Close
Kiderült, hol élnek a világ legboldogabb emberei

Kiderült, hol élnek a világ legboldogabb emberei

Az elmúlt évtizedben a World Happiness Report minden esztendőben felállít egy rangsort azzal kapcsolatban, hogy több mint 150 országban hogyan értékelik az életminőségüket az emberek. A cél: megtalálni a világ legboldogabb országait. Idén is megcsinálták.

Az elmúlt négy évben rendre Finnország szerezte meg az első helyet, a legfrissebb jelentésből pedig az derült ki, hogy nincs meglepetés:

az északi ország ismét a lista élén végzett.

A nagylelkűség, az együttérzés, az életvezetési szabadság, a társadalmi támogatottság és a várható élettartam – ezeket a tényezőket vizsgálták az értékelésben, az egyes országok pedig egy tízpontos skálán kaptak pontszámot.

A világ legboldogabb országa tehát Finnország (7,821-es átlagpontszámmal), megelőzve Dániát (7,636) és Izlandot (7,557).  Az Egyesült Államok „csak” tizenhatodik lett, három helyet javítva tavalyhoz képest.

Magyarország pedig nyolc helyet visszacsúszva az 51. helyen végzett.

Idén a legjelentősebb előrelépést három kelet-európai ország – Bulgária, Románia és Szerbia – könyvelhette el, míg a legnagyobb visszaesést Libanon, Venezuela és Afganisztán.

Az első tíz helyezett:

  • Finnország
  • Dánia
  • Izland
  • Svájc
  • Hollandia
  • Luxemburg
  • Svédország
  • Norvégia
  • Izrael
  • Új-Zéland

Bár 2021 nagy részét ismét az emberek életét felforgató világjárvány uralta, van jó hír is. A Gallup World Poll felmérésében megfigyelt mindhárom, kedvességre vonatkozó cselekedet tekintetében figyelemre méltó növekedés látszott. Az idegeneknek történő segítségnyújtás, az önkéntesség és az adományozás mértéke 2021-ben a világ minden részén erőteljesen emelkedett, és csaknem 25 százalékkal meghaladta a járvány előtti szinteket. Mindez nagyszerű bizonyíték arra, ahogyan az emberek reagálnak a rászorulók megsegítésére, amivel boldogabbá teszik a kedvezményezetteket, illetve jó példát mutatnak másoknak.

„A rangsor legvégén olyan társadalmakat találunk, melyek konfliktusoktól és mélyszegénységtől szenvednek” – mondta Jan-Emmanuel De Neve, az Oxfordi Egyetem jóléti kutatóközpontjának igazgatója. „Ez élesen emlékeztet arra, hogy a háború milyen károkat okoz, és hogy a béke, illetve a stabilitás alapvető fontosságú az emberi jólét szempontjából.”

Bár az álmok alapvetően nagyon egyéni élményeket dolgoznak fel, vannak köztük kollektív tapasztalatok is, melyek több embert érintenek, egymástól függetlenül. Ezt támasztja alá a mornings.co.uk-nek, egy olyan cégnek a kutatása is, mely a jobb alváshoz ad segítséget. A vizsgálat a Google-keresések alapján összesítette, melyek az emberek visszatérő álmai a világ különböző tájain.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

magyarország | toplista | világ | legboldogabb | országai

FOLYTASD EZZEL

Rendhagyó kártyapartin mutatta be teljes programját a harmadik Liszt Ünnep

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram