Close
Amikor a gyógyszer nem hoz gyógyulást, hanem újabb betegséget okoz

Amikor a gyógyszer nem hoz gyógyulást, hanem újabb betegséget okoz

A gyógyszereket alapvetően azért szedjük, hogy egy-egy betegségből segítsenek kigyógyulni. Ám néha ez az egyensúly eltolódik, és már maguk a gyógyszerek válnak problémaforrássá. Így alakul ki a gyógyszerfüggőség, amely főként a pszichoaktív szereket fogyasztókra jellemző.

A gyógyszerfüggőséget komolyan kell venni!

A gyógyszerfüggőséget sokan nem is tartják valódi betegségnek, pedig épp olyan komolyan kell venni, mint az alkoholizmust vagy a drogfüggőséget! Itt is szükség van tehát kezelésre, a Swan Lake Központ terápiás módszere pedig ennek az addikciónak a kezelésére is alkalmas.

Hazánkban a becslések szerint több százezer olyan ember él, aki gyógyszerfüggőnek nevezhető. Ebbe a csoportba természetesen nem azok tartoznak, akik néhány hétig, a gyógyulásig fogyasztják a készítményeket, és nem is azok, akik napi szinten szednek gyógyszert például a vérnyomásuk vagy a vércukorértékük szinten tartására.

A függők általában a nyugtatók, altatók, szorongásoldók rendszeres fogyasztói közül kerülnek ki. A legtöbb esetben ezek közül is a benzodiazepin tartalmú készítmények (pl. Xanax, Frontin, Rivotril) azok, melyek addikciót okoznak.

Hogyan alakulhat ki a gyógyszerfüggőség?

A benzodiazepin tartalmú gyógyszerek legálisak, melyeket orvosi rendelvényre lehet kapni a patikákban. Depresszióra, szorongásra, krónikus álmatlanságra szokták felírni őket, és a megfelelő adagolás betartásával átmenetileg valóban enyhülést hozhatnak.

Ám nem véletlenül, hangsúlyoztuk ki, hogy átmenetileg. Hiszen ezek a készítmények csak tüneti kezelésnek tekinthetőek, nem pedig a probléma valós megoldásának. A pszichés gondok okait ugyanis a gyógyszer alkalmazása nem szünteti meg, ahhoz szakértő segítségre, például pszichiáter bevonására van szükség.

Ám aki nem fordul szakemberhez, csak a gyógyszerektől remél megoldást, az nagy eséllyel előbb-utóbb függő lesz, hiszen a háttérben húzódó okok ugyanúgy fennállnak, így hosszútávon egyre többet és többet fogyaszt majd belőlük.

A függőség létrejöhet amiatt, mert a beteg nem tartja be az orvos utasításait, és az előírtnál nagyobb adagot fogyaszt, vagy azért, mert bár rendesen szedi a gyógyszert, de a szervezete hozzászokik a hatóanyaghoz, és folyamatosan igényelni fogja.

Ennél már csak az a rosszabb, amikor valaki többféle függőséget okozó szert fogyaszt, tehát nyugtatóra például alkoholt iszik, amivel csak tovább ront a helyzetén.

Milyen jelek esetén kell gyanakodni gyógyszerfüggőségre?

A gyógyszerfüggőséget sok esetben nem könnyű felismerni, hisz nem jár olyan jól észrevehető jelekkel, mint az alkoholizmus, de az alábbi esetekben érdemes gyanakodni rá:

  • a beteg hangulata és lelkiállapota összefüggést mutat azzal, hogy beszedte-e a gyógyszereit,
  • kevésbé tud koncentrálni, memóriagondok jelentkeznek,
  • az életkedve csökken, a gyógyszerszedés fontos mozzanata lesz a mindennapjainak,
  • egyre nagyobb és nagyobb adagokat szed be.

Ezekben az esetekben gyanítható a függőség, ezért mielőbb kérjünk segítséget!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Alternatív rezsicsökkentési megoldás: spóroljunk hőszivattyúval!

Aminosavak, amelyekre a szervezetnek szüksége van

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom