Close
A természet és a szabadság határtalansága jelenik meg ebben a csodás kollekcióban

A természet és a szabadság határtalansága jelenik meg ebben a csodás kollekcióban

Gaia a görög mitológiában a Föld istennője, az őselemek egyik megtestesítője. Cakó Kinga legújabb kollekciójával a Föld, a természet és a feminin energiák tökéletes szimbiózisát alkotta meg. Egy olyan magabiztos tervező vízióját láthatjuk, aki eddigi pályájának talán legérettebb és legszofisztikáltabb szakaszában van. A Gaiában megvan minden, ami az ikonikus kollekciók ismertetőjegye: könnyed elegancia, finom nőiesség és időtlen stílusosság.

Főszerepben a talajrétegek

A 2013-ban alapított CAKO brand népszerűsége talán éppen idén jutott a csúcsra a Balaton kollekcióval, amely egyszerre szintézise saját munkásságának és egy olyan Balaton-életérzésnek, ami hosszú évek óta csábító illatként lebegett a levegőben, mindenki érezte, de senki sem tudta megragadni a lényegét. Cakó Kinga Balatonja nem egy megporosodott, lángosszagú nosztalgiából táplálkozik, nem is a Z generáció vízparti életérzésére utal, ahol a tó csak egy Instagram-pozitív bulikellék. Az interpretálás az ő esetében magasabb szintű, kiforrottabb és finomabb: a fodrokban, hullámokban, a pántokban, a szoknyák libbenésében a Káli-medencében és a Szent György-hegyen töltött kora esték varázslatos és mámoros hangulata rejtőzik. A történet egyik legszebb része, hogy a Balaton kollekció azonnal megtalálta saját – folyamatosan növekvő – közönségét, amely szereti és érti is a tervező által megálmodott világot.

A CAKO legújabb kollekciója valami új, letisztult és minimál, ugyanakkor a korábbi folyamatok egyenes és lenyűgöző színvonalú folytatása: a kifinomult, virtuóz esztétika maradt, a kiindulási pont itt is a természet, ám a víz helyett egy másik elemé a főszerep.

„Ezt a kollekciót tekinthetjük a már meglévő őszi-téli kollekcióm egyfajta izgalmas újraértelmezésének – fejti ki Cakó Kinga. – Most is a minket körbe ölelő természeti táj jelenti a fő vonalat, de ezúttal a talajrétegek vannak a főszerepben. A Gaia darabjaiban a rétegek játéka érhető tetten, és arról se feledkezzünk meg, hogy az őszi-téli öltözködésre amúgy alapvetően jellemző egy másfajta rétegesség.”

„Nekem először mindig a sziluettek vannak meg a fejemben. Ezek a képek hangulatfoszlányokként jönnek reggelente, amikor még nem indult el a nap. Rám nem jellemző a tudatos tervezés, én olyan alkotó vagyok, akit az érzelmei vezérelnek. Idő kell, amíg letisztulnak a dolgok a fejemben, így a végeredmény megszületéséig tartó folyamat néha több hétig is eltarthat. De az alapötlet sokszor csak egy pillanat.”

A föld édes illata

A gyapjúszövet és a scuba anyagok Cakó Kinga kedvencei közé tartoznak, utóbbival főként azért dolgozik szívesen, mert izgalmas a dinamikája és nagy volumenhatást lehet velük kelteni. A színek a törtfehértől a bézses barnán át a szürke sokféle árnyalatáig tartanak, megidézve a talajban megbújó kőzeteket, a dolomitot, mészkövet, palát, homokot, miközben nyersességük az anyagok textúrájában olyan finomított módon köszön vissza, hogy szinte a tenyerünkön érezzük. A ruhák, mellények, kapucnik lágy hullámaiban a hegyek gyűrődésének morfológiája visszhangzik csendesen.

„Régebben a korábbi kollekcióimat a különböző művészeti ágak inspirálták, a szobrászat, a grafikai művészet, de már jó ideje a természet és annak színvilága számít a fő forrásomnak – árulja el Cakó Kinga. – Én minden napot az erdőben kezdek a kutyámmal, és számomra ez egy olyan inspiráló élmény, ami energiával tölt fel. Az egyik erdei szakaszon van egy leszakadt fal, ahol a talaj rétegződései nagyon jól megfigyelhetők. A fehértől egészen a rozsdabarnás színekig látszanak a talaj különböző rétegei, és ezt a jelenséget én mindig is lenyűgözőnek találtam. A színeknek és rétegeknek ez a megkapó dinamikája az, amit a mostani kollekcióba átemeltem.”

Fotó: Oleg Borisuk
Asszisztens: Szilvási Csaba
Modell: Vanda/Eleven Models
Smink: Keserű Barbara

téli kollekció | divat | gaia kollekció | cakó kinga | oleg borisuk

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezért a Designer Outlet Parndorf a legjobb hely, ahová minden divatimádónak kötelező elmennie

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram