Close
Volt egyszer egy Hollywood – Art deco Los Angelesben

Volt egyszer egy Hollywood – Art deco Los Angelesben

Los Angeles egyik leghíresebb környéke már rég nem a film aranykoráról, a szélesvásznú álmokról szól. Plasztikfantáziák, ócska ajándéktárgyakat áruló boltok, rosszarcú, lecsúszott emberek, happy hourt hirdető pubok jellemzik a Hollywood Boulvardot. Ezt a bóvli miliőt azonban szerencsére felülírhatják azok a különleges épületek, melyek mai napig meghatározzák a negyed látképét, és ha csak kicsit is, de mesélnek egy szebb, dicsőbb korszakról. Ugyanígy a Los Angeles felhőkarcolóit felvonultató belvárosban is meg-megbújnak még az art deco-épületek, millió apró részlettel, pompás homlokzatokkal, lobbykkal. 

Eastern Columbia Lofts

Türkiz, mélykék és arany terrakottával díszített az Eastern Columbia Lofts épülete, mely különösen a távolból vizsgálva uralja a környéket. A legtöbb jellemző art deco díszítőelemet felvonultatja magán: napszimbólumok, cikkcakkok, ék alakú minták, geometrikus alakzatok, növény- és állatminták is helyet kaptak. Lenyűgöző a főbejárat fölötti, kétemeletnyi magas ornamentáció is. Este az Eastern neonfelirat és az alatta található óriási óra kerülnek főszerepbe – az órán maga Bruce Willis is mászott, a Simlis és a szende egyik epizódjában.

A tetőterasz és a hozzá tartozó luxusigatlan tulajdonosa pedig nem más, mint Johnny Depp.

Pantages Theatre

1930-ban nyitotta meg kapuit a Pantages, s első ránézésre hiába húzódik meg szerényen, fontos helyszínről beszélünk.

Tizenegy éven át ott tartották az Oscar-gálát, 1953-ban, az első televíziós közvetítést is onnan indították.

Bár homlokzatán a folyamatos plakátolás miatt nehéz észrevenni a finomságokat, az igazi szenzáció mégis a jegypénztár és annak mennyezete. 2000-ben teljes felújításon esett át, következő évben épületmegőrzési díjat nyert. Jelenleg kizárólag színházként üzemel, nézőterén több ember fér el, mint akármelyik másik Broadwayen lévő színházban.

Sunset Tower Hotels

West Hollywoodban járunk, a Sunset Boulevardon, ahol 1931 óta magasodik a tizenöt emeletes, ikonikus épület, a város első földrengésbiztos háza.

Fénykorában olyan hírességek éltek lakosztályaiban, mint Frank Sinatra, Michael Caine, Marilyn Monroe és a mi Gábor Zsazsánk.

A részletgazdag Sunset Towerban manapság is tartanak nívós eseményeket, mint például Oscar-gála after party, ha viszont szállóvendégként érkeznénk, ennek megfelelően megkérik az árát: egy éjszaka a deluxe king szobában 180 ezer forint körül jár.

Griffith Obszervatórium

Nincs még egy olyan varázslatos hely Los Angelesben, mint a Griffith Obszervatórium. Az csak egy plusz, hogy remekül rálátni belőle a filmvilág legfontosabb feliratára, az 1933-as art deco-épület már kívülről is lenyűgöző minden domborulatával és eleganciájával együtt.

Méltóságteljesen a város fölé magasodik, összekapcsolja a világűrt és a földi jelent, és akkor még nem is beszéltünk a teljesen ingyenes látogatásáról.

Építészeti szempontból is fontos, ám interaktív, az egész világegyetemet bemutató tárlata és a távcsöves programok Amerika egyik legfontosabb látványosságává tették. Érdemes ott naplementézni és időt szánni az épületegyüttes minden nüansznyi részletére.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay, Sunset Tower Hotels)

los angeles | art deco | griffith obszervatórium | volt egyszer egy hollywood | usa

FOLYTASD EZZEL

Rekordokat dönt az új koronavírus-fertőzöttek száma, van azonban valami, ami ennél is pusztítóbb

Nyolc éve először csökkentették a terrorveszély szintjét a világ egyik legvágyottabb országában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram