Volt egyszer egy Hollywood – Art deco Los Angelesben

Los Angeles egyik leghíresebb környéke már rég nem a film aranykoráról, a szélesvásznú álmokról szól. Plasztikfantáziák, ócska ajándéktárgyakat áruló boltok, rosszarcú, lecsúszott emberek, happy hourt hirdető pubok jellemzik a Hollywood Boulvardot. Ezt a bóvli miliőt azonban szerencsére felülírhatják azok a különleges épületek, melyek mai napig meghatározzák a negyed látképét, és ha csak kicsit is, de mesélnek egy szebb, dicsőbb korszakról. Ugyanígy a Los Angeles felhőkarcolóit felvonultató belvárosban is meg-megbújnak még az art deco-épületek, millió apró részlettel, pompás homlokzatokkal, lobbykkal. 

Eastern Columbia Lofts

Türkiz, mélykék és arany terrakottával díszített az Eastern Columbia Lofts épülete, mely különösen a távolból vizsgálva uralja a környéket. A legtöbb jellemző art deco díszítőelemet felvonultatja magán: napszimbólumok, cikkcakkok, ék alakú minták, geometrikus alakzatok, növény- és állatminták is helyet kaptak. Lenyűgöző a főbejárat fölötti, kétemeletnyi magas ornamentáció is. Este az Eastern neonfelirat és az alatta található óriási óra kerülnek főszerepbe – az órán maga Bruce Willis is mászott, a Simlis és a szende egyik epizódjában.

A tetőterasz és a hozzá tartozó luxusigatlan tulajdonosa pedig nem más, mint Johnny Depp.

Pantages Theatre

1930-ban nyitotta meg kapuit a Pantages, s első ránézésre hiába húzódik meg szerényen, fontos helyszínről beszélünk.

Tizenegy éven át ott tartották az Oscar-gálát, 1953-ban, az első televíziós közvetítést is onnan indították.

Bár homlokzatán a folyamatos plakátolás miatt nehéz észrevenni a finomságokat, az igazi szenzáció mégis a jegypénztár és annak mennyezete. 2000-ben teljes felújításon esett át, következő évben épületmegőrzési díjat nyert. Jelenleg kizárólag színházként üzemel, nézőterén több ember fér el, mint akármelyik másik Broadwayen lévő színházban.

Sunset Tower Hotels

West Hollywoodban járunk, a Sunset Boulevardon, ahol 1931 óta magasodik a tizenöt emeletes, ikonikus épület, a város első földrengésbiztos háza.

Fénykorában olyan hírességek éltek lakosztályaiban, mint Frank Sinatra, Michael Caine, Marilyn Monroe és a mi Gábor Zsazsánk.

A részletgazdag Sunset Towerban manapság is tartanak nívós eseményeket, mint például Oscar-gála after party, ha viszont szállóvendégként érkeznénk, ennek megfelelően megkérik az árát: egy éjszaka a deluxe king szobában 180 ezer forint körül jár.

Griffith Obszervatórium

Nincs még egy olyan varázslatos hely Los Angelesben, mint a Griffith Obszervatórium. Az csak egy plusz, hogy remekül rálátni belőle a filmvilág legfontosabb feliratára, az 1933-as art deco-épület már kívülről is lenyűgöző minden domborulatával és eleganciájával együtt.

Méltóságteljesen a város fölé magasodik, összekapcsolja a világűrt és a földi jelent, és akkor még nem is beszéltünk a teljesen ingyenes látogatásáról.

Építészeti szempontból is fontos, ám interaktív, az egész világegyetemet bemutató tárlata és a távcsöves programok Amerika egyik legfontosabb látványosságává tették. Érdemes ott naplementézni és időt szánni az épületegyüttes minden nüansznyi részletére.

Ez is érdekelhet:

Minden szegletét imádjuk ennek a Los Angeles-i domboldalba ékelt luxusingatlannak

Az Angyalok városának Sherman Oaks negyedében található tizenhét egészen lenyűgöző ház, amelyeket 1966-ban tervezett a híres építész, Richard Neutra. Most közülük az egyik éppen eladó, mi pedig teljesen beleszerettünk.

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay, Sunset Tower Hotels)

art deco | los angeles | griffith obszervatórium | holywood | volt egyszer egy hollywood

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom