Close
Bérelhető ház a brazil dzsungelben, melyhez saját vízesés is jár

Bérelhető ház a brazil dzsungelben, melyhez saját vízesés is jár

Szeretjük az eufemisztikus kifejezéseket, amikor a tíz négyzetméteres, élhetetlen lakásra azt írják, zsebkendőnyi kis kuckó, illetve mikor az ősi elemekhez közeli annyit jelent, hogy az ablakból egy karnyújtásnyira tűzfalat találunk. A Marko Brajovic által tervezett brazil őserdei hangárhoz annyit fűznek hozzá az Airbnb oldalán, hogy privát vízesés alatt is átúszhatunk, ha ott szállunk meg. Nos, ebben semmi túlzás nincs, az építészeti remekműhöz tó, vízesés, banánpálmák tartoznak. 

Braziliában járunk, a Serra da Bocaina National Park szélén, közelebb Paraty városához. A sűrű dzsungelben nem nagyon találunk lakóházakat, ám pár éve egy teljesen speciális objektumot installáltak oda.

Mielőtt megijednénk a barbárság miatt, tudvalévő, hogy nemzeti parki területen létesítették mindezt, és a tájidegen formák helyett Brajovic egy olyan konstrukciót alkotott, mely szorosan kapcsolódik az Asurini népcsoporthoz, vagyis a közelben élő törzshöz.

Az ARCA House formája és építési módja is nagymértékben követi a törzsi bungallókét: először a tetőszerkezetet emelték be a dzsungelbe, csak utána építették alá a ház további részeit.

Anyaga egy úgynevezett galvalume nevű hibrid, ami újrafelhasználható és aránylag rugalmas is, így akár más helyen újra fel lehet építeni egyazon épületet is.

A rendhagyó szálláshely berendezése kreatív, sok faanyaggal, némileg az indusztriál stílus felé halad, viszont nincs túltolva. Minden fontos dologgal felszerelték, ami elengedhetetlen egy őserdei pihenéshez, és fontos, hogy ezt környezettudatosan oldották meg. Kár lenne légkondicionálóra vagy végtelen mennyiségű fürdővízre gondolni, hiszen természetesen a legzöldebb módon rakták össze a házat.

Összesen hat személyre ágyazható, a konyha teljesen felszerelt, és egy tágas közös tér is rendelkezésünkre áll. Lássuk, mi jár még pluszban a meglehetősen extra Airbnb szálláshoz: például egy privát tó, vízeséssel. Aztán a végtelen dzsungel, minden növénnyel és állattal együtt. Banánpálmák, hogy reggel legyen mit az asztalra tenni. Az íves, végig üveges panorámaablakból nappal és éjjel is elég behatóan figyelhető az élővilág, senki sem vágyódik tévé után, hiszen elég mozgalmas a műsor.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: ArchDaily, Airbnb)

bérelhető | őserdő | Marko Brajovic | vízesés | brazília

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Napelemmel a fenntartható jövő felé – Itt az IKEA új lámpája

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram