Close
Kegyetlen hidegben szurkolhatunk Pjongcsangban – Íme, az olimpia házigazdája

Kegyetlen hidegben szurkolhatunk Pjongcsangban – Íme, az olimpia házigazdája

Hét éve tudja a világ, hogy a 2018-as téli olimpia házigazdája a dél-koreai Pjongcsang lesz, az viszont csak az utóbbi napokban derült ki, hogy valószínűleg minden idők leghidegebb téli olimpiájára készülünk. Ennek ellenére érdemes felkerekedni és akár magyar éremért szorítani a február 9. és 25. közötti ünnepi eseményen, mert jegyek bőven akadnak még.

Mindössze hetven kilométert kell utazni a Koreai-félsziget keleti részén fekvő Pjongcsangtól, és máris az észak-koreai határnál találjuk magunkat, szóval a politikai feszültség egészen közelről érintheti a látogatót. Maga Pjongcsang egyébként Kangvon tartomány egyik megyéjének a neve, melynek ezernégyszáz négyzetkilométeres területén rendezik a játékokat. A Thebek-hegységben fekvő település 180 kilométerre található Dél-Korea fővárosától, Szöultól. Az olimpia miatt meghosszabbított gyorsvasúti pályán óránként kétszázötven kilométeres sebességgel hasító vonatnak köszönhetően a távolságot nagyjából másfél óra alatt meg lehet tenni.

A környéken negyvenháromezer ember él, jelentős részüknek a mezőgazdaság ad munkát. Népszerű célpont a hegyi túrázók körében, és ugye nem véletlenül kapta meg az olimpia rendezési jogát, hiszen az egész évben nyitva tartó Alpensia üdülőcentrum főszezonban a síelők és a snowboardozók kedvence.

Dél-Koreában nincs hiány csodás látnivalókból, de közülük talán egyik sem olyan természetesen gyönyörű és tiszta, mint Pjongcsang.

Főleg ősszel és télen nyújt megkapó látványt, ám nem csupán a természet kínálta szépségek miatt érdemes átszelni miatta a világot: a város a hagyományos ázsiai kultúra emlékeinek, a modern művészeti galériáknak egyaránt otthona.

A történelmi emlékhelyek közül kiemelkedik a vaskos múltú Woljeongsa templom, mely számos kincset megőrzött az utókornak. A látogatók mindent megtudhatnak itt a buddhizmusról (akár éjszaka is), és élvezhetik a spirituális megtisztulás előnyeit. A másik patinás épületben, az 1658-ban épült Hyanggyóban pedig Konfuciusz tanainak tábláit őrzik.

A helyiek és a természet kapcsolata meglehetősen szorosnak mondható. Pjongcsang Fája, az örökzöld tűlevelű fenyő például Pjongcsang népét jelképezi, amely együtt lélegzik a természettel.

A zöld tűlevelek a nép tiszta szellemét, az egyenes ágak pedig az igazságosságot és az ellenálló képességet szimbolizálják.

A másik meghatározó jelképük a hegyek lábánál, a sziklák és a folyók közelében rózsaszínben pompázó királyi azálea virág, ami a közösség szenvedélyességére és meleg szívére utal, míg a tiszta vizű folyókban és tavakban úszkáló mandarinréce a harmonikus házasságnak és a nép egységének szimbóluma.

Egészen biztosan Pjongcsang egyik leghangulatosabb helye a Woljeongsa templom környékén található Café Nandana, egy kávézóval egybekötött függőkert. Házi gyümölcsteákat, péksüteményeket, szárított gyümölcsöket és barna rizsből készült muffinokat kóstolhatunk a természet lágy érintése közepette, mint ahogy a heti öt napon át nyitva tartó, éppen ezért az átlagnál nyüzsgőbb Bongpjong piacon is érdemes ismerkedni a helyi ízekkel. Innen tízpercnyi autókázással elérhető a Mooee művészeti központ, melyet egy általános iskola osztálytermeiből varázsoltak át galériákká és nyitott stúdiókká.

A kiállításoknak fenntartott helyiségek mellett egy külön szobát alakítottak ki, ahol bárki leülhet zongorázni, ha épp megszállta az ihlet.

Rettenetes, Szibériából érkező hideg jellemzi Pjongcsangot a téli időszakban, ebből a szempontból egyike Dél-Korea legvacogtatóbb helyeinek. Hogy még rosszabb legyen a hőérzetünk, az időnkénti mínusz tíz-tizenöt fokon ront a metsző szél is. A szervezők állításuk szerint a forró teánál jóval fajsúlyosabb erőket vetnek be a zord időjárás ellen: a hétszáz méter tengerszint feletti magasságban fekvő Olimpiai Stadionban tartandó megnyitó idejére szélfogókat húznak fel az aréna köré, mozgatható gázmelegítőket telepítenek, illetve felállítanak mintegy tizennyolc hüttét. A lelátókon helyet foglaló szurkolók takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt, valamint esőkabátot kapnak majd.

A harmincötezer férőhelyes, ötszög alakú, nyitott stadiont kizárólag a nyitó- és záróünnepség miatt építették fel, a versenyküzdelmeket további tizenkét helyszínen rendezik.

Közülük kétségkívül a futballstadionba épített síugrópálya a legizgalmasabb.

Majd tíz esztendeje tartanak itt síugróversenyeket, tehát a mezőny nagyobbik felének nem lesznek ismeretlenek a körülmények, és bár papíron két helyszínről van szó, egy két lelátós létesítményről beszélünk.

Összesen tizenöt sportág százkét versenyszámát rendezik meg február 9. és 25. között. A síversenyeket Dél-Korea egyik legelzártabb területére sikerült kivinni, amit nem könnyű megközelíteni, pláne a havas-jeges időszakban.

A versenyhelyszínek közötti közlekedés hatékonysága érdekében a magyar konzulátus azt javasolja, hogy a Dél-Koreába érkezők mindenképp töltsék le az olimpiára készült angol nyelvű alkalmazást (“Go Pyeongchang“), ami nagyon sok mindenben segít, annál is inkább, mert a kedves és barátságos helyi lakosság angol nyelvtudásának hiánya okozhat némi gondot a kommunikációban (ezt általában segítőkészséggel igyekeznek pótolni).

Szintén nem árt tudni, hogy a Koreai Köztársaságban a február 15–18-i hosszú hétvégén ünneplik az idei Holdújévet (Seollal), ami a legtöbb esetben forgalmi fennakadásokkal járhat a közutakon.

Magyarország 1980-ban szerzett utoljára érmet a téli olimpiai játékokon, idén azonban a tizenkilenc rajthoz álló magyar versenyző közül többet – elsősorban a gyorskorcsolyázókat – éremesélyesnek tartanak. Ami a jegyeket illeti, nagyjából kétszázezer belépő keresi még gazdáját.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom