Close
Ezeket a világörökségi helyszíneket jó lenne bejárni idén

Ezeket a világörökségi helyszíneket jó lenne bejárni idén

Rengeteg olyan csodálatos hely van a világban, amely védettséget élvez az UNESCO VIlágörökségének jóvoltából. Talán nem is gondolnánk, hogy az egyikért nagyjából csak nyolc órát kell autózni. 

Iguazú Nemzeti Park

Két szomszédos és rivális ország, Argentína és Brazília határán fekszik a világ egyik legszebb vízesése. Az Iguazú Nemzeti Park területén áthaladó Iguazú folyón 2,7 kilométer szélességben húzódik ez a gigantikus természeti csoda. Itt nem kevesebb mint kétszázhetven különálló kisebb-nagyobb zuhatag alkotja az átlagban hatvan méter magasságból zuhanó vízesést. Érdekesség, hogy nagyjából 135 millió évvel ezelőtt még vastag lávaréteg borította a vidéket, de miután kihűlt, bazalttá formálódott.

A tériszonyt hírből sem ismerők a vízesés fölé épített nyolcszáz méter hosszú deszkasétányról tekinthetnek le a mélységbe, a bátrabbak helikopteres sétarepülésen figyelhetik meg felülről az 1986 óta a Világörökség részét képező jelenséget.

Shirakawa-go

Első pillantásra eltér a hagyományos vidéki japán településektől, nem véletlenül került fel 1995-ben a világörökségi listára. Kanazava városától hetven kilométerre rejtőzik az apró Shirakawa-go, amely egyedi látványát annak köszönheti, hogy szinte csak háztetőkből áll.

A skanzenek világát idéző településen száztizennégy, Gassho-stílusban épült parasztházikóban éldegél a lakóközösség – azért alakították ilyen formára házaik tetejét, hogy elbírják a téli időszakban rájuk szakadó hómennyiséget. Az imádkozó kezeket formázó nádtetők nyugalmat és békességet sugallnak, nem beszélve az egész kultúrára jellemző hagyománytiszteletről.

Dubrovnik

Kicsit közhelyesen Adria gyöngyszemének nevezik a Budapesttől csupán nyolcszáz kilométerre fekvő dél-horvátországi várost, de hát a közhelyekben az a jó, hogy nehéz velük vitába szállni. 1979 óta védelmezi az UNESCO Dubrovnik óvárosát, amelyet annak ellenére nagyszerű állapotban találunk, hogy a délszláv háború pusztításait nem kerülhette el.

Minden megvan az ódon falak között, amire vágyhatunk: keskeny utcák, zsizsegő terek, szökőkutak, gótikus, reneszánsz és barokk paloták, kolostorok, valamint itt találjuk Európa legrégebbi gyógyszertárát.

Halong-öböl

Hanoitól négy órát kell autózni egész Délkelet-Ázsia leghíresebb látnivalójáig. A hatalmas területű Halong-öböl és az ott található közel kétezer mészkőszikla 1994 óta élvez UNESCO-védettséget.

A Vietnámba látogatók bakancslistájának örökös első helyezettje a Föld egyik legkülönlegesebb természeti varázslata a smaragdzöld színű vízből kiemelkedő szikláival, melyeket szűk alagutakon át megközelíthető kisebb tavak fognak közre, és dagálykor megközelíthetetlenné válnak. Az öböl egyes szakaszain cseppkőbarlangok is kialakultak.

Nagy Hasadékvölgy

Gyönyörű tájairól és leggazdagabb vadállományáról nevezetes a kelet-afrikai Nagy Hasadékvölgy (Rift Valley), amely a Föld egyik legaktívabb vulkanikus vidéke. A Viktória-tó környékén flamingók, pelikánok, fekete orrszarvúk, zsiráfok, oroszlánok, gepárdok és vadon élő kutyák alkotnak kivételes gyülekezetet.

Az összesen hatezer kilométer hosszú, változatos éghajlatú, káprázatos tájakkal borított félsivatagos, szavannás völgyet évszázadokig a harcos maszájok törzse uralta, mígnem a polgárháború, a betegségek és az éhezés meg nem gyengítette őket.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

unesco | Iguazu Nemzeti Park | Shirakawa-go | kenya | Dubrovnik

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom