Close
A kínai művészet közellensége készített filmet Vuhanról

A kínai művészet közellensége készített filmet Vuhanról

Aj Vej-vej ismét feldühíti a Kína Kommunista Pártot.

Coronation a címe annak a majdnem kétórás dokumentumfilmnek, amelyet a leghíresebb kínai kortárs művész, Aj Vej-vej készített a koronavírus-járvány epicentrumáról, Vuhanról. A film a karantén első napjától az utolsóig mutatja be a város életét, főleg abból a szemszögből, hogyan szállta meg és zárta le a kínai hatalom (kis késéssel) a húszmilliós nagyvárost.

Aj Vej-vej hosszú idő óta a kínai kommunista diktatúra kritikusa, aki ellentétben sok nyugati kortárs művésszel, nem egy kényelmes nyugati demokráciából papol az elnyomó rezsimek ellen. Politikai aktivistaként már a kétezres évek elején a kínai rendőrség látókörébe került, aminek oka az volt, hogy olyan témákra irányította a figyelmet, ami tabunak számított a kínai közéletben: Tibet ügye, a korrupció szerepe a szecsuáni földrengés okozta károk terén, többpárti demokrácia stb. Noha már világhírű volt, 2011-ben letartóztatták, és nyolccvanegy napig egy úgynevezett „blacksite-on” (nem hivatalos börtön) tartották fogva, ahol meg is kínozták. 2015-ben elhagyhatta Kínát, azóta emigránsként élt Berlinben, jelenleg pedig az angliai Cambridge számít az otthonának.

„A Coronation a kínai állami ellenőrzést mutatja be a vuhani karantén első napjától az utolsóig – írják a film készítői. – Bemutatja a víruskezelésre adott brutálisan hatékony, katonai választ: napok alatt felállítottak sürgősségi kórházakat, 40 ezer egészségügyi dolgozót vezényeltek a városba az ország egész területéről, a város lakóit az otthonaikba zárták.”

Aj Vej-vej nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Kína a világ szeme előtt, mégis relatíve csendben Kína a 21. századi, 2.0-s elnyomó diktatúrák tökéletes megtestesítőjévé vált.

A dokumentumfilm hat dollár, mintegy 1800 forint ellenében megnézhető a Vimeón, a trailert viszont bárki láthatja.

FOLYTASD EZZEL
Ennek az apró afrikai országnak saját síközpontja van
Ha olaszországi nászútra mennénk, csak így csinálnánk
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom