Close
Megtalálták a világ legmagányosabb buszútját

Megtalálták a világ legmagányosabb buszútját

Észak-Amerika legészakabban haladó buszjárata, a Dalton Highway Express az alaszkai Fairbankst köti össze Deadhorse településsel, illetve a Prudhoe Bay olajmezővel.

Észak-Amerika legmagányosabb buszos útvonala egyben a legveszélyesebb is: hatalmas teherautók járják az utat, sarkvidéki viharok csökkentik gyakorlatilag nullára a látótávolságot, és akár – 62 Celsius- fokos extrém hideg is nehezítheti az utazási körülményeket.

A Dalton autópályát 1974-ben építették, azzal a céllal, hogy kiszolgálja Prudhoe-öböl olajmezőit, előmozdítva Alaszka gazdasági erejét. Kezdetben csupán a teherautók használhatták az utakat, 1994-ben végül megnyitották a személygépkocsis forgalom előtt is. Nyáron és télen azonban extrém kihívást jelent a sofőrök számára, hiszen száraz időben a teherautók felkavarják a port,

télen pedig a jég és a lavinaveszély okoz fejtörést.

Az ott haladó Dalton Highway Express buszjáratot több mint húsz éve indították el, az utasok többsége pedig amerikai, akik az Északi-sarkvidék Nemzeti Parkba indulnak túrázni, vagy a Yukon folyón kenuznának egyet. Az út tizenhat órát vesz igénybe, a mentrend szerinti járatok pedig meglehetősen ritkák: június és augusztus között kéthetente indul egy-egy busz, amire jegyet lehet váltani. Az időpont azonban tökéletes arra is, hogy az északi sarkkörtől északra a 24 órás nappali fény mellett csodáljuk meg az éjféli nap játékát.

Az út során tényleg magányosnak érezhetjük magunkat, hiszen csupán két településen haladhatunk át, és még a térerő is kihagy. Minden pillanata megéri azonban a buszos túrának, hiszen gyönyörködhetünk a Brooks-hegységben, átkelhetünk az Atigun hágón, érintetlen természeti környezeten haladhatunk keresztül, a kopár tundrákat pedig néhol sekély tavak szabdalják.

Az új déli részén nyárfák, nyírfák, lucfenyők, hatalmas rétek terülnek el. A növényvilág mellett pedig az élővilág is változatos: a jávorszarvas, a hiúz, a hód, a farkas és a grizzly medve mindennapos látványnak számít.

utazás | buszos út | amerika | alaszka | usa

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram