Close
A színek számítanak. Hogyan kell kimeszelni az egyes helyiségeket?

A színek számítanak. Hogyan kell kimeszelni az egyes helyiségeket?

Nem titok, hogy a színek hatással vannak a hangulatunkra. Hatással vannak a pszichénkre, valamint arra, hogy hogyan érezzük magunkat a helyiségben, de segítenek vizuálisan is formálni a szobát. Milyen színek illenek melyik helyiségekhez, és hogyan használhatod a színeket a tér tágítására?

A fotó forrása: Africa Studio / Shutterstock.com

A világos színek optikailag tágítják a teret

A kisebb tereket nem igazán lehet megnagyobbítani, de a megfelelő színnel tágabbnak tűnhetnek. A sötétebb szobákat fehér vagy törtfehér árnyalatokkal dobhatod fel, vagy világos pasztellszíneket is alkalmazhatsz. Másrészt kerüld az erőteljes és sötét színeket vagy a mennyezet festését, az még kisebbé teszi a szobát. Egy fehér csík a mennyezet alatt jó átmenet lehet a fal és a mennyezet között.

A fotó forrása: united photo studio / Shutterstock.com

Ha alacsony a mennyezet, válassz alacsony bútorokat, hogy minél több hely maradjon közöttük és a mennyezet között. A komódok és gardróbszekrények is legyenek világosabb színűek, például a fehér vagy a világos fából készült komódok ideálisak ilyen helyiségekbe.

Hogyan birkózzunk meg a hosszabb és keskenyebb helyiségekkel?

Ha egy hosszabb helyiség, például egy előszoba vagy egy folyosó festésén gondolkodsz, akkor most figyelj. Kényelmesebb benyomást kelthetsz a szemközti fal lefestésével. Ha szeretnéd, hogy a szoba vizuálisan közelebbinek tűnjön, használj vízszintes csíkokat.

Légy óvatos a gazdagabb és sötétebb színekkel – kisebbnek tűnhet tőlük a szoba. Ha ezt a hatást szeretnéd elérni a szobával, akkor biztosan nem ártasz velük. De ha vizuálisan tágítani szeretnéd a teret, akkor a sötét festéket hagyd az üzlet polcain.

A fotó forrása: KUPRYNENKO ANDRII / Shutterstock.com

Nagyobb szobákban több a lehetőség

Ha több mint elég helyed van, gratulálhatsz magadnak. Egy otthonosabb és intimebb tér kialakításához, ideálisak a sötétebb árnyalatok. Ne félj a meleg, sötétebb vagy telítettebb árnyalatoktól. Nagy minták és különböző anyagok kombinációi is szép hatást keltenek.

Nem csak festéssel lehet vizuálisan összehúzni a teret – használhatsz szőnyegeket vagy megfelelő padlóárnyalatot is (amelynek két árnyalattal sötétebbnek vagy világosabbnak kell lennie, mint a szobában lévő bútoroknak).

Hogyan hatnak a színek az elménkre?

A konkrét színárnyalatot mindig az adott helyiséghez igazítsd. Egyes színek serkentik az étvágyat, mások éppen ellenkezőleg.

  • Fehér – vizuálisan megnöveli a teret, ugyanakkor a tisztaság és a rendezettség érzetét kelti. Egy klasszikus, amellyel egyszerűen nem lehet hibázni.
  • Vörös – intenzív és gazdag szín, amely provokál, és csak mértékkel és igazán csak bizonyos helyeken használható. Egyesekben szenvedélyt, de agressziót is kelthet, ezért csak nagyon takarékosan és csak bizonyos falakon, például a hálószobában használd.
  • A narancssárga energiát ad, és vizuálisan kisebbé teszi a teret. Ha ezt a színt szereted, de kicsi a szobád, válaszd a tompább árnyalatait, amelyek nyugalmat árasztanak és vizuálisan tágítják a teret.
  • A kék a zölddel együtt a hűvösebb árnyalatok közé tartozik, és a hálószobákban is jól mutatnak. Az ilyen árnyalatok nyugtató hatásúak.
  • A sárga szín jól illik a konyhába, mivel serkenti az étvágyat, miközben kellemes és pozitív hangulatot teremt. A merész árnyalatot felcserélheted egy visszafogottabbra, és jól kombinálható a szürke és a fa dekorációval.

A mustársárga az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A napsütötte napokat juttatja eszünkbe. Ez a szín azért olyan népszerű, mert izgalmas, meleg, élettel teli és sugárzó.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Úristen, ezeket a tengerparti esküvőket látnod kell!
Kötelező biztosítás útmutató kezdőknek
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom