Close
A kínai művészet közellensége készített filmet Vuhanról

A kínai művészet közellensége készített filmet Vuhanról

Aj Vej-vej ismét feldühíti a Kína Kommunista Pártot.

Coronation a címe annak a majdnem kétórás dokumentumfilmnek, amelyet a leghíresebb kínai kortárs művész, Aj Vej-vej készített a koronavírus-járvány epicentrumáról, Vuhanról. A film a karantén első napjától az utolsóig mutatja be a város életét, főleg abból a szemszögből, hogyan szállta meg és zárta le a kínai hatalom (kis késéssel) a húszmilliós nagyvárost.

Aj Vej-vej hosszú idő óta a kínai kommunista diktatúra kritikusa, aki ellentétben sok nyugati kortárs művésszel, nem egy kényelmes nyugati demokráciából papol az elnyomó rezsimek ellen. Politikai aktivistaként már a kétezres évek elején a kínai rendőrség látókörébe került, aminek oka az volt, hogy olyan témákra irányította a figyelmet, ami tabunak számított a kínai közéletben: Tibet ügye, a korrupció szerepe a szecsuáni földrengés okozta károk terén, többpárti demokrácia stb. Noha már világhírű volt, 2011-ben letartóztatták, és nyolccvanegy napig egy úgynevezett „blacksite-on” (nem hivatalos börtön) tartották fogva, ahol meg is kínozták. 2015-ben elhagyhatta Kínát, azóta emigránsként élt Berlinben, jelenleg pedig az angliai Cambridge számít az otthonának.

„A Coronation a kínai állami ellenőrzést mutatja be a vuhani karantén első napjától az utolsóig – írják a film készítői. – Bemutatja a víruskezelésre adott brutálisan hatékony, katonai választ: napok alatt felállítottak sürgősségi kórházakat, 40 ezer egészségügyi dolgozót vezényeltek a városba az ország egész területéről, a város lakóit az otthonaikba zárták.”

Aj Vej-vej nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Kína a világ szeme előtt, mégis relatíve csendben Kína a 21. századi, 2.0-s elnyomó diktatúrák tökéletes megtestesítőjévé vált.

A dokumentumfilm hat dollár, mintegy 1800 forint ellenében megnézhető a Vimeón, a trailert viszont bárki láthatja.

kína | video | kommunista párt | vuhan | diktatúra

FOLYTASD EZZEL

Egy egyetemista készítette el a világ legkreatívabb útifilmjét

Ide nem nyaralni, hanem inspirációért jön az ember

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram