Close
Ha így megy tovább, sokan fognak utcára kerülni: elképesztően drágultak az albérletárak

Ha így megy tovább, sokan fognak utcára kerülni: elképesztően drágultak az albérletárak

Egészen durva összeggel, 4,8 százalékkal emelkedtek a fővárosban az albérletárak egyetlen hónap alatt. Plusz sokan már háromhavi kauciót kérnek az egyhavi bérleti díj mellé. 

A Rentingo nevű közösségi albérletkereső platform szerint júliusban az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után kezdett látványosan nyílni az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a fővárosi bérbeadók áremelésével egyidejűleg a felsőoktatásba kerülő tanulók lakáskeresése felpörgette a keresletet a budapesti albérletpiacon, de ennek ellenére a keresleti árak nem tartottak lépést a kínálati árakkal.

A fővárosban az albérletárak júliusban már meghaladták a 182 ezer forintot, az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal emelkedtek.

A bérlők átlagosan 166 ezer forintért kerestek júliusban fővárosi albérletet, ami a júniusi átlagártól 0,3 százalékkal elmaradt. Ugyanakkor jelezték, a külföldi diákok augusztusban és szeptemberben erősíteni fogják a keresleti oldalt, ezzel még emelhetnek a bérlők által átlagosan fizetendő díjon, de középtávon az árolló szélesebbre nyílását várják a Rentingo.com szakértői.

A rezsiárak növekedésének további, rövid távon is érzékelhető hozadéka, hogy a júniusban mért két százalékról, júliusban hat százalékra ugrott azoknak a lakástulajdonosoknak az aránya, akik bérbeadáskor háromhavi kauciót kértek a bérlőktől, ezzel próbálva kivédeni az emelkedő rezsiből adódó kockázatokat.

A Rentingo.com szerint azonban kérdéses, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a bérlők terhei eleve jelentősen nőnek, mennyire teszi próbára az albérletpiac tűrőképességét a háromhavi kauciós elvárás.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

infláció | ingatlanpiac | albérlet | ingatlan | hír

FOLYTASD EZZEL

Tökélyre vitte a flamingószínt ez a pazar görög lakás

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom