A természet és a szabadság határtalansága jelenik meg ebben a csodás kollekcióban

Gaia a görög mitológiában a Föld istennője, az őselemek egyik megtestesítője. Cakó Kinga legújabb kollekciójával a Föld, a természet és a feminin energiák tökéletes szimbiózisát alkotta meg. Egy olyan magabiztos tervező vízióját láthatjuk, aki eddigi pályájának talán legérettebb és legszofisztikáltabb szakaszában van. A Gaiában megvan minden, ami az ikonikus kollekciók ismertetőjegye: könnyed elegancia, finom nőiesség és időtlen stílusosság.

Főszerepben a talajrétegek

A 2013-ban alapított CAKO brand népszerűsége talán éppen idén jutott a csúcsra a Balaton kollekcióval, amely egyszerre szintézise saját munkásságának és egy olyan Balaton-életérzésnek, ami hosszú évek óta csábító illatként lebegett a levegőben, mindenki érezte, de senki sem tudta megragadni a lényegét. Cakó Kinga Balatonja nem egy megporosodott, lángosszagú nosztalgiából táplálkozik, nem is a Z generáció vízparti életérzésére utal, ahol a tó csak egy Instagram-pozitív bulikellék. Az interpretálás az ő esetében magasabb szintű, kiforrottabb és finomabb: a fodrokban, hullámokban, a pántokban, a szoknyák libbenésében a Káli-medencében és a Szent György-hegyen töltött kora esték varázslatos és mámoros hangulata rejtőzik. A történet egyik legszebb része, hogy a Balaton kollekció azonnal megtalálta saját – folyamatosan növekvő – közönségét, amely szereti és érti is a tervező által megálmodott világot.

A CAKO legújabb kollekciója valami új, letisztult és minimál, ugyanakkor a korábbi folyamatok egyenes és lenyűgöző színvonalú folytatása: a kifinomult, virtuóz esztétika maradt, a kiindulási pont itt is a természet, ám a víz helyett egy másik elemé a főszerep.

„Ezt a kollekciót tekinthetjük a már meglévő őszi-téli kollekcióm egyfajta izgalmas újraértelmezésének – fejti ki Cakó Kinga. – Most is a minket körbe ölelő természeti táj jelenti a fő vonalat, de ezúttal a talajrétegek vannak a főszerepben. A Gaia darabjaiban a rétegek játéka érhető tetten, és arról se feledkezzünk meg, hogy az őszi-téli öltözködésre amúgy alapvetően jellemző egy másfajta rétegesség.”

„Nekem először mindig a sziluettek vannak meg a fejemben. Ezek a képek hangulatfoszlányokként jönnek reggelente, amikor még nem indult el a nap. Rám nem jellemző a tudatos tervezés, én olyan alkotó vagyok, akit az érzelmei vezérelnek. Idő kell, amíg letisztulnak a dolgok a fejemben, így a végeredmény megszületéséig tartó folyamat néha több hétig is eltarthat. De az alapötlet sokszor csak egy pillanat.”

A föld édes illata

A gyapjúszövet és a scuba anyagok Cakó Kinga kedvencei közé tartoznak, utóbbival főként azért dolgozik szívesen, mert izgalmas a dinamikája és nagy volumenhatást lehet velük kelteni. A színek a törtfehértől a bézses barnán át a szürke sokféle árnyalatáig tartanak, megidézve a talajban megbújó kőzeteket, a dolomitot, mészkövet, palát, homokot, miközben nyersességük az anyagok textúrájában olyan finomított módon köszön vissza, hogy szinte a tenyerünkön érezzük. A ruhák, mellények, kapucnik lágy hullámaiban a hegyek gyűrődésének morfológiája visszhangzik csendesen.

„Régebben a korábbi kollekcióimat a különböző művészeti ágak inspirálták, a szobrászat, a grafikai művészet, de már jó ideje a természet és annak színvilága számít a fő forrásomnak – árulja el Cakó Kinga. – Én minden napot az erdőben kezdek a kutyámmal, és számomra ez egy olyan inspiráló élmény, ami energiával tölt fel. Az egyik erdei szakaszon van egy leszakadt fal, ahol a talaj rétegződései nagyon jól megfigyelhetők. A fehértől egészen a rozsdabarnás színekig látszanak a talaj különböző rétegei, és ezt a jelenséget én mindig is lenyűgözőnek találtam. A színeknek és rétegeknek ez a megkapó dinamikája az, amit a mostani kollekcióba átemeltem.”

Fotó: Oleg Borisuk
Asszisztens: Szilvási Csaba
Modell: Vanda/Eleven Models
Smink: Keserű Barbara

divat | téli kollekció | oleg borisuk | cakó kinga | gaia kollekció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom