Close
A világ legjobb pizzái, amiket egyszer az életben muszáj megkóstolni

A világ legjobb pizzái, amiket egyszer az életben muszáj megkóstolni

A pizza világa olyan, mint egy végtelen univerzum. Megtalálhatók benne a hagyományos változatok és a kortárs fejlesztések is.

A klasszikus nápolyi pizza, amely a város sikátoros utcáiban készül, világhírű. Aztán ott van a római stílusú, kissé ropogós étel, valamint legújabban a serpenyőben sült változatok. Ha azonban a legjobb pizzákat keressük, kétségkívül Olaszország ikonikus pizzaszakácsaihoz kell fordulnunk, ahol

a pizzasütést művészetként definiálják és akik nemcsak tisztelik a hagyományokat, de kincsként is őrzik azt,

miközben ételeikbe saját személyiségüket is beleviszik.

„La Margherita Sbagliata”, Franco Pepe

Franco Pepe, a Chef’s Table pizzaszakácsa egy új szintre emelte a népszerű étel készítését, miután hosszasan tanulmányozta a tökéletes tészta és a legjobb feltétek kombinációit. Az éttermébe a világ minden tájáról érkeznek gasztroturisták, hogy megkóstolják a legklasszikusabb kelesztett tésztából, de fordított feltétekből készülő pizzáját. A trükk ennyi:

a pizzatésztára először mozzarellát és extra szűz olívaolajat tesz, erre megy a paradicsompüré és a paradicsomdarabok.

“Futuro di Marinara”, Francesco Martucci

A Futuro di Marinara a kortárs olasz pizzakészítés másik bajnokának, Francesco Martuccinak a kreációja, amelyeket Casertában lehet megkóstolni. A mester négy éve áll az 50 Top Pizza Italy ranglista élén egy nagyon egyszerű pizzával.

A pizzatésztára paradicsom, kapribogyó, szardella és oregánó kerül.

Az étel azonban három különböző főzési szakaszon megy keresztül: először 100°C-on előkészítik, majd 180°C-on megsütik, végül 400°C-os sütőben fejezik be az elkészítését.

Pizza hat paradicsommal, a Salvo testvérektől

Francesco és Salvatore Salvo jelentik a harmadik generációt a Pizzeria Salvóban, a Nápoly melletti San Giorgio a Cremanóban, és ma már egy másik étteremet is vezetnek a városban. Az elsők között voltak, akik a klasszikus pizza és a haute cuisine fúziója mellett tették le a voksukat. A 2014-ben először elkészített hat paradicsomos pizzájukban

a Campania régió különböző paradicsomfajtáját egyetlen szezonális pizzába építik be,

a feltéteket egy klasszikus nápolyi pizzatészta alapjára helyezik.

“Mountain Pizza”, Denis Lovatel

Vékony és ropogós tészta, valamint a Dolomitokból nyert kifinomultság jellemzi Denis Lovatel „Mountain Pizzas”nevű remekét, amely a magashegyek minden ízét, beleértve a vadon termő fűszernövényeket is tartalmazza. A könnyed állagú tésztát a sütőbe helyezés előtt egy általuk összeállított fűszerkeverékkel hintik meg, ami a

pizza ízeivel és a minimális mennyiségű sóval tökéletesen megjeleníti az ötödik ízt, azaz az umamit.

Simone Padoan pizzája mogyoróvajas édestésztával

Simone Padoan teljesen más módon közelíti meg a pizza készítését: serpenyőben süti, töltve kínálja. A díjnyertes ételekben a minőségi alapanyagok, a kifinomult főzési technikák és a kovászos kenyérkészítés mestersége találkozik. A nyers tésztára különböző töltelékek helyezhetők. Készít vegetariánus változatot, tenger gyümölcsével megpakoltat és mogyoróvajasat is, amiben

padilizsán, zöldparadicsom és parmezán is helyet kap.

“Vörös pizza”, Gabriele Bonci

Gabriele Bonci római stílusú pizzái egyszerre puhák és ropogósak, feltétjei pedig változatosak és színesek. A legendás vörös pizzája a római életérzés esszenciája.

A Netflix főzősorozatában megismerhetjük a legjobb pizzaszakácsok trükkjeit, ha pedig itthon kóstolnánk egy igazán jó olasz ételt, ebben a cikkünkben eláruljuk, hová érdemes menni.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: hivatalos oldalak)

olasz gasztronómia | nagy sztori | pizzéria | pizza | olasz konyha

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram