Close
Csodálatos fűszerillat lengi körül a világ legnagyobb mézecskalácsvárosát

Csodálatos fűszerillat lengi körül a világ legnagyobb mézecskalácsvárosát

Bergenben, a Lille Lungegård tónál található KODE múzeumi negyed egyik épületében van egy szoba, ami ilyenkor meseillusztrációvá alakul.

Ott lehet megcsodálni a világ legnagyobbjaként számon tartott mézecskalácsvárost, vagyis Pepperkakebyent, ahol bergeni épületek és más városok ikonikus műemlékei is visszaköszönnek, amelyet a köztük elhelyezett figurák és mozgó vonatok töltenek meg élettel.

Az édes terepasztal elkészítésében 1991 óta minden évben részt vesznek bergeni óvodák, iskolák, cégek és magánszemélyek is.

Amikor ugyan az ember először meglátja, talán még világrekorderként is kicsinek tűnik a kiállítás, de időbe telik, mire feltérképezzük a bájos apró részleteket, a gumicukorral díszitett tetőket és a jégvirágos ablakokat. Még a helyi stadion is elkészült játékosokkal és szurkolókkal együtt.

Szintén a sport előtt tiszteleg az egyik vasúti sín melletti kis kosárlabdapálya, míg egy másik vágány mellett egy folyócska látható, rajta mézeskalácscsónakkal és egy velencei híddal.

A kiállítás december 25. kivételével az év utolsó napjáig látható, a belépő felnőtteknek 150 norvég koronába (mintegy hatezer forintba) kerül, míg a gyerekeknek száz korona (négyezer forint), hétköznap a 12 év alattiaknak ingyenes.

Nemcsak Bergen, hanem ezek a norvég városok is tökéletes karácsonyi hangulattal várnak.

(Forrás: Life in Norway, képek: Pepperkakebyen/Facebook)

legnagyobb | norvégia | karácsony | mézeskalács | mézeskalácsváros

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram