Almafajták, amelyek kiválóan ellenállnak a betegségeknek

Sok ember nem csupán azért ültet almafát a kertjébe, hogy ne kelljen fizetni érte a boltban, hanem azért, mert azt reméli, így egészségesebben táplálkozhat ő és a családja. Ugyanakkor, ha a fákat permetezni kell, akkor oda a dolog varázsa. Ez esetben akár a boltban is megvásárolhatná az ember az almát.

Vegyszermentesen is lehet bő termésű egy almafa!

Az almafákat előszeretettel támadják gombás betegségek. A jó hír az, hogy ez ellen nem csak permetezéssel lehet védekezni, hanem megelőzéssel is.

Amennyiben most készül arra, hogy almafát vásároljon, akkor érdemes olyan fajtát választani, amely rezisztens. A Csodakertész Barna Faiskola konténeres almafái között talál ilyet.

Az almafajták nemesítésével a szakemberek elérték, hogy jobban ellenálljanak egyes típusok a gombás betegségeknek, így anélkül is bő termést tudnak hozni, hogy növényvédőszereket kelljen használni ipari mennyiségben. Amennyiben valaki vegyszermentes kertet, erdőkertet szeretne fenntartani, akkor érdemes tehát a rezisztens alma fajták közül választania.

A következőkben szó lesz néhány konkrét ellenálló alma fajtáról, a Bonitától a Lunán át az Orionig. Megvizsgáljuk ezek tulajdonságait és azt is, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valóban termőre forduljanak.

A Bonita almafajta 

A Bonita fajtát tulajdonképpen a Pink Lady gyermekének is nevezhetjük, annak a rezisztens alternatívája. Kitűnő beltartalmi értékekkel bír és remekül lehet tárolni. Piros termései hosszan érőnek számítanak. Ez azt jelenti, hogy szeptember közepén körpirosak, október közepén pedig már lehet őket szüretelni.

Jellemzően egyedül állnak a termések a fa ágain és nem csokorban teremnek, csakúgy, mint ahogyan az ünnepi fenyőre aggatják a díszeket. Ennek köszönhető, hogy a Bonita nagyjából egyforma méretű almákkal örvendezteti meg tulajdonosát.

Az almák kemény húsúak, jól őrzik állagukat, így hasonlóan sokáig tárolhatók, mint az Idared. Mivel nem varasodik és más, almák körében ismert betegségekkel szemben is rezisztens, így nem kell növényvédő szereket használni a fa és termései megóvása érdekében.

Amit a Lunáról tudni kell

A Luna a Golden kitűnő alternatívája. Rendkívül jó termőképessége van, és már korán termőre fordul. A varasodástól nem kell tartani, mindemellett a lisztharmattal szemben is toleráns. További jó tulajdonsága, hogy a termésingadozásra való hajlama csekélyebb, mint a Golden Reinders fajtának.

Aki kóstolta már a Lunát, az bátran állíthatja, hogy jobb ízélményt nyújt, mint a Golden. Már október elején lehet szüretelni, de sokáig fent hagyható a fán és a tárolása sem problémás. Pincében tárolva akár március elején is fogyasztható, s nem lesz kásás íze sem.

Édesszájúak számára az Orion lehet jó választás

Az Orion ugyancsak sárga fajta, amely arról ismert, hogy kiemelkedően magas a cukortartalma. Kemény húsa van, ugyanakkor lédús a termése. Aszályos vidékeken is jól terem, a hidegtűrő képessége pedig szintén kiváló.

Megtermékenyüléséhez két másik együttvirágzó pollenadó kell, mint a Luna, a Rozela vagy régebbi, nem rezisztens fajták.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom