Close
Ilyen egy utazás a világ legrövidebb ideig tartó repülőjáratán

Ilyen egy utazás a világ legrövidebb ideig tartó repülőjáratán

Mindössze nyolcvan másodperc az egész.

Egy Tom Scott nevű népszerű youtuber forgatott videót a világ legrövidebb kereskedelmi repülőjáratán tett utazásáról. Scott a Logan Air légitársasággal repült, ami az észak-skóciai Orkney-szigeteket szolgálja ki. A gépe a mindössze kilencven lakosú Papa Westray szigetének repülőteréről szállt fel, hogy aztán megérkezzen a mintegy kétszáz lakosnak otthont adó, csupán egy mérföldre lévő Westray szigetére. Mindezt alig másfél perc alatt abszolválta.

A Papa Westray és Westray közötti utazás egy kilencszemélyes, propelleres repülőgépen tizennyolc fontba (kb. hétezer forintba) kerül. Figyelembe véve a légi közlekedés költségeit, könnyen elképzelhető, hogy ez a világ legolcsóbb kereskedelmi járata is egyben. A repülőgép egyébként a meglehetősen rövid útja során három szigetet érint, és lényegében buszként is üzemel. A Papa Westrayről a Kirkwallba utazók először megállnak Westray megállóban, ahol aki akarja, le is szállhat a fedélzetről.

Teljes joggal vetődhet fel a kérdés: mi értelme van repülőjáratot üzemeltetni ilyen körülmények között?

Nos, a szigeteket összekötő hidak felhúzása rendkívül költséges megoldás lenne, és bár léteznek kompok, azok lassúak, és nem is túl praktikusak. A Logan Airt az Egyesült Királyság kormánya közszolgáltatási kötelezettségeinek részeként támogatja. A repjegy ára csak a Logan Air üzemeltetési díjainak egy kis részét fizeti.

Eddig is Szingapúr és New York között lehetett egyhuzamban a legtöbbet repülni, hamarosan pedig kis változással, de ugyanezen az útvonalon él tovább a világrekord.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images)

legrövidebb | a világ | repülőútja | Skócia | repülés

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram