A szobanövény a legjobb társ karantén idején?

Rajongunk a zöld levelekért, derült ki egy friss magyar felmérésből.

Tízből kilenc ember legalább egy új szobanövényt szerzett be a koronavírus tavaszi megjelenése óta, derül ki a Plante. friss felméréséből. A karanténos időszakban több időt töltünk otthon, mint előtte bármikor: mozi, koncert és éttermi vacsora helyett egyre többen fedeznek fel új hobbikat, ilyen új kedvenc lett a növények gondozása is.

Testi és lelki okok

A bezártság érzése, a kijárási lehetőségek minimalizálása, az otthonról dolgozás még azokat is nyitottá teszik a szobanövényekre, akik korábban nem voltak nagy rajongók. A Plante. 2020. október–novemberi felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 13,5%-a kifejezetten a Covid–19 tavaszi megjelenése óta vallja magát növényrajongónak. Ami nem csoda, hiszen a karanténos időszakban bővebben jut idő az otthoni hobbikra is.

És hogy ki miért dönt úgy, hogy növényekkel veszi körbe magát a lakásában? A válaszadók kicsit több mint egyharmada a növények fizikai állapotukra való hatását emeli ki: 36,8% azért választ zöld leveleket otthonra, mert azok tisztítják a levegőt, és jobb lesz tőle a közérzetük. A válaszok között a dobogó második fokán a lelki okok jelentek meg: 32,6% szeret felelősséget vállalni a növényeiért, és élvezi a szobakertészkedést.

A felmérésből kiderült, hogy a Z generáció, azaz a 26–40 év közötti korosztály különösen nyitott a növények lakásban tartására. „A koronavírus hatására sokak élete kisebb-nagyobb mértékben, de más irányba indult el, mint ahogy korábban tervezte. Erre a feszültségre ad egyfajta gyógyírt a növények gondozása: ha egyedül él valaki, nem elhanyagolható a szociális hatás: a növények jelenthetnek társaságot, értük felelősséget kell vállalni, kialakul egy érzelmi kötődés, ezzel együtt egy terápiás hatás.

Öntözni kell, gondozni, reagálni, ha a növény megbetegszik, lehet örülni, ha megjelenik egy új levél, hajtás vagy virág.

A kérdőívet kitöltők 78,8%-a egyébként beszélni is szokott a növényeihez. A növénygondozás tökéletes meditatív tevékenység, így akkor is érezhető a pozitív hatása, ha valaki magányos, de akkor is, ha túl stresszesnek érzi a munkáját, legyen az akár a családdal néha nehezen összeegyeztethető kényszer home office” – mondja Klenovszki Mimi, a Plante. egyik alapítója.

Jóból sosem elég

Minden harmadik embernek legalább tíz szobanövénye van otthon a felmérés szerint, és ezek között pár igazi lakásdzsungel-tulajdonos is akad, több mint ötven szobanövénnyel. A megkérdezettek 43,5%-a minimum egy, maximum négy, és további 32,1%-a öt-tíz darab növénnyel gazdagodott az otthonában a Covid–19 márciusi megjelenése óta. A kitöltők közel negyede ötezer és tízezer forint között, és szintén körülbelül egynegyede tíz- és húszezer forint közötti összeget szánt a lakás növényesítésére tavasz óta, ezek voltak a legjellemzőbb költési adatok.

Világszinten elmondható, hogy a digitális, azonnali világ térnyerésével – a koronavírustól függetlenül – egyre inkább megjelenik az igény a lelassult, türelmet és kitartást igénylő, fizikai aktivitásokra is. A növénygondozás pont ilyen. A Z generáció fejében erősen él a kép, amikor gyermekkorukban a szüleik, nagyszüleik könnyezőpálma (latinul: monstera delicosa) leveleket törölgettek otthon, és futókát pakoltak a polc tetejére.

Érdekesség, hogy a kedvenc növénytípusok mind a mai napig nem változtak: a megkérdezettek közel negyedének a monstera a kedvenc növénye, és körülbelül ötöde szavaz a filodendronfajtákra. Amikor arról van szó, hogy ki milyen növényre vágyik még, a fenti, könnyen gondozható növényeken kívül a kicsit több szakértelmet igénylő kaktuszok és a calathea fajták is előkelő helyen szerepelnek.

Ahogy a városban és lakásban élés eltávolíthatja az embert a természettől, mind inkább megnő az igény a természettel való újrakapcsolódásra. Mindegy, hogy kezdő vagy haladó városi kertészről van szó, a növények pozitívan hatnak. „Ha valaki most vág bele a szobanövények tartásába, mert úgy érzi, eljött az ideje, hogy felelősséget vállaljon egy élőlényért, akkor érdemes egy-két darab, kisebb és könnyű gondozású növénnyel kezdenie, és lépésről lépésre haladnia” – javasolják a szakemberek.

A Plante. egy slow növénybolt Budapest szívében, és egy növény-webshop, országos kiszállítással. A hazai kisvállalkozás missziója, hogy minél több lakásból váljon a növények segítségével igazi otthon, és minél többen ismerjék fel, hogy a növények az emberek barátai: tőlük tisztább lesz a levegő, vidámabb a hangulat, alacsonyabb a vérnyomás, kevesebb a stressz, hatékonyabb a munkavégzés és több a mosoly.

A felmérés nem reprezentatív, 1795 magyar válaszadó részvételével, online zajlott 2020. október–novemberében.

karantén | plante | szobanövény | felmérés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom