Close
Mutatunk tíz lenyűgöző art deco épületet a világból

Mutatunk tíz lenyűgöző art deco épületet a világból

Az art deco mozgalom az első világháborút követő időszakban született meg, hogy a remény, az új kezdet, az egyszerűség, a funkcionalitás és a modern esztétika szimbólumává váljon.

A Travel + Leisure összegyűjtötte azokat a legkiemelkedőbb art deco épületeket a világ minden pontjáról, melyekkel egyszerűen nem lehet betelni.

Chrysler Building, New York

Az art deco összetéveszthetetlen példája a hétteraszos, boltíves, toronnyal, acél sasfejekkel és geometriai motívumokkal ellátott Chrysler-székház, amelyet 1925-ben tervezett egy brooklyni születésű építész, William Van Alen.

Maga az építkezés is példa nélküli volt, a kivitelezők átlagosan hetente négy emeletet húztak fel.

Majorelle-kert, Marokkó

A Marrákes szívében található épület az art deco építészet egyik lenyűgöző és szemet gyönyörködtető mintája. A feltűnő kobaltkék színárnyalatú, ma “Majorelle kék” néven ismert stúdióház Jacques Majorelle francia művész számára épült 1931-ben.

Az épületen megfigyelhető a stílusirányzat jellegzetessége, hogy a szögletes formákat geometriai mintázatok tűzdelik.

Griffith Obszervatórium, Los Angeles

A Los Angeles-i Griffith Obszervatórium az art deco építészet ékköve.

A Claud Beelman által 1930-ban tervezett kékeszöld terrakottával és aranylemez csempével burkolt épület tetején óratorony található. Koronaszerű tetővonala a stílusirányzat klasszikus elemének számít.

Palais de Chaillot, Párizs

Az 1940-es években épült Chaillot palota közvetlenül az Eiffel-toronyra néz, ami azontúl, hogy az art deco építészetének gyönyörű példája, a legnagyobb építészet és épülettervezéssel foglalkozó múzeumnak is otthont ad.

A palota két neoklasszikus szárnyát szegélyezi az art deco szerkezet, amelyben a tipikus elemek, így a hosszúkás, fémszárnyú ablakok, a domborművek és az aranyozott díszek is megjelennek.

Palais de la Mediterranée, Nizza

A híres Promenade des Anglais-n, vagyis Nizza fő sugárútján található palota ma a Hyatt Regency szállodának ad otthont.

Úgy tudni, a párizsi Opéra Garnier mintájára készült, az épület fehér homlokzatán domborművek formájában még a görög isten, Poszeidón is megjelenik, de igazán impozánst látványt nyújtanak a palota árkádjai és oszlopsorai is.

Paramount színház, Oakland

Timothy Pflueger tervezte 1931-ben Amerika legszebb színházát, melyet százméteres mozaikhomlokzata ural.

A mozaik egy férfit és egy nőt ábrázol, akik bábokkal játszanak, de szintén említésre méltók az épület hosszúkás, fémszárnyú ablakai, domborművei, aranyozott díszei.

Szent Szív-bazilika, Brüsszel

Általánosságban elmondható, hogy az art deco épületek között csupán ritkán találunk vallási vonatkozásúakat, de a brüsszeli Szent Szív-bazilika kiemelkedő példája a stílus sokoldalúságának.

A bazilika alapköveit 1905-ben tették le, a kapuit azonban csak közel hét évtizeddel később, 1971-ben nyithatta meg.

A végeredmény minden várakozást megért.

Empire State Building, New York

A világ legkiemelkedőbb art deco épülete a manhattani Empire State Building, amelynek elkészítése alig több mint egy évet vett igénybe.

A Shreve, Lamb és Harmon építészek által 1932-ben tervezett százkét emeletes felhőkarcoló acélvázas szerkezetét gránittal és mészkővel borították. Az épület áramvonalas homlokzata kétszáz méteres tornyával most a világ legtöbbet fényképezett építményének számít.

Fair Park, Dallas

Az art deco homlokzatok kivételes gyűjteménye található a Fair Parkban, ahol egy hétszáz méteres medence mellett sorakoznak a stílusirányzat jellegzetességeit magukon viselő épületek, köztük az 1936-ban épült, George Dahl által tervezett Esplanade.

Eastern Columbia Building, Los Angeles

A Claud Beelman által 1930-ban tervezett épület, homlokzata feltűnő, kékeszöld terrakottával és aranylemez csempével van burkolva, tetején pedig egy gyönyörű óratorony található.

A koronaszerű tetővonal szintén az art deco építészet klasszikus elemének számít.

Los Angeles egyik leghíresebb környéke már rég nem a film aranykoráról, a szélesvásznú álmokról szól. Plasztikfantáziák, ócska ajándéktárgyakat áruló boltok, rosszarcú, lecsúszott emberek, happy hourt hirdető pubok jellemzik a Hollywood Boulvardot. Ezt a bóvli miliőt azonban szerencsére felülírhatják azok a különleges épületek, melyek mai napig meghatározzák a negyed látképét, és ha csak kicsit is, de mesélnek egy szebb, dicsőbb korszakról. Ugyanígy a Los Angeles felhőkarcolóit felvonultató belvárosban is meg-megbújnak még az art deco épületek, millió apró részlettel, pompás homlokzatokkal, lobbykkal.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)

építészet | utazás | art deco | épületek | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Brutális, mennyivel több pénz kell egy átlagos lakás megvásárlásához mint két éve

A jövő héten Budapest lesz Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelye

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram