Így fedezd fel Aix-et, Provence gyöngyszemét!

Közhely vagy nem, Provence olyasmi, amit mindig érdemes megnézni és átélni, akkor is, ha ezer fotón láttuk a tájait, ha filmekben, könyvekben és cikkek százaiban énekelték meg különleges hangulatát. Provence maga a könnyed elegancia és szépség, kellemes, kedves és legfőképpen: megunhatatlan.

A belváros

A legjobb program Aix-ben maga a város. Nem kell mást tennünk, csak sétálni a girbe-gurba kis utcákon, amelyek néha egy-egy apró térbe futnak ki, amely tele van bisztrókkal, kávézókkal, pékségekkel, boltokkal. Ha azt hinnéd, hogy Aix-en-Provence egy lélektelen skanzen, amit csak és kizárólag turisták népesítenek be, akkor van egy jó hírünk: a belváros ugyanannyira a helyieké, mint az oda zarándokló turistáké. Ott ülnek a teraszokon, ott vásárolnak a boltokban – Aix mindenkié. Kétségtelenül népszerű helyről van szó, de a tömeg mégsem fojtogató, főként, ha nem főszezonban megyünk, hanem mondjuk tavasszal.

Hotel de Caumont

18. századi elegancia, arisztokrata sikk, magaskultúra. Az 1700-as évek közepén épült nemesi villát az elmúlt években újították fel több tízmillió euróból, hogy helyet adjon a Caumont Centre D’Artsnak, egy fantasztikusan fényűző művészeti központnak. A gyönyörű villa olyan, mint egy időutazás a 18. századba: a kávézó annyira barokk és rokokó, hogy szinte visszasírjuk XVI. Lajost, az épület pedig makulátlanul pompás, már egymagában csak ezért érdemes felkeresni. Májustól egy elég erős tárlat nyílik: a Guggeinheim Múzeum impresszionistái foglalják el a kiállítóterek falait, köztük Monet és Renoir. A mesterek hazatérnek.

Termelői piac

A Cours Mirabeau-n található piac főként ruhákat kínál, de beljebb, kisebb tereken már igazi kistermelők vonulnak fel, ahol fillérekért lehet kiváló kecskesajtokat, húsokat, kenyereket, borokat, halakat, zöldségeket, levendulakészítményeket és egyéb helyi termékeket vásárolni. Sok más város piacával ellentétben (például Antibes) ez sem a turistáknak szóló látványpékség: tele van kosarakkal vonuló helyi háziasszonyokkal, akik inkább ott vásárolnak be friss dolgokból, mint a Franprix-ban.

Chateau La Coste

Nem kertelünk, az Aix-en-Provence-tól mintegy húsz kilométerre fekvő Chateau La Coste egy darabka mennyország a földön azoknak, akik egy birtokon belül képzelnek el egy modern és egyben klasszikus stílusú borászatot, remek éttermeket, és egy butikhotelt. A kastély területe tele van a kortárs építészek dreamteamjének munkáival. A park és egyes épületet olyan építészek tervei alapján jöttek létre, mint Frank O. Gehry, Renzo Piano, Jean Nouvel és Tadao Ando.

A falakon Sean Scully, Damien Hirst, Fernand Léger, Aj Vejvej, Matisse és Picasso munkái – eredetiek, nem másolatok. A Villa La Coste a birtok butikhotele 28 lakosztállyal, amelyek a provence-i táj lágyan lankáira néznek. Még ráadásként választhatunk három étterem között, melyek közül az egyik tavaly elnyert egy Michelin-csillagot. Ez a hely az Art de Vivre, vagyis az életművészet csúcsa. Nem lehet mást tenni, mint tisztelettel adózni a franciák előtt az ilyen teljesítmények miatt.

Vasarely alapítvány

A belvárostól kicsit távolabb, a város szélén található a pécsi származású Victor Vasarely alapítvány központja. Összefutottunk az alapítvány igazgatójával, Pierre Vasarelyvel is, aki elmondta, sokszor jár Magyarországon, és magyarul ugyan nem beszél, de jó néhány káromkodást ismer. Az idei egyébként erős év az 1997-ben elhunyt, magyar származású művész történetében, ugyanis nagyszabású tárlata látható májusig a párizsi Pompidou-ban. De hagyjuk Párizst, maradjunk Provence-ban!

Atelier Cezanne

A belvárosból jó tízperces séta emelkedőnek felfelé, de megéri a kutyagolást Paul Cézanne egykori műterme. Olyan, mintha egy időkapszulába lépnénk be: a hely tele van pontosan azokkal a tárgyakkal, amiket maga az impresszionista legenda használt. Nem is értem, hogy is lehetséges, hogy mindenféle komolyabb őrizet nélkül vannak elérhető közelségben hagyva ezek a muzeális értékű tárgyak, de pont ez jelenti az egész dolog unikális vonzerejét: az embernek az az érzése támad, hogy a festő két perce ment ki a műterméből, és mindjárt vissza is tér egy vajas kenyér és egy pohár bor társaságában, hogy kis szusszanás után folytassa a munkát. És még valami: ha nem értetted, miért látták úgy a világot az impresszionisták, ahogyan, akkor itt megértheted: egy kis fantáziával, már szabad szemmel is rá lehet érezni, miként alkották meg sajátos látásmódjukat ezek a zseniális művészek.

Bisztrók

Mondanunk sem kell, egymást érik a pékségek, kávézók, bisztrók és éttermek. Ha egy jó vacsorára vágyunk, ajánlani tudjuk a La Molét, a Caumont központ éttermét, a La Pointe Noire-t, ami egy klassz, minimál stílusú, fine diningot súroló butikétterem.

Provence Marseille-től mindössze negyven kilométer, nagyon megéri a dél-francia metropoliszban landolni. Ennek nemcsak logisztikai okai vannak, Marseille is megér pár napot, ahogy azt már meg is írtuk. Mindkét célállomást egész könnyű felfedezni, a Ryanair nemrégiben ugyanis közvetlen járatot indított a dél-francia nagyvárosba.

Ez is érdekelhet:

Így tölts el egy remek hosszú hétvégét Marseille-ben!

Hagyomány és modernizmus, mediterrán vájbok és lüktető energiák. Marseille-ben a régi és az új nem háborúznak, hanem nagyon szépen kiegészítik egymást.

aix | franciaország | marseille | Provence

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom