek. 

Gyakorlatilag a 19. századig rejtve maradtak a Meteorák – néhány utazó fedezte fel, hogy a különleges formájú és mintázatú sziklák égbe törő tetején épületek állnak. Ezek az épületek pedig még mai napig működő kolostorok. Az eredeti huszonnégyből számos intézmény elpusztult, a második világháború a görög ortodox vallási intézményeket sem kímélte.

Jelenleg hat kolostorban élnek szerzetesek, az egyikben ráadásul apácák.


Felfoghatatlan, vajon hogyan építették fel a korabéli infrastrukturális viszonyok között a nagyszabású egyházi épületeket, mindenesetre a célkitűzés sikerült: a szent helyek így közelebb kerültek az istenekhez, hiszen a több mint hatvanmillió év alatt formálódott roppant sziklatestek eleve a felhők hasát cirógatják.

A teljes elvonulás biztosított, vannak olyan kolostorok, melyekhez a mai napig nagyon körülményes eljutni, és a nagyközönség számára bizonyos napokon megnyitott intézmények felfedezéséhez is rendesen neki kell veselkedni, hiszen van, ahová több száz lépcső vezet fel. Megéri a hegymenet, nemcsak vallásilag, de kulturálisan is lenyűgöző az élmény. A világ tetején állni, olyan helyen, ami hihetetlen, a fizikával dacoló áldozatok és törekvések nyomán jött létre.

Mindegyik kolostor önfenntartó, kerteket gondoznak, csak olyan szükséges dolgokat szereznek be a kinti világból, melyeket nem tudnak előteremteni. Még ma is látni, ahogy időnként a szerzetesek köteleken húznak fel-át különböző csomagokat.

A kolostorok a héten meghatározott napokon fogadnak látogatókat, csekély belépő megváltása ellenében.

Az öltözetünkre nagyon figyeljünk oda, fedett térdekkel és vállakkal lépjük be, de ha nincs nálunk ilyen holmi, a kapuban még magunkhoz vehetünk némi textilt, amit kifejezetten a látogatóknak készítenek oda. Rendezettség, csend fogad, amit természetes, hogy mi is megőrzünk.

Érdekes, hogy a kolostorokat más-más szentekhez ajánlották, egy közös mégis van bennük: az összes oltár kelet felé néz.

Annak ellenére, hogy a keresztény vallás nem tulajdonít különösebb mitikus erőt a napnak, úgy tartják, a múltban a kelő nap volt az egyetlen fizikai kapcsolódási pont a hegyekre épült kolostorok között.

A völgyben található Kalambaka városban érdemes megszállni, és legalább két napot szánni a csodálatos hegyekre. Tavaszi vagy őszi hónapokban, amikor a hőség nem elviselhetetlen, túrázni is izgalmas, s ha lehet egy tippünk, a Meteorák megérik a korán kelést: csodásak a napfelkelték, ahogy a magas sziklákat pillanatról pillanatra bevilágítják a nap sugarai.

Látványosak a napnyugták is, a levegő hirtelen hűl, a hegyvonulat környezete elsötétedik, és hamar megjelennek a csillagok is, melyek a csekély fényszennyezés miatt jól megfigyelhetőek. Valahol itt kezdődik a béke és a csend.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

 

 

 

 

 

FOLYTASD EZZEL
Még a PCR-teszt sem mentesít: minden magyar kötelezően karanténba kerül hétfőtől, aki Dél-Afrikából jön
Magyarország szigorú korlátozásokat vezet be mától a dél-afrikai variáns miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom