Close
A színek számítanak. Hogyan kell kimeszelni az egyes helyiségeket?

A színek számítanak. Hogyan kell kimeszelni az egyes helyiségeket?

Nem titok, hogy a színek hatással vannak a hangulatunkra. Hatással vannak a pszichénkre, valamint arra, hogy hogyan érezzük magunkat a helyiségben, de segítenek vizuálisan is formálni a szobát. Milyen színek illenek melyik helyiségekhez, és hogyan használhatod a színeket a tér tágítására?

A fotó forrása: Africa Studio / Shutterstock.com

A világos színek optikailag tágítják a teret

A kisebb tereket nem igazán lehet megnagyobbítani, de a megfelelő színnel tágabbnak tűnhetnek. A sötétebb szobákat fehér vagy törtfehér árnyalatokkal dobhatod fel, vagy világos pasztellszíneket is alkalmazhatsz. Másrészt kerüld az erőteljes és sötét színeket vagy a mennyezet festését, az még kisebbé teszi a szobát. Egy fehér csík a mennyezet alatt jó átmenet lehet a fal és a mennyezet között.

A fotó forrása: united photo studio / Shutterstock.com

Ha alacsony a mennyezet, válassz alacsony bútorokat, hogy minél több hely maradjon közöttük és a mennyezet között. A komódok és gardróbszekrények is legyenek világosabb színűek, például a fehér vagy a világos fából készült komódok ideálisak ilyen helyiségekbe.

Hogyan birkózzunk meg a hosszabb és keskenyebb helyiségekkel?

Ha egy hosszabb helyiség, például egy előszoba vagy egy folyosó festésén gondolkodsz, akkor most figyelj. Kényelmesebb benyomást kelthetsz a szemközti fal lefestésével. Ha szeretnéd, hogy a szoba vizuálisan közelebbinek tűnjön, használj vízszintes csíkokat.

Légy óvatos a gazdagabb és sötétebb színekkel – kisebbnek tűnhet tőlük a szoba. Ha ezt a hatást szeretnéd elérni a szobával, akkor biztosan nem ártasz velük. De ha vizuálisan tágítani szeretnéd a teret, akkor a sötét festéket hagyd az üzlet polcain.

A fotó forrása: KUPRYNENKO ANDRII / Shutterstock.com

Nagyobb szobákban több a lehetőség

Ha több mint elég helyed van, gratulálhatsz magadnak. Egy otthonosabb és intimebb tér kialakításához, ideálisak a sötétebb árnyalatok. Ne félj a meleg, sötétebb vagy telítettebb árnyalatoktól. Nagy minták és különböző anyagok kombinációi is szép hatást keltenek.

Nem csak festéssel lehet vizuálisan összehúzni a teret – használhatsz szőnyegeket vagy megfelelő padlóárnyalatot is (amelynek két árnyalattal sötétebbnek vagy világosabbnak kell lennie, mint a szobában lévő bútoroknak).

Hogyan hatnak a színek az elménkre?

A konkrét színárnyalatot mindig az adott helyiséghez igazítsd. Egyes színek serkentik az étvágyat, mások éppen ellenkezőleg.

  • Fehér – vizuálisan megnöveli a teret, ugyanakkor a tisztaság és a rendezettség érzetét kelti. Egy klasszikus, amellyel egyszerűen nem lehet hibázni.
  • Vörös – intenzív és gazdag szín, amely provokál, és csak mértékkel és igazán csak bizonyos helyeken használható. Egyesekben szenvedélyt, de agressziót is kelthet, ezért csak nagyon takarékosan és csak bizonyos falakon, például a hálószobában használd.
  • A narancssárga energiát ad, és vizuálisan kisebbé teszi a teret. Ha ezt a színt szereted, de kicsi a szobád, válaszd a tompább árnyalatait, amelyek nyugalmat árasztanak és vizuálisan tágítják a teret.
  • A kék a zölddel együtt a hűvösebb árnyalatok közé tartozik, és a hálószobákban is jól mutatnak. Az ilyen árnyalatok nyugtató hatásúak.
  • A sárga szín jól illik a konyhába, mivel serkenti az étvágyat, miközben kellemes és pozitív hangulatot teremt. A merész árnyalatot felcserélheted egy visszafogottabbra, és jól kombinálható a szürke és a fa dekorációval.

A mustársárga az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A napsütötte napokat juttatja eszünkbe. Ez a szín azért olyan népszerű, mert izgalmas, meleg, élettel teli és sugárzó.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Különleges kapcsolók és dugaljak nyomában

Hogyan alakulnak a glettelés árak?

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram