Close
1931 óta a velünk van a felhasználóbarát infografika

1931 óta a velünk van a felhasználóbarát infografika

Meglehet, a fogalom csak sok évtizeddel később terjedt el, Harry Beck a lényeget már 87 éve megtervezte, méghozzá a mai napig is használt metrótérképek formájában.

Keszekusza, tekergő vonalak, a belvárosban túl sűrű hálózat, parkok, épületek – így nézett ki a londoni metrótérkép a múlt század elején. Aztán egy 29 éves műszaki rajzoló, az újabb metróvonalak építésén dolgozó Harry Beck gondolt egyet, és drasztikusan leegyszerűsítette a térképet.

Abból indult ki, hogy az embereket nem érdekli, mi minden van a felszínen, csak el akarnak jutni egyik állomásról a másikra. Az addigi zavaros rajz helyett csak három irányt használt: vízszintest, függőlegest és 45 fokosat, a különböző vonalakat pedig más-más színnel ábrázolta.

A hálózat üzemeltetője 1933-ban döntött úgy, hogy ad egy esélyt a két évvel korábban kitalált térképnek. A próbaképp kinyomtatott néhány ezer példányt egy óra alatt elkapkodták, majd kinyomtattak még 750 ezret – és a mai napig is ilyen metrótérképeket használunk. Ami sokkal inkább diagram, mint térkép.

Ez is érdekelhet:

térkép | metrótérkép | harry beck | grafika | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Lebilincselő videó készült az emberek nélküli metropoliszról

Látványos videó mutatja meg, hogyan lett Isztambul két kontinens szerelemgyereke

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram