Close
Így lehetsz tizenötezer forintért franciakastély-tulajdonos

Így lehetsz tizenötezer forintért franciakastély-tulajdonos

Tiéd lehet egy darabka francia történelem kevesebb, mint kéthavi BKV-bérlet árából. Mondjuk is, hogyan.

Természetesen az ilyen címek nagyon gyanúsan hasonlítanak az „így fogyj le fél nap alatt húsz kilót” spamhirdetésekre, most viszont valóban ez a helyzet: tizenötezer forintért te is egy francia kastély tulajdonosa lehetsz. Azaz egész pontosan egy romos, középkori vár, a Château de Vibrac társtulajdonosává válhatsz ötven euróért.

A vár Franciaország nyugati részén, a konyakjáról híres Grand Cognac régióban található, mely a francia nemességnek adott otthont a középkorban. A növényzettel sűrűn benőtt romok társtulajdonosi jogát egy örökségmegőrző startup, a Dartagnans.fr oldalán lehet megvásárolni az Adopte un Chateau program keretében. A célkitűzés a kastély teljes felújítására 1 240 000 euró, melyből eddig 571 ezer euró jött össze, azaz majdnem a kastély fele – ezzel pedig több mint tízezer tulajdonosa van a Château de Vibrac-nak.

És mivel jár a társtulajdonosság? Életed végéig bemehesz a kastélyba, a kert egy részében ott lesz a neved, és segítesz megmenteni a teljes pusztulástól a francia történelem egy szeletét. A nonprofit szervezet szeretné visszaállítani Vibrac régi dicsőségét, eseményeket és közösségi találkozókat szerveznének a várba. Az elvileg nagyon jó termőtalajú telken pedig organikus terményeket ültetnének, és a későbbiekben ökobarát kabinokat is elhelyeznének a vendégek számára.

A kastélyadoptáló projekt már három éve folyik: Vibrac mellett még két kastély csatlakozik a közösségi finanszírozási projektbe Nyugat-Franciaországban. A Deux-Sevres régióban található Ebaupinay-t 2018-ban vásárolta meg ugyanilyen céllal a Dartagnans, valamint a várárkos, 13. századi Mothe-Chandeniers-t 2017-ben.

A Dartagnans alapítója, Romain Delaume a CNN-nek azt mondta, turisztikai potenciáljuk alapján esett a választásuk ezekre a kastélyokra: Vibrac pár hónapja került fel a radarjukra.

„Ez a kastély olyan, akár egy apró aranyrög, amit több száz évig elhanyagoltak. A régió pedig híres a konyakjáról, és egy nagyon dinamikus területről van szó, az egész környék lenyűgöző!”

Akár olyan jó állapotba is kerülhetnek a romok, mint a chenonceau-i kastély

Az első két kastélynál már jelentősen haladtak a felújításokkal, és mostanában kezdik megnyitni ajtajaikat a közönség előtt. A Mothe-Chandenier-t már több mint tizenötezer látogató megnézhette 2019-ben, Ebaupinay-t pedig körülbelül ötezer turista és helyi láthatta a múlt nyáron tartott rövid nyitóesemény alkalmával. Azonban mindhárom kastéllyal még rengeteg a tennivaló a végleges állapot eléréséig: Vibrac esetében egyelőre az elburjánzó vegetációt igyekeznek megszelidíteni, hogy ne károsítsa tovább a romokat.

A Charente-folyó három szigetből álló szigetvilágának egyikén található Vibrac, ahol a kilencedik században kezdtek először letelepedni a franciák; a mostani épületben 14–15. századiak a legrégebbi részek. A reneszánsz korszak alatt a vagyonos Mareuil család volt százötven évig a kastély tulajdonosa, akik egyrészt megnövelték a tornyos épületet, emellett hidakat is hozzáadtak – a természeti erők és az ostromok pedig erőteljesen elvettek. A restaurálást óvatosan fogják végezni, és különös figyelmet fordítanak azokra a részekre, ahol a természet olykor egészen gyönyörűen nőtte be a romokat.

Franciaország a pazar kastélyok hazája: ez itt a Château de Menthon-Saint-Bernard

Az ökotudatos felújítás része, hogy a megújuló energiával kialakított kastély és telke önfenntartó legyen a jövőben, a kabinszállásokat pedig szintén minimális ökológiai lábnyommal építenék meg. Mindehhez meg is hirdettek egy nemzetközi építészpályázatot is, hogy a régi és az új találkozása a lehető legtökéletesebb legyen a dizájnban is: egyszerre szeretnék hagyományos módszerekkel végezni a felújítást, és komfortossá is tenni a szállásokat a 21. század embere számára.

Szerintünk nem elvetendő dolog tizenötezerért kastélytulajdonossá válni: ha neked is megtetszett az ötlet, a Dartagnans oldalán betársulhatsz!

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom