Close
A legnagyobbak közé, a párizsi Pantheonba kerül Joséphine Baker

A legnagyobbak közé, a párizsi Pantheonba kerül Joséphine Baker

Ezzel ő lesz az első fekete nő, akit a Pantheonban helyeznek nyugalomra. 

Az amerikai származású francia díva, Joséphine Baker maradványait november 30-án szállítják át a Pantheonba, ahol a francia nemzet legnagyobbjai nyugszanak – számolt be róla vasárnap a Le Parisien című francia újság Emmanuel Macron francia elnök döntésére hivatkozva.

Két évvel ezelőtt indult az a petíció, amely ezt kérvényezte, s azóta 38 ezren támogatták, a döntéssel pedig Baker lesz az első fekete nő, aki helyet kap a párizsi Pantheonban.

A nagyszerű énekes-táncos-revüsztárt a dzsessz egyik legikonikusabb megtestesítőjeként és vad táncstílusának köszönhetően – gondoljunk csak a legendás banántáncra – ismerte meg a világ. Számos filmben is szerepelt. A 20. század legjelentősebb sztárjai között tartják számon. Baker ugyanakkor francia nemzeti hős is volt.

A második világháború alatt először a Vöröskeresztnek, majd az ellenállásnak dolgozott. Ezért a háború után megkapta a Becsületrendet, a legmagasabb rangú francia állami kitüntetést.

Később Martin Luther King oldalán a rasszizmus ellen is harcolt szülőhazájában, Amerikában. 1975-ben bekövetkezett halála után Monacóban temették el.

(Forrás: HVG, Euronews, fotók: Getty Images)

táncos | francia | énekes | pantheon | párizs

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram