Close
A szobanövény a legjobb társ karantén idején?

A szobanövény a legjobb társ karantén idején?

Rajongunk a zöld levelekért, derült ki egy friss magyar felmérésből.

Tízből kilenc ember legalább egy új szobanövényt szerzett be a koronavírus tavaszi megjelenése óta, derül ki a Plante. friss felméréséből. A karanténos időszakban több időt töltünk otthon, mint előtte bármikor: mozi, koncert és éttermi vacsora helyett egyre többen fedeznek fel új hobbikat, ilyen új kedvenc lett a növények gondozása is.

Testi és lelki okok

A bezártság érzése, a kijárási lehetőségek minimalizálása, az otthonról dolgozás még azokat is nyitottá teszik a szobanövényekre, akik korábban nem voltak nagy rajongók. A Plante. 2020. október–novemberi felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 13,5%-a kifejezetten a Covid–19 tavaszi megjelenése óta vallja magát növényrajongónak. Ami nem csoda, hiszen a karanténos időszakban bővebben jut idő az otthoni hobbikra is.

És hogy ki miért dönt úgy, hogy növényekkel veszi körbe magát a lakásában? A válaszadók kicsit több mint egyharmada a növények fizikai állapotukra való hatását emeli ki: 36,8% azért választ zöld leveleket otthonra, mert azok tisztítják a levegőt, és jobb lesz tőle a közérzetük. A válaszok között a dobogó második fokán a lelki okok jelentek meg: 32,6% szeret felelősséget vállalni a növényeiért, és élvezi a szobakertészkedést.

A felmérésből kiderült, hogy a Z generáció, azaz a 26–40 év közötti korosztály különösen nyitott a növények lakásban tartására. „A koronavírus hatására sokak élete kisebb-nagyobb mértékben, de más irányba indult el, mint ahogy korábban tervezte. Erre a feszültségre ad egyfajta gyógyírt a növények gondozása: ha egyedül él valaki, nem elhanyagolható a szociális hatás: a növények jelenthetnek társaságot, értük felelősséget kell vállalni, kialakul egy érzelmi kötődés, ezzel együtt egy terápiás hatás.

Öntözni kell, gondozni, reagálni, ha a növény megbetegszik, lehet örülni, ha megjelenik egy új levél, hajtás vagy virág.

A kérdőívet kitöltők 78,8%-a egyébként beszélni is szokott a növényeihez. A növénygondozás tökéletes meditatív tevékenység, így akkor is érezhető a pozitív hatása, ha valaki magányos, de akkor is, ha túl stresszesnek érzi a munkáját, legyen az akár a családdal néha nehezen összeegyeztethető kényszer home office” – mondja Klenovszki Mimi, a Plante. egyik alapítója.

Jóból sosem elég

Minden harmadik embernek legalább tíz szobanövénye van otthon a felmérés szerint, és ezek között pár igazi lakásdzsungel-tulajdonos is akad, több mint ötven szobanövénnyel. A megkérdezettek 43,5%-a minimum egy, maximum négy, és további 32,1%-a öt-tíz darab növénnyel gazdagodott az otthonában a Covid–19 márciusi megjelenése óta. A kitöltők közel negyede ötezer és tízezer forint között, és szintén körülbelül egynegyede tíz- és húszezer forint közötti összeget szánt a lakás növényesítésére tavasz óta, ezek voltak a legjellemzőbb költési adatok.

Világszinten elmondható, hogy a digitális, azonnali világ térnyerésével – a koronavírustól függetlenül – egyre inkább megjelenik az igény a lelassult, türelmet és kitartást igénylő, fizikai aktivitásokra is. A növénygondozás pont ilyen. A Z generáció fejében erősen él a kép, amikor gyermekkorukban a szüleik, nagyszüleik könnyezőpálma (latinul: monstera delicosa) leveleket törölgettek otthon, és futókát pakoltak a polc tetejére.

Érdekesség, hogy a kedvenc növénytípusok mind a mai napig nem változtak: a megkérdezettek közel negyedének a monstera a kedvenc növénye, és körülbelül ötöde szavaz a filodendronfajtákra. Amikor arról van szó, hogy ki milyen növényre vágyik még, a fenti, könnyen gondozható növényeken kívül a kicsit több szakértelmet igénylő kaktuszok és a calathea fajták is előkelő helyen szerepelnek.

Ahogy a városban és lakásban élés eltávolíthatja az embert a természettől, mind inkább megnő az igény a természettel való újrakapcsolódásra. Mindegy, hogy kezdő vagy haladó városi kertészről van szó, a növények pozitívan hatnak. „Ha valaki most vág bele a szobanövények tartásába, mert úgy érzi, eljött az ideje, hogy felelősséget vállaljon egy élőlényért, akkor érdemes egy-két darab, kisebb és könnyű gondozású növénnyel kezdenie, és lépésről lépésre haladnia” – javasolják a szakemberek.

A Plante. egy slow növénybolt Budapest szívében, és egy növény-webshop, országos kiszállítással. A hazai kisvállalkozás missziója, hogy minél több lakásból váljon a növények segítségével igazi otthon, és minél többen ismerjék fel, hogy a növények az emberek barátai: tőlük tisztább lesz a levegő, vidámabb a hangulat, alacsonyabb a vérnyomás, kevesebb a stressz, hatékonyabb a munkavégzés és több a mosoly.

A felmérés nem reprezentatív, 1795 magyar válaszadó részvételével, online zajlott 2020. október–novemberében.

FOLYTASD EZZEL
Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony
Egy kicsit megint megkönnyeztük a Müpa karácsonyi kisfilmjét
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom