Close
Egy napra izgalmas fesztiválközpont lesz egy kis nógrádi faluból

Egy napra izgalmas fesztiválközpont lesz egy kis nógrádi faluból

Augusztus 12-én egynapos művészeti fesztivállal zárul a 28. alkalommal megrendezett ArtColony Cered művésztelep. Az ArtPiknik Cered eseményen négy helyszínen, nyolc országból érkező harminc művész munkáit mutatják be gazdag kulturális programmal kísérve. Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai- és gyerekprogramokkal készülnek.

A nemzetközi művésztelep idei témája a tabu fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása, amelyben hazai és külföldi kortárs művészeti ágak jeles képviselői vesznek részt. Nyolc országból harminc művész enged bepillantást művészeti alkotásaikon keresztül a tabu sokrétű jelentésébe. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performansz művész és festő is található.

Cered, a művészfalu

A kortárs művekben a művésztelep helyszíne, Cered falu is kiemelt szerepet kap, hiszen az ott fellelhető tárgyak, személyek és az atmoszféra is alakítja az alkotásokat.

– Már huszonnyolc éve azon dolgozunk, hogy Cered művészfaluvá váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása, hogy idén új helyszínt avatunk. Az ArtComplex létrehozásával arra vállalkoztunk, hogy egy egykori TSZ irodát művészeti központtá alakítsunk át, ahol nem csak alkotói tereket hozunk létre, de a szocializmus hatását, a falun hagyott jegyeit is dokumentáljuk, ezzel pedig egy országosan egyedülálló létesítményt hívunk életre – mondta Fürjesi Csaba művészeti vezető.

A kéthetes művésztelep első hetében szobrászok, a másodikon grafikusművészek vendégeskednek Cereden és birtokba veszik a nemzetközi szinten is jelentős felszereltségűnek számító grafikai műhelyt.

ArtPiknik Cered

A korábbi években már megszokott módon a művésztelep alkotó-heteinek ünnepi lezárásaként augusztus 12-én ArtPiknik Cered néven egynapos kortárs művészeti fesztivált szerveznek a faluban.

A látogatóknak lehetőségük lesz a műtárgyak megtekintése mellett egyéni tárlatvezetésen is részt venni, ahol a művészek személyesen vezetik körbe az érdeklődőket és mesélnek az alkotásokról.

Koncert, színház, gasztronómia

A kiállítások mellett Petruska András, A Dal 2016 döntőse is szóló koncertet ad, a dzsesszrajongókat pedig a Nagy János Trió szórakoztatja Tóth Sándor szaxofonos vendégszereplésével. A kulturális programok sora este színházi élménnyel zárul, Pokorny Lia és Ötvös András főszereplésével, valamint Gönczi Dorka mediátor és Varga Zsolt kommunikációs szakember által megálmodottVálótársas című előadás lesz látható a szabadtéri Rönkszínházban.

Az improvizációra épülő egyedi előadásba a színészek a művésztelep idei témáját, a tabut is feldolgozzák párkapcsolati szempontból. Ezzel mintegy keretbe foglalják a téma köré épülő, műfajokon átívelő kortárs művészeti elgondolást.

A kertben egész nap a helyi hagyományos palóc konyhával ismerkedhetnek meg a látogatók: falusi ínyencségek, látványsütés, slow-food és mátraaljai borok is lesznek. A gyerekeket kézműves programokkal várják.

A programokról részletesen a művésztelep website-ján, vagy az esemény Facebook-oldalán lehet olvasni.

koncert | ArtColony | cered | program | fesztivál

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram