Close
Almafajták, amelyek kiválóan ellenállnak a betegségeknek

Almafajták, amelyek kiválóan ellenállnak a betegségeknek

Sok ember nem csupán azért ültet almafát a kertjébe, hogy ne kelljen fizetni érte a boltban, hanem azért, mert azt reméli, így egészségesebben táplálkozhat ő és a családja. Ugyanakkor, ha a fákat permetezni kell, akkor oda a dolog varázsa. Ez esetben akár a boltban is megvásárolhatná az ember az almát.

Vegyszermentesen is lehet bő termésű egy almafa!

Az almafákat előszeretettel támadják gombás betegségek. A jó hír az, hogy ez ellen nem csak permetezéssel lehet védekezni, hanem megelőzéssel is.

Amennyiben most készül arra, hogy almafát vásároljon, akkor érdemes olyan fajtát választani, amely rezisztens. A Csodakertész Barna Faiskola konténeres almafái között talál ilyet.

Az almafajták nemesítésével a szakemberek elérték, hogy jobban ellenálljanak egyes típusok a gombás betegségeknek, így anélkül is bő termést tudnak hozni, hogy növényvédőszereket kelljen használni ipari mennyiségben. Amennyiben valaki vegyszermentes kertet, erdőkertet szeretne fenntartani, akkor érdemes tehát a rezisztens alma fajták közül választania.

A következőkben szó lesz néhány konkrét ellenálló alma fajtáról, a Bonitától a Lunán át az Orionig. Megvizsgáljuk ezek tulajdonságait és azt is, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valóban termőre forduljanak.

A Bonita almafajta 

A Bonita fajtát tulajdonképpen a Pink Lady gyermekének is nevezhetjük, annak a rezisztens alternatívája. Kitűnő beltartalmi értékekkel bír és remekül lehet tárolni. Piros termései hosszan érőnek számítanak. Ez azt jelenti, hogy szeptember közepén körpirosak, október közepén pedig már lehet őket szüretelni.

Jellemzően egyedül állnak a termések a fa ágain és nem csokorban teremnek, csakúgy, mint ahogyan az ünnepi fenyőre aggatják a díszeket. Ennek köszönhető, hogy a Bonita nagyjából egyforma méretű almákkal örvendezteti meg tulajdonosát.

Az almák kemény húsúak, jól őrzik állagukat, így hasonlóan sokáig tárolhatók, mint az Idared. Mivel nem varasodik és más, almák körében ismert betegségekkel szemben is rezisztens, így nem kell növényvédő szereket használni a fa és termései megóvása érdekében.

Amit a Lunáról tudni kell

A Luna a Golden kitűnő alternatívája. Rendkívül jó termőképessége van, és már korán termőre fordul. A varasodástól nem kell tartani, mindemellett a lisztharmattal szemben is toleráns. További jó tulajdonsága, hogy a termésingadozásra való hajlama csekélyebb, mint a Golden Reinders fajtának.

Aki kóstolta már a Lunát, az bátran állíthatja, hogy jobb ízélményt nyújt, mint a Golden. Már október elején lehet szüretelni, de sokáig fent hagyható a fán és a tárolása sem problémás. Pincében tárolva akár március elején is fogyasztható, s nem lesz kásás íze sem.

Édesszájúak számára az Orion lehet jó választás

Az Orion ugyancsak sárga fajta, amely arról ismert, hogy kiemelkedően magas a cukortartalma. Kemény húsa van, ugyanakkor lédús a termése. Aszályos vidékeken is jól terem, a hidegtűrő képessége pedig szintén kiváló.

Megtermékenyüléséhez két másik együttvirágzó pollenadó kell, mint a Luna, a Rozela vagy régebbi, nem rezisztens fajták.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezek a sneakerek már idő előtt sikeresek voltak

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram