Close
Csak köszönettel tartozhatunk az anyatermészetnek ezekért a lenyűgöző munkákért

Csak köszönettel tartozhatunk az anyatermészetnek ezekért a lenyűgöző munkákért

Sokszor nem vagyunk képesek felfogni a természet lehengerlő erejét, és el sem tudjuk képzelni, mekkora alkotóerővel bír. Ez az öt döbbenetes képződmény Perutól Kínáig megmutatja, milyen csodálatos világban élünk. 

Dallol vulkán, Etiópia

Mintha a pokol bugyraiban járnánk, vagy egy rossz álmunk válna éppen valóra, amint egy bugyborékoló tó fölött keringő klóros gőzfelhőből próbálunk kiutat keresni. Ez a szokatlan formájú és színű, sárgás sziklákkal, foszforeszkáló tavakkal és sókristályokkal borított vidék Etiópia legkülönlegesebb természeti képződménye, melyet a Dallol vulkán 1926-os kitörésének köszönhetünk.

Itt a felszínre törő gejzírek alakították ki a kék, lila, sárga és zöld színű tavakat.

Évi harmincöt Celsius-fokos júliusi átlag hőmérsékletével a Föld egyik legforróbb területének számít, kiépített utak híján tevekaravánokhoz csatlakozva tudják csak megközelíteni a látogatók.

Bár a világ legalacsonyabban – ötven méterrel a felszín alatt – húzódó vulkánja látványban igazán lenyűgöző, a levegőben előforduló klór és az akár harminc fokos éjszakai forróság miatt nem ajánlatos errefelé túrázni.

Kawah Ijen, Indonézia

Indonézia sincs híján vulkánoknak, de közülük egy kiemelt figyelmet érdemel. Ez a sziget keleti részén elterülő, kétezer-hatszáz méter magas Kawah Ijen, melynek kráterében egy óriási, türkiz színű, kénsavtó található, és ha ennyi nem lenne elég, a napjainkban is működő vulkán kék lávát lövell ki.

A húsz kilométer széles és kétszáz méter mély tó környékét sem egyszerű megközelíteni. Főleg akkor lehet gond, ha erős szél fúj, mert ilyenkor egyenesen az ember tüdejébe jut a sűrű füst. A kénbányaként is működő terülő elsősorban napnyugtát követően nyújt felejthetetlen látványt: akkor főként a magas hőmérsékletnek hála akár ötméternyire is felcsaphat a fellángoló folyékony kén.

Danxia-hegyek, Kína

Ugyan élőben kevésbé tűnnek annyira színpompásnak, mint egyes felturbózott fotókon, azért a Kína dél-keleti részén elterülő vöröses sziklák így is megkapóak.

A Zhangye Nemzeti Geoparkban, Sanghajtól több mint egynapnyi vonatútra lévő, az eróziónak köszönhetően huszonnégy millió év alatt kialakult színes vidék egyedülálló a Földön.

A Danxia kifejezés különleges és egyben színekben gazdag földformát jelent, erre a gyönyörű képződményre mindkét elnevezés tökéletesen passzol. Szerencsére semmilyen különösebb veszélyt nem rejt, és bármikor tehetünk egy hosszabb kirándulást a cukormázzal leöntött, több száz méter magas hegyek, szurdokok, dombok között.

A világ legszínesebb geológiai képződménye nyolc éve az UNESCO Világörökségének része.

Mendenhall-gleccser, Alaszka

Egész évben látogatható (igaz, csónakkal, vagy csöppet sem könnyű túrával érhető el) Alaszkában a víz valaha volt egyik legszebb és legjobb munkája, a Juneau-jégmezőhöz tartozó Mendenhall-gleccser.

Közel négyezer négyzetkilométert takar be, és természetesen állandó mozgásban van még mindig.

A legizgalmasabb része az úszó jéghegyeiről ismert Mendenhall-tónál található végénél rejlik: itt hatalmas, kék jégdarabok szakadnak le hirtelen a húsz kilométer hosszú gleccser széléről, és zuhannak aztán bele a vízbe.

A másik a szintén kékben pompázó jégbarlangok, ahová csak hosszú jégmászást követően vagy raftingtúrával juthatunk be. Megéri, mert a jég változatos, türkizkék színben alkotott nekünk különös alakzatokat.

Szivárvány-hegy, Peru

Viszonylag új látványosságnak számít Peruban a Cusco városától háromórányi autóútra fekvő Rainbow Mountain. Aki bevállalja a túrát az Andokban, lélekben készüljön fel rá, hogy az általában ötórás trappolás négyezer méter magasról indul, és nemcsak sivatagos tájat, meg legelésző lámákat és jó fej alpakákat kínál, hanem hóval borított hegycsúcsokat is.

A festménybe illő sziklák megpillantásához ötezer méterig kell felkapaszkodni: ott aztán elénk tárulnak a bordó, zöld, kék, türkiz, lila, narancssárga, piros és még ki tudja, milyen színben pompázó mészkővonulatok. Igazi bakancslistára való, Instagram-filterező hely!

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Vége a negyedik hullámnak? A járványügyi intézkedések enyhítéséről döntöttek ma Romániában
Jó hírek érkeztek! Ekkor nyithatnak a sípályák és a szállodák Szlovákiában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom