Ettől olyan zseniálisak a világ legjobb borbirtokának italai

A szőlőtőkék nagyon érzékenyen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, a 2011-től 2020-ig tartó évtized pedig ebből a szempontból rekordokat döntögetett. A magashegyek ültetvényeiből származó szőlők azonban hihetetlenül jó borokat eredményeztek.

Az Andok hófödte csúcsai adják a hátteret az Adrianna Vineyardnak. Egy fantasztikus természeti környezetben, az argentin Uco-völgyben, Mendooza városának közelében található régió a magashegyi borvidék iskolapéldája. Az ültetvények 1500 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók, az átlaghőmérséklet Franciaország Chablis régiójához hasonlít egy nagyon fontos különbséggel:

Argentínában nagyon magas a napsütéses órák száma.

Nicolas Catena Zapata borász fedezte fel ezt az egyszerre hűvös és napos helyet 1992-ben, miközben olyan terroirokra vadászott, ahol igazán összetett ízvilágú borokat állíthat elő. Ugyan nem volt biztos abban, hogy a Chardonnay és a Malbec szőlő megérik errefelé, de kockáztatott és bejött neki.

Catena Zapata családi pincészetét 2023-ban a világ legjobb borbirtokának választották, feltéve így a nemzetközi bortérképre a modern malbecet. A szőlőültetvény telepítésével kapcsolatos döntése pedig egy nagyon fontos megoldásra is rámutat a globális felmelegedés tükrében:

a borászoknak magasabbra kell menniük.

Köztudott, hogy a szőlőtőkék nagyon érzékenyen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, és a 2011-től 2020-ig tartó évtized volt eddig a legmelegebb. A magasan fekvő helyeken azonban a globális felmelegedés okozta hőmérsékletemelkedés kevésbé intenzív, mint a tengerszinthez közelebbi helyeken. Mivel a szélsőséges hőhullámok az életünk részeivé válnak, Catena kockázatos döntése tulajdonképpen előrelátó.

Még ha melegek is a nappalok, a magashegyi környezetben az éjszakák hidegek, vagyis hatalmas különbségek lehetnek a nappali csúcs és az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet között, aminek eredményeként a szőlők szép lassan érének be, így megőrizhetik savtartalmukat.

(Forrás: Elite Traveler, fotók: catenazapata.com)

argentína | adrianna vineyard | borászat | bor | pincészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom